Ένοπλες Συρράξεις

Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας : Η Ρωσία ή τελειώνει την Ουκρανία σε 48 ώρες ή πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, προέτρεψε το ΝΑΤΟ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η συμμαχία δεν πρέπει να φοβάται την αντίδραση της Μόσχας. Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος έχει αντισταθεί στην αποστολή πυραύλων στο Κίεβο με βεληνεκές για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Με τη φράση «εντός της επικράτειας της Ρωσίας» ο Ρίνκεβιτς, εννοεί περιοχές εκτός των περιοχών που πρόσφατα επανενσωματώθηκαν από τη Ρωσία. Ζητά  την  επέκταση του πολέμου, περνώντας μια «κόκκινη γραμμή» που ο  Πούτιν δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η Ουάσιγκτον είχε αρκετό χρόνο για να δημιουργήσει μια κατάλληλη αφήγηση και να δώσει τη δική της εξήγηση για τα γεγονότα. «Η προπαγάνδα της Ουάσιγκτον, έχει δημιουργήσει συμπάθεια για την Ουκρανία και μίσος για τη Ρωσία στον κόσμο. Αυτό που χρειαζόταν το Κρεμλίνο ήταν μια γρήγορη, αποφασιστική νίκη και μια νέα δύναμη στην Ουκρανία πριν μπορέσει να αντιδράσει η Ουάσιγκτον», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.

Το πιο σημαντικό, έχοντας εισέλθει στη σύγκρουση με ανεπαρκή αριθμό στρατιωτών και χωρίς εφεδρεία, οι μεγάλες ρωσικές γραμμές κατέστη αδύνατο να υπερασπιστούν. Οι αναπόφευκτες ρωσικές υποχωρήσεις σε μια τέτοια κατάσταση, χρησιμοποιήθηκαν στη Δύση για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να ηττηθεί. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, έγραψε μάλιστα πριν από λίγες μέρες ότι «η Ουκρανία θα βρίσκεται στην Κριμαία μέχρι τα Χριστούγεννα».

Το Κρεμλίνο, φαίνεται να δυσκολεύεται να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Εδώ και μήνες, το Κρεμλίνο παραπονιέται για κάθε νέα «έμμεση» εμπλοκή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, έθεσε πρόσφατα μια καταγγελία για αυτό σε μια φόρμουλα «άμεσης συμμετοχής». Με άλλα λόγια, το Κρεμλίνο παραδέχτηκε τελικά ότι οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ βρίσκονται πραγματικά σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ, αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε πυρηνικό πόλεμο είναι τεράστιος. 

«Γιατί λοιπόν το Κρεμλίνο δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό και να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, καταστρέφοντας την υποδομή που επιτρέπει στην Ουκρανία να επιμείνει και αντικαθιστώντας τον Ζελένσκι  με έναν ηγέτη φιλικό προς τη Ρωσία;», διερωτάται το ρωσικό ΜΜΕ.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, έγινε σαφές ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια γρήγορη αποφασιστική νίκη της Ρωσίας, θα οδηγούσε σε εμπλοκή ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Φαίνεται ότι, το Κρεμλίνο δεν έχει λύση για να διορθώσει την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του.

«Οι ηγέτες δεν τους αρέσει να παραδέχονται τα λάθη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι ηγέτες αποφασίζουν για μια πορεία δράσης, με βάση ηθικούς λόγους, κάτι που έκανε ο Πούτιν. Πέρασε οκτώ χρόνια προσπαθώντας να κρατήσει το Ντονμπάς εντός της Ουκρανίας, με τη βοήθεια των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες η Ουκρανία και η Δύση αρνήθηκαν να συμμορφωθούν», αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.

Έτσι, αποφάσισε ( Πούτιν) μια στρατιωτική επιχείρηση που περιοριζόταν στην αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών, από τις δημοκρατίες του Ντονμπάς και αρνήθηκε να εισβάλει και να κατακτήσει την Ουκρανία. Μη θέλοντας μια κατεστραμμένη και φτωχή Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία, ο Πούτιν μέχρι πρόσφατα άφησε ασφαλή την υποδομή ενέργειας, νερού και μεταφορών που επέτρεπε στην Ουκρανία, ένοπλη και εκπαιδευμένη από τη Δύση, να συμμετάσχει σε πλήρους κλίμακας εχθροπραξίες.

Αλλά αν κρίνουμε από όσα είπε πρόσφατα ο Πούτιν, στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς , αυτές οι πρόσφατες επιθέσεις σε υποδομές δεν αποτελούν συστατικά της αναθεωρημένης στρατιωτικής πολιτικής της Ρωσίας. Αυτή είναι μια εκδίκηση «οφθαλμού αντί για οφθαλμού». Ο Πούτιν, εξήγησε τις επιθέσεις στην πολεμική υποδομή της Ουκρανίας ως αντίποινα, για τις επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας και στους αγωγούς Nord Stream.

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στην επιχείρηση περιορισμένης ζημίας  για την απελευθέρωση περιοχών, που θέλουν να ξεφύγουν από την τυραννία της νεοναζιστικής ουκρανικής κυβέρνησης και δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι, η επέμβαση της Ουάσιγκτον ακύρωσε την «περιορισμένη στρατιωτική του επιχείρηση», σε πολύ υψηλότερο καθεστώς», αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ και συνεχίζει: 

«Εάν ο Πούτιν δεν το αναγνωρίσει και δεν χρησιμοποιήσει την απαραίτητη δύναμη για να το τερματίσει γρήγορα, θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι προθέσεις του Πούτιν ήταν καλές, αλλά υπέφεραν από έλλειψη ρεαλισμού. Το Κρεμλίνο πρέπει να υπέθεσε ότι ήταν ο μόνος παίκτης στη σκακιέρα».

Η αναμονή δεν βοήθησε τον Πούτιν, αλλά αντιθέτως επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει έναν μεγάλο ουκρανικό στρατό. Μια ακόμη μεγαλύτερη προσδοκία, είναι να επιτραπεί στο ΝΑΤΟ «να δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία, αυξάνοντας τη δύναμη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από 40.000 σε 300.000», ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ανώτερος στρατηγός σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ λέει ήδη ότι, τα στρατεύματα των ΗΠΑ, βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα με τη Ρωσία, έτοιμα να «αναλάβουν δράση αμέσως».

Η σύγχυση και η αναποφασιστικότητα του Κρεμλίνου, δικαιολογούν μια ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των εχθροπραξιών.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ