Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανία: 4 πιθανές κατευθύνσεις επίθεσης μεγάλης κλίμακας το 2023

Τον Φεβρουάριο του 2023 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος έγινε ο πιο αιματηρός και ο πιο καταστροφικός στην Ευρώπη από το 1945. Άγγιξε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, διαλύοντας τις ζωές και διαφοροποιώντας τα πεπρωμένα πολλών από αυτούς. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, αλλά, προφανώς, υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες. Και, δυστυχώς, ο αριθμός αυτός αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

To Strana της Ουκρανίας αναλύει το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να τελειώσει ο πόλεμος με το νέο έτος και ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξης των γεγονότων το 2023. Οι διαφορετικές προβλέψεις σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας το επόμενο έτος καταλήγουν σε δύο πιθανές στρατηγικές για τη Μόσχα.

Η πρώτη είναι η μετάβαση στη στρατηγική άμυνα για τη διατήρηση των ήδη κατεχόμενων εδαφών (κυρίως του χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία).

Εξαίρεση θα είναι η περιοχή του Ντονιέτσκ, όπου θα πραγματοποιηθούν επιθετικές επιχειρήσεις με στόχο είτε την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής, είτε τουλάχιστον την απώθηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μακριά από τις μεγάλες πόλεις (δηλαδή την κατάληψη Αβντέεβκα, Μαρίνκα, Τορέτσκ) καθώς και η κατάληψη του Μπαχμούτ.

Στην πραγματικότητα, έτσι διατυπώθηκε πρόσφατα η στρατηγική του ρωσικού στρατού από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ. Ωστόσο, φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατηγική θα είναι ακριβώς αυτή: στον πόλεμο, είναι σύνηθες να παραπλανούν τον εχθρό.

Ως εκ τούτου, δυτικοί κύκλοι εμπειρογνωμόνων και η ουκρανική διοίκηση εξετάζουν επίσης μια άλλη επιλογή, στην οποία η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κάπου αλλού εκτός από την περιοχή του Ντόνιετσκ.

Εξετάζονται τέσσερα σενάρια πιθανών κατευθύνσεων μιας τέτοιας επίθεσης:

  • Πρώτον, μια νέα επίθεση στο Κίεβο από τη Λευκορωσία
  • Δεύτερον, μια επίθεση από τη Λευκορωσία στη Δυτική Ουκρανία προκειμένου να αποκοπούν οι κύριες οδούς μεταφοράς κατά μήκος των οποίων πηγαίνουν οι προμήθειες όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
  • Τρίτον, επίθεση στο Χάρκοβο από την περιοχή Μπέλγκοροντ με ταυτόχρονο χτύπημα από τα ανατολικά προς την κατεύθυνση Κουπιάνσκ.
  • Τέταρτον, μια επίθεση εναντίον της Ζαπορίζια και του Δνείπερου με την προοπτική να εξαναγκαστεί ο ποταμός Δνείπερος και να φτάσει στη δεξιά όχθη της Ουκρανίας βόρεια της δεξαμενής Κάχοβκα προς την κατεύθυνση της Νικόπολης (την ίδια στιγμή, η πρώτη γραμμή απομακρύνεται επίσης από τη γη διαδρομή προς την Κριμαία, η ασφάλεια της οποίας αποτελεί στρατηγικό καθήκον για τη Μόσχα).

Η προοπτική μιας πιθανής επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία βασίζεται στο ερώτημα εάν οι Ρώσοι έχουν τους πόρους για αυτό το έργο. Και υπάρχουν δύο μεταβλητές που είναι ακόμα άγνωστες.

Η πρώτη είναι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων. Ανακοινώθηκε επίσημα πολλές φορές ότι κατά τη διάρκεια της μερικής επιστράτευσης κλήθηκαν 300 χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι 150 χιλιάδες έχουν ήδη μεταβεί στην Ουκρανία και άλλοι 150 φυλάσσονται στη Ρωσία ως εφεδρεία. Ένας τέτοιος αριθμός στρατιωτών μπορεί να είναι αρκετός για να κρατήσει το μέτωπο και να προχωρήσει στο Ντονμπάς, αλλά σαφώς δεν είναι αρκετός για μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις προς άλλες κατευθύνσεις.

Ωστόσο, η αξιοπιστία του δείκτη των 300 χιλιάδων επίστρατων αμφισβητήθηκε στην αρχή της επιστράτευσης. Στη συνέχεια, υπήρχαν επίμονες φήμες ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι κλήθηκαν στο στρατό: αναφέρθηκαν αριθμοί από 500 χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο. Και αν αυτές οι φήμες είναι αληθινές, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το ανθρώπινο δυναμικό για επιθέσεις (και, ίσως, σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα).

Η δεύτερη μεταβλητή είναι οι στρατιωτικο-τεχνικές δυνατότητες της Ρωσίας να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας. Η πρώτη περίοδος του πολέμου αποκάλυψε τα τεράστια τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα του ρωσικού στρατού. Πρώτα από όλα, με drones, πυρομαχικά ακριβείας, επικοινωνίες, αναγνωρίσεις, σύστημα ανίχνευσης στόχων και ταχύτητα έκδοσης εντολών καταστροφής τους, καθώς και συντονισμός μεταξύ των μονάδων.

Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά είναι προφανές ότι η διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά. 

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, ένα ακόμη εξαιρετικά οξύ πρόβλημα προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα: η έλλειψη πυρομαχικών, την οποία οι Ρώσοι πρακτικά δεν υπολόγισαν στην αρχή του πολέμου. Τώρα υπάρχει έλλειψη και δεν είναι ακόμη σαφές πότε η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορέσει να την εξαλείψει.

Επομένως, αυτή τη στιγμή, η πιο ρεαλιστική επιλογή για να δράσει η Ρωσική Ομοσπονδία είναι να κρατήσει την πρώτη γραμμή και να συνεχίσει τις τοπικές επιθέσεις στο Ντονμπάς.

Σε γενικές γραμμές, η στρατηγική της Ρωσίας μοιάζει με τον εξαναγκασμό της Ουκρανίας και της Δύσης σε μια εκεχειρία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, δηλαδή με τον καθορισμό του ελέγχου σε ήδη κατεχόμενα εδάφη, αποδεικνύοντας την αδυναμία της Ουκρανίας να τα επιστρέψει με στρατιωτικά μέσα.

Σημειωτέον ότι επίσημα η Μόσχα αυτή τη στιγμή θέτει ευρύτερα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός. Το κλειδί είναι η μεταφορά του ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία: τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η τρέχουσα πρώτη γραμμή δεν κινηθεί ούτε ένα χιλιοστό και συναφθεί εκεχειρία κατά μήκος της, θα είναι και πάλι μια νίκη για τη Ρωσία. Άλλωστε, μια τέτοια κατάσταση θα σημαίνει την καθήλωση των ρωσικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και η πρώτη γραμμή θα μετατραπεί de facto σε ένα νέο σύνορο μεταξύ των κρατών. Η Ρωσία θα ωφεληθεί, μεταξύ άλλων, λόγω της κατάληψης ενός χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία που είναι στρατηγικά σημαντικός για αυτήν τόσο από στρατιωτική όσο και από οικονομική άποψη. Θα είναι δυνατόν αργότερα να συζητήσουμε εάν τέτοιες κινήσεις άξιζαν τις θυσίες που έγιναν και ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, αλλά από καθαρά στρατιωτική άποψη, αυτή θα είναι μια νίκη για τη Ρωσία.

Αλλά η επιλογή μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς. Τουλάχιστον, για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα - να εξαναγκαστεί η Ουκρανία σε ανακωχή με τον ίδιο τρόπο που το 1940 η ανακάλυψη της "Γραμμής Μάνερχαϊμ" ώθησε τη Φινλανδία να συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη μεταφορά μέρους των εδαφών στην ΕΣΣΔ. Και ως μέγιστο, η στρατιωτική ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και η επιβολή των συνθηκών ειρήνης της Ουκρανίας.

Αλλά, επαναλαμβάνουμε, γι' αυτό η Ρωσία πρέπει να έχει τους απαραίτητους πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και στρατιωτικο-τεχνικούς.

Όσο για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, για την οποία συζητήθηκε πολύ αυτό το φθινόπωρο, τώρα οι κίνδυνοι έχουν προφανώς μειωθεί σημαντικά (σε μεγάλο βαθμό λόγω της αρνητικής θέσης της Κίνας). Ωστόσο, δεν εξαφανίστηκαν εντελώς.

Η απειλή παραμένει πιθανή εάν ο ρωσικός στρατός πλησιάσει στην ήττα, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση κατά της Κριμαίας ή των ρωσικών εδαφών εντός των συνόρων του 1991 ή εάν η Ουκρανία εξαπολύσει μαζικά πλήγματα κατά κρίσιμων υποδομών εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας (κάτι που είναι δυνατό, εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας λάβουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί φοβούνται να τους δώσουν, αν και δεν αποκλείονται οι παραδόσεις τους).

Ωστόσο, σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα θα εξαρτηθεί από την αναμενόμενη αντίδραση άλλων πυρηνικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...