Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τα “καλύτερα πολεμικά αεροσκάφη” της Ρωσίας Su-35 Flanker-Es κατευθύνονται προς το Ιράν: Γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν;

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους οι Ιρανοί πιλότοι έλαβαν εκπαίδευση Sukhoi Su-35 στη Ρωσία την άνοιξη, υποδεικνύοντας ότι το Ιράν μπορεί να αρχίσει να αποκτά το αεροσκάφος εντός του επόμενου έτους. Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η εκπαίδευση είναι μέρος αυτού που οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει ως ένα «άνευ προηγουμένου» επίπεδο στρατιωτικής και άλλης τεχνολογικής υποστήριξης από τη Μόσχα στην Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Μόσχα έχει δώσει στο Ιράν μια σειρά οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων αγνώστων στοιχείων, συστημάτων αεράμυνας και άλλης υποστήριξης, όπως εκπαίδευση Su-35.

Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να αποκτήσει εκατοντάδες ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς ως μέρος αυτού του εμπορίου και περισσότερα drones καμικάζι. Επιπλέον, η Μόσχα θέλει να συνεργαστεί με το Ιράν για την κατασκευή όπλων, και ένα πιθανό έργο συνεργασίας είναι η δημιουργία γραμμής παραγωγής drone στη Ρωσία.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί υποστηρίχθηκαν από εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία παρέχει στο Ιράν πρωτοφανή στρατιωτική και τεχνική βοήθεια που αναδιαμορφώνει τη σχέση τους σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, αλλά δεν έχει χάσει την ελπίδα να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ακύρωσε το 2018.

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, συχνά γνωστό ως JCPOA, θα απαλλάξει την Τεχεράνη από κυρώσεις δισεκατομμυρίων με αντάλλαγμα τη συναίνεση της χώρας να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα στα επίπεδα που καθορίζονται από τη συμφωνία του 2015.

Su-35 για την ενίσχυση της ιρανικής αεροπορίας

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την πιθανή απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από το Ιράν. Αυτά τα μαχητικά θα αναβάθμιζαν σημαντικά τις δυνατότητες εναέριας μάχης της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Εκτός από μερικά ρωσικά μαχητικά MiG-29 Fulcrum που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1990, το Ιράν δεν έχει προμηθευτεί κανένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Ως αποτέλεσμα, η Πολεμική Αεροπορία της βασίζεται κυρίως σε αεροσκάφη F-4 Phantom II, F-14 Tomcat και F-5E/F Tiger II, κατασκευής ΗΠΑ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και σε τοπικά τροποποιημένες εκδόσεις αυτών των αεροσκαφών. 

Το απόθεμα του Ιράν περιλαμβάνει πολλά απαρχαιωμένα σοβιετικά, γαλλικά και κινεζικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η Τεχεράνη θεωρεί πιο δύσκολη την επισκευή και τη λειτουργία αυτών των αεροπλάνων. Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν ανέφερε για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να αγοράσει νέα αεροσκάφη από τη Μόσχα.

 Ο στρατηγός Hamid Vahedi,  Αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας του Ιράν, παραδέχτηκε ότι το έθνος του βρισκόταν σε ενεργές συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών. Δεν ανέφερε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αλλά τα ανέφερε ως τύπους «4++ γενιάς».

Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να επιταχύνει τη μεταφορά τέτοιων αεροσκαφών. Να αναφέρουμε  ότι μια παρτίδα αεροσκαφών Su-35SE που κατασκευάστηκαν αρχικά για την Αίγυπτο βρίσκεται στη Ρωσία λόγω των απειλών για αμερικανικές κυρώσεις. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να εκτραπούν προς την Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF). 

Πιστεύεται ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν σε μια διευθέτηση που να περιλαμβάνει ανταλλαγή όπλων. Η Μόσχα μπορεί να ενδιαφέρεται για μια ανταλλαγή Su-35 για drones, πυραύλους και άλλο εξοπλισμό. 

Παρ 'όλα αυτά, δεν είναι σαφές πόσο θα αλλάξει η περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων ακόμη και αν το Ιράν αποκτήσει τα 24 αεροσκάφη Su-35SE που ήταν προηγουμένως προγραμματισμένα για την Αίγυπτο. 

 Να υπενθυμίσουμε οτι, το Ισραήλ διαθέτει μαχητικά F-35I Adir πέμπτης γενιάς, τα οποία προσομοιώνουν συνήθως  επιθέσεις σε ιρανικές τοποθεσίες. Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία διαθέτει σημαντικό αριθμό F-15SA Advanced Eagles. 

Όπως και να έχει, για την Ουάσιγκτον, αυτή η στρατιωτική συνεργασία αποτελεί «απειλή» όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους γείτονες του Ιράν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...