Ένοπλες Συρράξεις

Τρία βήματα κλιμάκωσης: Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναλύονται σενάρια για ένα πιθανό χτύπημα στη Ρωσία

Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Ρωσία «σε περίπτωση κλιμάκωσης». Η ανάλυση εξετάζει τρία βήματα μιας πιθανής κλιμάκωσης: μια ρωσική επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την αντίδραση των κρατών και την απάντηση της Μόσχας. Μία από τις επιλογές προβλέπει περιορισμένο χτύπημα σε ρωσικά εδάφη. Ένα άλλο, είναι μια μη στρατιωτική απάντηση στην «εκδηλωτική επιθετικότητα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό αναφέρεται σε δημοσιευμένη έκθεση της οργάνωσης RAND,  που συνεργάζεται με το  Πεντάγωνο. Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να «τιμωρήσει και να περιορίσει» τη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει η έκθεση. Ενώ οι ΗΠΑ ζητούν συνομιλίες με τη Μόσχα, σκοπεύουν να «επιδεινώσουν τη σύγκρουση».

Ταυτόχρονα, σε περίπτωση κλιμάκωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ένα περιορισμένο πλήγμα, τόσο στο έδαφος της Ρωσίας όσο και στις περιοχές που προσαρτήθηκαν πρόσφατα στο κράτος. Οι αναλυτές της RAND, αποκαλούν μια από τις πιθανές απαντήσεις στη ρωσική επιθετικότητα, «ένα μη στρατιωτικό χτύπημα, μεταξύ άλλων μέσω προπαγάνδας και άλλων μη κινητικών μέσων».

Τρεις πιθανές πράξεις μιας τέτοιας αντιπαράθεσης

 Για ένα πιθανό αμερικανικό χτύπημα, σχεδιασμένο να δείξει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι, το πέμπτο άρθρο του καταστατικού της συμμαχίας λειτουργεί (για την προστασία με όλες τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ όταν επιτίθεται σε ένα από τα μέλη ), η Ρωσία πρέπει πρώτα να επιτεθεί σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η δεύτερη πράξη, είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον με τη μορφή χτυπήματος, και η Τρίτη, είναι η αντίδραση της Ρωσίας στην επίθεση των ΗΠΑ.

Η ανάλυση λέει ότι, η ρωσική επιθετικότητα εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί επίθεση σε στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο, στρατιωτικές ή μη στρατιωτικές απώλειες, που προκαλούνται από αυτή την επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση, το χτύπημα πρέπει να είναι εσκεμμένο.

Σημαντικοί παράγοντες για ένα πιθανό χτύπημα των ΗΠΑ στη Ρωσία, θα είναι επίσης ο αριθμός των θυμάτων και των στόχων που χτυπήθηκαν, η σημασία τους για τη μαχητική ικανότητα της συμμαχίας και η πολιτική σημασία ενός πιθανού κατεστραμμένου στόχου.

Μεταξύ των παραδειγμάτων μιας υποθετικής ρωσικής επίθεσης σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, δίνονται τα ακόλουθα σενάρια:

Επίθεση με πυραύλους σε αποθήκη όπλων στην  Πολωνία , καταστροφή αμερικανικού δορυφόρου αναγνώρισης, ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία , μέσω των οποίων αποστέλλεται βοήθεια στην  Ουκρανία (με απώλειες), συντονισμένα πλήγματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις RF σε έξι σημαντικούς θαλάσσιους λιμένες και αεροπορικές βάσεις (συμπεριλαμβανομένων των βάσεων Ramstein και Rotterdam ).

Η θέση της Μόσχας

Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Μαΐου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι η Μόσχα είχε ξεκινήσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία λόγω των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν. Είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια, ετοίμαζαν μια επίθεση στην  Κριμαία , η συμμαχία ξεκίνησε τη στρατιωτική ανάπτυξη των γειτονικών μας εδαφών. Όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με νεοναζί θα ήταν αναπόφευκτη. Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα, ήταν η μόνη σωστή απόφαση», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της Παρέλασης της Νίκης.

Την  θεωρία του επιθετικού ρεαλισμού, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός, χαρακτήρισε τη «νίκη επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης» στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, για χάρη του οποίου είναι έτοιμοι να κάνουν πολλά.

Πιστεύει ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικό, όχι μόνο να κερδίσουν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) αυτόν τον πόλεμο, αλλά και να καταστρέψουν τον «ανταγωνιστή» για πάντα (ή τουλάχιστον για μια μακρά ιστορική προοπτική), υποβάλλοντάς τον σε σοβαρή ταπείνωση. «Όλες αυτές οι αναφορές για αποζημιώσεις, διεθνή δικαστήρια, δημόσιες μετάνοιες και ούτω καθεξής, γίνονται για κάποιο λόγο. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ θέλουν να εξαλείψουν την απειλή για (μία από) την ηγεμονία τους για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Επίσης. ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο,  αναφέρει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ επιδεινώνει την ασφάλεια της συμμαχίας και των χωρών μελών της. Κατά τη γνώμη του, η Δύση χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως εργαλείο για να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία. Ωστόσο, η συμμαχία θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει μόνο εάν αρχίσει να «σκέφτεται ορθολογικά», εγκαταλείποντας την επιθυμία για κυριαρχία.

Φοβούνται οι γείτονες

Τον Αύγουστο, η Washington Post ανέφερε ότι οι χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ζητούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. να επισπεύσουν την προμήθεια όπλων σε αυτές και θεώρησαν επίσης απαραίτητο να επεκτείνουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία πιστεύουν ότι. μακροπρόθεσμα η συμμαχία πρέπει να γίνει πιο επιθετική: «η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για να κρατηθεί μακριά η Μόσχα», αναφέρουν.

Ακόμη πιο σημαντικό, λένε αξιωματούχοι της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, είναι η επιτάχυνση των αμυντικών γραμμών παραγωγής για να επιταχυνθούν οι μακροχρόνιες παραγγελίες, για τα όπλα που λένε ότι χρειάζονται αυτές οι χώρες πρώτης γραμμής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ