Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τουρκικές ΕΔ αποκτούν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ΜΕRTER- Ποιο είναι το δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων τους

Έχουμε επισημάνει σε προγενέστερα άρθρα μας, ότι η Τουρκία "τρέχει" κυριολεκτικά προκειμένου να προλάβει να υλοποιήσει πολλά  στρατιωτικά της προγράμματα το 2023, έτος διεξαγωγής εκλογών στη χώρα, με την επίφαση των 100 χρόνων από τη συμπλήρωση της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, που συμπίπτει ωστόσο χρονικά με την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που τόσο διακαώς θέλει ο Ερντογάν να αλλάξει σε βάρος της Ελλάδας.

Στο πλάισιο αυτό της υλοποίησης τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων εντάσσεται άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, με τίτλο, "Ο İsmail Demir ανακοίνωσε το ''MERTER''! Πρώτη παράδοση στην Τουρκία ", του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η πρώτη παράδοση του MERTER, ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Τουρκικό αιώνα.

Στο πλαίσιο του έργου Portable Electronic Attack System Project που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου της Προεδρίας αμυντικών βιομηχανιών και  της Meteksan Defense Company, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το "Merter Backpack Type Tactical Field Electronic Attack System", το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με εθνικούς πόρους στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το "Merter Backpack Tactical Field Electronic Attack System", σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης (ET) που θα χρησιμοποιηθεί στη ζώνη επικοινωνίας για να αποτρέψει την επικοινωνία του στόχου από μεγάλη απόσταση.

Το σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε για να καλύψει διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σταθερή διαμόρφωση σε τρίποδο/ιστό ή σε διαμόρφωση Single-Er με συσκευή μεταφοράς στο πίσω μέρος, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη τη ζώνη επικοινωνίας.

Το σύστημα μπορεί να ελεγχθεί από ένα έξυπνο tablet ή υπολογιστή κατά την εκτέλεση της κατευθυνόμενης ηλεκτρονικής επίθεσης με τις κατευθυντικές και συνκατευθυντικές κεραίες υψηλής απολαβής. Το σύστημα, το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί με τις δικές του μπαταρίες, μπορεί να λειτουργήσει και μέσω του δικτύου της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, İsmail Demir, ανακοίνωσε την εξέλιξη στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ανάρτησή του με τίτλο "GücünYüzyılı", ο Demir είπε: "Ξεκινάμε τον Τουρκικό αιώνα με την πρώτη παράδοση ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Το σύστημα ηλεκτρονικών επιθέσεων τύπου Merter Backpack θα προσφέρει πλεονέκτημα στις δυνάμεις ασφαλείας μας στο πεδίο. εμποδίζοντας την επικοινωνία των στοιχείων-στόχων από μακριά.Καλή επιτυχία».

Το παραπάνω σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου έρχεται να εξυπηρετήσει το τουρκικό Δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων το οποίο δοκιμάστηκε πριν από 3 χρόνια περίπου αποτελεσματικά στη Συρία.

Το τουρκικό Δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων 

Το νέο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων το οποίο εφάρμοσαν με επιτυχία οι ΤΕΔ (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) στο Idlib, προξενώντας βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και καταστροφή στρατιωτικού υλικού στον Συριακό Στρατό, είναι ένας συνδυασμός χρήσης διαφόρων οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης, συνοδευόμενος από ανάλογες τακτικές κινήσεις στο έδαφος.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία στο idlib ουσιαστικά επέβαλε τότε non fly zone για την τουρκική πολεμική αεροπορία, βοηθώντας τα μέγιστα στην προχώρηση του Συριακού στρατού στην εν λόγω επαρχία της Συρίας. Η Τουρκία τότε αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο Δόγμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την συριακή προέλαση. Αυτό βασιζόταν στα εξής:

Α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού εντός του idlib, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».

Β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.

Γ. Προσβολή των συριακών δυνάμεων με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, τους οποίους εκτόξευαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16) τα οποία πετούσαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λόγω της non fly zone που είχαν επιβάλει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του συριακού στρατού.

Ανάλυση

Από τα παραπάνω θα σταθούμε στην προώθηση του Koral για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, την μαζική χρήση UAV και την διάδραση που είχε η χρησιμοποίησή τους αναφορικά με τη χρήση του τουρκικού πυροβολικού και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Koral (Land based Radar Electronic Warfare System)

Κατασκευάστρια εταιρεία Asselsan, Βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 50 βαθμούς κελσίου και υγρασία έως 95%.

Αποτελείται από 2 οχήματα 8χ8. Το ένα φέρει το Electronic Radar Support (ES) και το άλλο το Multi Radar Electronic Attack (EA). Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα. Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει-ανιχνεύει, αναλύει αυτόματα, δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών και να μπλοκάρει-παρεμβάλει άμεσα τα σήματα των εχθρικών ραντάρ εδάφους-αέρος-θαλάσσης.

Η χρήση του Koral είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

(1) Στο Idlib ο Συριακός στρατός είχε παραλάβει το Almar-Antey IL271 Aistynok ραντάρ αντιπυροβολικού το οποίο λειτουργεί στην Χ-Band μεταξύ 8.5-10.68 GHZ. Αυτό το φάσμα συχνοτήτων ήταν εντός των δυνατοτήτων παρεμβολής του Koral και έτσι οι τούρκοι κατάφεραν να το παρεμβάλουν. Αποτέλεσμα το συριακό πυροβολικό να αδυνατεί να εντοπίσει με το παραπάνω ραντάρ τις θέσεις του τουρκικού πυροβολικού και να βάλλει εναντίον του βολές αντιπυροβολικού.

(2) Πραγματοποίησε εντοπισμό και παρεμβολές στα συριακά ραντάρ παρεμποδίζοντας την ανίχνευση και τον εντοπισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία εκτόξευαν ανενόχλητα τους πυραύλους αέρος-εδάφους εναντίον συριακών στόχων.

(3) Εντοπισμό και παρεμβολή σε σήματα wi-fi, Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα. Το Koral έχει επιπλέον τη δυνατότητα εντοπισμού και παρεμβολής καλύπτοντας στην S band φάσμα μεταξύ 2.3 GHZ έως 2.5 GHZ και μεταξύ 2.7 GHZ έως 3.7 GHZ και στην Ka band φάσμα μεταξύ 33.4 GHZ έως 36 GHZ.

Σημειωτέον ότι η S band καλύπτει φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 2-4 GHZ.Το συμβατικό όριο μεταξύ UHF και SHF είναι τα 3 GHZ. Η μπάντα S χρησιμοποιείται από ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ραντάρ καιρού, ραντάρ πλοίων, δορυφορικές επικοινωνίες. Επιπλέον η S band εμπεριέχει την ISM band μεταξύ 2.4-2,483 GHZ που χρησιμοποιείται ευρέως στα wi-fi Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα, γι αυτό και το Koral όπως προανέφερα μπορεί να τα εντοπίσει και να τα παρεμβάλει.Τέλος η Ka band καλύπτει φάσμα μεταξύ 26.5 -40 GHZ , ενώ εντός αυτού του φάσματος εκπέμπουν τα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών.

Μαζική χρήση UAV

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν μαζικά UAV κατά των συριακών δυνάμεων στο Idlib.

Σημειωτέον ότι το ΑΝΚΑ-S έχει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών πληροφοριών (COMINT-ELINT), καλύπτοντας τουλάχιστον μπάντα συχνοτήτων από 30 MGHZ έως 3 GHZ.

Έτσι εντοπίζουν την ακριβή θέση μετάδοσης επικοινωνιών , οπότε παρακολουθώντας και αναλύοντας τες βρίσκουν και προσβάλλουν τη θέση των εχθρικών δυνάμεων με πυρά είτε από μαχητικά αεροσκάφη, πυροβολικό, UAV.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία δοκίμασε με επιτυχία το νέο δόγμα της και θα πρέπει να μελετηθεί και αναλυθεί σε βάθος προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Επίσης θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης και προσαρμογής τυχόν εφαρμογής αλλά και αντιμετώπισης του στα ελληνικά δεδομένα.

Ουσιαστικά το νέο τουρκικό δόγμα θα πρέπει να το εξετάζουμε ως μέρος του δόγματος Multi domain operations το οποίο εφαρμόζει η Τουρκία .

Τέλος θα πρέπει η χώρα μας να αποκτήσει το ταχύτερο δυνατόν anti-drones συστημάτων καθώς και ηλεκτρονικών συστημάτων αντιαντιμέτρων τακτικών αλλά και στρατηγικών τα οποία και να εντάξει σε Μονάδες –Σχηματισμούς αλλά και σε μείζονες Σχηματισμούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...