Ένοπλες Συρράξεις

Τελεσίγραφο Μεντβέντεφ στο ΝΑΤΟ: Πώς οι πύραυλοι Patriot των ΗΠΑ για την Ουκρανία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις 28 Νοεμβρίου 2022, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, μιλώντας για την επικείμενη συμμετοχή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και στη συνάντηση του ΟΑΣΕ στο Λοτζ, είπε: «Στις συναντήσεις στο Βουκουρέστι και στο Λοτζ, θα έχω δύο βασικά μηνύματα: Patriot και μετασχηματιστές». Αναφερόταν στο αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot AD.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνεδρίαση της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γιατί οι ΗΠΑ δεν ήταν πρόθυμες να δώσουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Patriot όταν έδωσαν το σύστημα σε άλλες χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Στην απάντησή του, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ παρέκαμψε την ερώτηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια συνεχής συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ για την παροχή στην Ουκρανία συστημάτων Patriot.

Επίσης, στις 9 Νοεμβρίου 2022, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε μια συνηθισμένη ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ είπε: «Δεν έχουμε σχέδια να μεταφέρουμε συγκροτήματα Patriot στην Ουκρανία». Αναλυτικά στη δήλωσή του, ο στρατηγός πρόσθεσε ότι η παροχή συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία είναι μία από τις προτεραιότητες του αμερικανικού στρατιωτικού τμήματος. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις για αυτό. Αν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η μελετημένη αμφιθυμία των αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν ξεγέλασε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντιδρώντας στη δήλωση του Στόλτενμπεργκ, ο Μεντβέντεφ έγραψε μια ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram λέγοντας: «Εάν, όπως άφησε να εννοηθεί [ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς] Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ εφοδιάσει τους φανατικούς του Κιέβου με συγκροτήματα Patriot μαζί με το προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων μας δυνάμεων.»

Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε στη Rheinische Post ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προμηθεύσει συστοιχίες Patriot στην Πολωνία για να αμυνθεί από επιθέσεις πυραύλων από τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Περιέργως, ο Πολωνός ομόλογός της Μάριου Μπλασζάκ πρότεινε στη Γερμανία να προμηθεύσει τις μπαταρίες στην Ουκρανία. (Η Πολωνία έχει ήδη παραγγείλει μια προηγμένη παραλλαγή του συστήματος Patriot που συνδυάζει τις δυνατότητες του προγράμματος David's Sling του Ισραήλ με τα ραντάρ Patriot PAC-3).

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας λέγοντας ότι η τοποθέτηση συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία θα απαιτούσε στενές διαβουλεύσεις με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Λόγοι για τη δυτική διστακτικότητα και την απειλή του Μεντβέντεφ

Σαφώς, υπάρχει κάτι στο σύστημα Patriot που κάνει τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ να επιφυλάσσονται να το παραδώσουν στην Ουκρανία. Τότε, όμως, γιατί σκέφτονται την επιλογή; Επίσης, γιατί ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί για κλιμάκωση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το M-104 Patriot είναι ένα κινητό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς ικανό να εμπλέκει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Είναι το κύριο πυραυλικό σύστημα AD του στρατού των ΗΠΑ και αρκετών χωρών του ΝΑΤΟ. Το σύστημα έχει επίσης πωληθεί σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊβάν κ.λπ.

Το πυραυλικό σύστημα Patriot διαθέτει υποσυστήματα προηγμένης τεχνολογίας, όπως ένα ενιαίο ραντάρ PESA/AESA που είναι ικανό να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους ενώ ταυτόχρονα καθοδηγεί πυραύλους αναχαίτισης στον στόχο. Στα περισσότερα συστήματα AD, η λειτουργικότητα χωρίζεται σε δύο ραντάρτο ένα για την παρακολούθηση και το άλλο για την καθοδήγηση πυραύλων. Ο ίδιος ο πύραυλος αναχαίτισης διαθέτει ενεργό στόχευση, με παραλλαγές που διαθέτουν ενεργητική και παθητική επαναφορά. Η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος είναι 70 km. Η παραλλαγή PAC-2 είναι σε θέση να αναχαιτίσει στόχους μέχρι υψόμετρο 20 km (66.000 πόδια) και το PAC-3 έως 40 km (130.000 πόδια).

Σε αντίθεση με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα όπως τα S-300, S-350, S-400 και S-500, τα οποία χρησιμοποιούν πολλαπλούς τύπους πυραύλων, με κάθε τύπο βελτιωμένο για να εμπλακεί σε διαφορετικό τύπο στόχου, τα συστήματα Patriot χρησιμοποιούν έναν μόνο τύπο πυραύλων αναχαίτισης για drones, αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο αναχαιτιστής Patriot που εκτόξευσε ένα drone σε ύψος 200 ποδιών παρεκτραπεί, θα μπορούσε κάλλιστα να χτυπήσει εναέριο μέσο των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ που πετά στα 60.000 πόδια, παρέχοντας πληροφορίες ή αεροπορική κάλυψη στις ουκρανικές δυνάμεις. Αντίθετα, ο πύραυλος από το S-400 δεν θα είχε την ικανότητα να εμπλακεί σε έναν στόχο ψηλής πτήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, η τελική αρχή εμπλοκής για τις μονάδες Patriot ανήκει στον Περιφερειακό ή Τομεακό Διοικητή Αεράμυνας (RADC/SADC), ο οποίος βρίσκεται είτε σε καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είτε σε αεροσκάφος AWACS της USAF.

Είναι πιθανό ότι η επιφυλακτική απάντηση του Πενταγώνου στο ουκρανικό αίτημα για συστήματα Patriot και οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ να έχουν να κάνουν με την επιτακτική ανάγκη να κρατηθεί ένας Αμερικανός Διοικητής ενήμερος.

Αυτό που υπονοούσε ο Μεντβέντεφ στη δήλωσή του ήταν ότι ο Αμερικανός διοικητής που κάθεται στο AWAC και επιβλέπει τις εμπλοκές των ουκρανικών Patriot θα ήταν νόμιμος στόχος για τον εκτοξευόμενο από ρωσικό μαχητικό πύραυλο αέρος-αέρος (A2A) ή τον πύραυλο 40N6E που εκτοξεύεται από το σύστημα S-400.

Και αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Δυνατότητα αντιβαλλιστικών πυραύλων

Η ικανότητα του Patriot να εμπλέκεται με βαλλιστικούς πυραύλους είναι επίσης απίθανο να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες. Αναπτυγμένα σε μεγάλους αριθμούς στην Ουκρανία, τα συστήματα Patriot θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικά τυχόν βαλλιστικούς πυραύλους που η Ρωσία μπορεί να προμηθευτεί από το Ιράν στο μέλλον για να επιτεθεί στην ουκρανική υποδομή.

Οι πύραυλοι ιρανικής προέλευσης όπως ο Fateh-110 εμβέλειας 300 χλμ και ο Zolfaghar εμβέλειας 700 χλμ ακολουθούν μια απλή βαλλιστική τροχιά και θα ήταν ένα εύκολο παιχνίδι για τον αναχαιτιστή Patriot, σε αντίθεση με τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους όπως ο Iskander που κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν την αναχαίτιση.

Η Ρωσία είναι απίθανο να συνεχίσει να παραχωρεί τις επιλογές της για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει να την στριμώχνει όλο και πιο σκληρά σε μια γωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές