Ένοπλες Συρράξεις

Έξι κύρια μαθήματα του 2022 στην αγορά φυσικού αερίου: Μια εποχή θεμελιωδών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Η χρονιά που πέρασε ήταν μια εποχή θεμελιωδών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, και κυρίως στην αγορά φυσικού αερίου. Οι θεμελιώδεις αρχές εργασίας, στις οποίες βασιζόταν ο μηχανισμός προμήθειας ρωσικού αερίου στην Ευρώπη κλονίστηκαν. 

Υπάρχουν έξι κύρια αποτελέσματα του 2022 στην αγορά φυσικού αερίου.

1.Η ενεργειακή κρίση, την οποία έθεσαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολύ πριν από το 2022, έχει λάβει τρομερή εξέλιξη

Οι γεωπολιτικές διαφορές απλώς επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία. «Η πολιτική της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, γενικά, έδωσε αφορμή για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Η ίδια η ΕΕ έχει δυσφημήσει τα ορυκτά καύσιμα, ανακοινώνοντας συνεχώς την επικείμενη ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)», λέει ο Igor Yushkov, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας.

Αλλά το 2022, αποκάλυψε την άλλη πλευρά της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποδείχθηκε ότι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια δαπανηρή απόλαυση και οι Ευρωπαίοι το ένιωσαν στις τσέπες τους και στους λογαριασμούς τους για ενέργεια. Πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα, η θέρμανση σπιτιών με ξύλα, το περπάτημα σε μη φωτισμένους δημόσιους χώρους και η έναρξη χρήσης της ενέργειας πιο οικονομικά.

Λόγω της έλλειψης αερίου και της αδυναμίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο, οι Ευρωπαίοι έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα, ξεχνώντας τις δικές τους περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι σαφές ότι, το αέριο με αυτή την έννοια είναι ένα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον ως καύσιμο από τον άνθρακα.

2. Οι κανόνες του παιχνιδιού της αγοράς έχουν αλλάξει στην αγορά φυσικού αερίου και οι μηχανισμοί της αγοράς έχουν απαξιωθεί

Οι Ευρωπαίοι όχι μόνο εφαρμόζουν εύκολα κυρώσεις, αλλά προσπαθούν επίσης να αλλάξουν την ίδια την αρχή της τιμολόγησης στην αγορά, εισάγοντας ένα ανώτατο όριο τιμών. Παλαιότερα, αυτό ήταν αδιανόητο. Και τώρα παίρνουν και περιορίζουν τις συναλλαγές σε αέριο και τιμές.

Επίσης, δημιούργησαν μια αγορά spot για το φυσικό αέριο και επέμειναν οι τιμές στα συμβόλαια να βασίζονται σε spot και όχι με βάση τις τιμές του πετρελαίου, όπως συνέβαινε πάντα με τα συμβόλαια της Gazprom. Όμως οι τιμές στο χρηματιστήριο εκτοξεύτηκαν  πολύ.

3. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι πλέον η πραγματικότητά . Τώρα η μέση τιμή των χιλίων κυβικών μέτρων είναι περίπου 600 δολάρια. Στην Ευρώπη θα αισθάνονται την πίεση των υψηλών τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς θα χρειαστεί χρόνος (τουλάχιστον δύο χρόνια) για να αντικατασταθούν οι χαμένοι ρωσικοί όγκοι. «Τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές θα κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα 1.000-4.000 χιλιάδων δολαρίων», λέει ο Artem Deev, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της AMarkets.

Ο λόγος για αυτήν την κατάσταση είναι η φυσική έλλειψη αερίου. Δεν υπάρχει κανείς να αντικαταστήσει πλήρως τις διακοπείσες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

4. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει αποτύχει να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Δύση προς την Ανατολή

Για τη θαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια κατάλληλη υποδομή για υγροποίηση  αερίου, χρειάζονται ειδικοί μεταφορείς αερίου κ.λπ. Η Ρωσία, χρειάζεται χρόνο για να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά,  λόγω της έλλειψης τεχνολογιών για την κατασκευή μεγάλης χωρητικότητας Εγκαταστάσεις LNG. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία πρέπει ακόμη να μειώσει την παραγωγή.

Η Gazprom, υπό την προϋπόθεση της πλήρους απώλειας της αγοράς της ΕΕ, δεν θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τον όγκο των εξαγωγών του 2021, μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

5. Κατεστραμμένες συμβάσεις και υποχρεώσεις

Το μότο του 2022 είναι ότι όποιος είναι πλουσιότερος έχει δίκιο. Αυτό σημαίνει ότι, αυτός που είναι πιο πλούσιος θα είναι αυτός με «γκάζι». Και όποιος είναι φτωχότερος θα χάσει αυτό το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας.

Τίποτα δεν εγγυάται πλέον την αξιοπιστία της παροχής αερίου. Για παράδειγμα, ένας διεθνής έμπορος απάτησε ανοιχτά το Πακιστάν όταν τερμάτισε μια σύμβαση μαζί του, πλήρωσε ένα πρόστιμο και άρχισε να πουλά αυτούς τους όγκους στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου κατάφερε να κερδίσει περισσότερα.

6. Ο μύθος του απαραβίαστου της ατομικής ιδιοκτησίας έχει καταστραφεί

Η ΕΕ είναι ο τόπος όπου η αρχή του απαραβίαστου της ιδιωτικής ιδιοκτησίας είναι ακλόνητη: εδώ μπορείς να έχεις περιουσία, καταθέσεις, να κάνεις επενδύσεις, γιατί είναι ασφαλές. Ωστόσο, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom εθνικοποιήθηκαν στη Γερμανία και το μερίδιο της Gazprom στον αγωγό φυσικού αερίου Yamal-Europe, κρατικοποιήθηκε στην Πολωνία. 

Η ανατίναξη των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου κυριολεκτικά στο κέντρο της Ευρώπης έδειξε ότι, τώρα η Δύση μπορεί πραγματικά να αντέξει οικονομικά τα πάντα, χωρίς να αποφεύγει καμία μέθοδο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...