Ένοπλες Συρράξεις

Στα πρόθυρα κρίσης! Γιατί ΗΠΑ και Ρωσία χρειάστηκε να συνομιλήσουν μέσω της "γραμμής αποκλιμάκωσης"

Σύμφωνα με το ξένο ΜΜΕ, μια γραμμή επικοινωνίας που δημιουργήθηκε μεταξύ των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, κατά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά μέχρι στιγμής.

Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές γύρω από το συγκεκριμένο περιστατικό που οδήγησε την κλήση στη γραμμή, η οποία συνδέει την Ευρωπαϊκή Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ και το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας  αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε όταν ένας λανθασμένος πύραυλος προσγειώθηκε στην Πολωνία στις 15 Νοεμβρίου, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. «Η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας, αλλά η Ρωσία ήταν τελικά υπεύθυνη επειδή ξεκίνησε τον πόλεμο στα τέλη Φεβρουαρίου», ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Αν και ο Aμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια ρωσική δραστηριότητα σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου των ΗΠΑ, έχουν αναγνωριστεί δημόσια περιστατικά που αφορούσαν ρωσικές μάχες γύρω από κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Αυτές περιλαμβάνουν, τις ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia της Ουκρανίας , τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Η Ουκρανία έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι, η Ρωσία μπορεί να ανατινάξει το φράγμα Nova Kakhovka, το οποίο συγκρατεί μια τεράστια δεξαμενή στη νότια Ουκρανία. Η διάρρηξη του φράγματος θα έστελνε μια μεγάλη ποσότητα νερού να πλημμυρίσει οικισμούς από κάτω, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής περιφερειακής πρωτεύουσας Χερσώνα, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στις 11 Νοεμβρίου.

Οι επικοινωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας, βρίσκονται στο επίκεντρο από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δεδομένου του σοβαρού κινδύνου ότι, ένας λάθος υπολογισμός και από τις δύο πλευρές, θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση σύγκρουση μεταξύ των εθνών με πυρηνικά όπλα.

Διάφοροι τρόποι επικοινωνίας

Η γραμμή «αποσύγκρουσης» είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους, με τους οποίους οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξακολουθούν να επικοινωνούν.

Άλλα στρατιωτικά κανάλια περιλαμβάνουν σπάνιες συνομιλίες υψηλού επιπέδου, μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Οι ανώτατοι στρατηγοί των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Mark Milley και ο Ρώσος στρατηγός Valery Gerasimov, έχουν επίσης μιλήσει σε δύο περιπτώσεις από την έναρξη του πολέμου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, είχαν επίσης επαφή με Ρώσους αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι, η Μόσχα ανέβαλε τις συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο την επανέναρξη των επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες αναβλήθηκαν. Καμία πλευρά δεν εξήγησε τον λόγο.

Το Πεντάγωνο, σε σχολιασμό σχετικά με τη γραμμή «αποσύγκρουσης» είπε μόνο ότι, διατήρησε πολλά κανάλια για να «συζητήσει κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης ή έκτακτης ανάγκης για σκοπούς αποτροπής εσφαλμένων υπολογισμών, στρατιωτικών επεισοδίων και κλιμάκωσης».

Δεν είναι γραμμή «παραπόνων»

Όταν ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, το Πεντάγωνο είπε ότι η γραμμή «αποσύγκρουσης» δημιουργήθηκε για να αποφευχθούν τυχόν ακούσιες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ ή στο έδαφος.

«Δεν προορίζεται να είναι μια γραμμή καταγγελιών για όλες τις χρήσεις, όπου μπορούμε απλώς να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να καταγράφουμε ανησυχίες, για το τι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε τότε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση, διατήρησαν τέτοιες ανοιχτές γραμμές σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο Alexander Vershbow, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα έκανε μια σύγκριση, με την πολύ πιο ενεργή γραμμή «αποσύγκρουσης» για τη Συρία, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας μερικές φορές επιχειρούν στον ίδιο εναέριο χώρο ή έδαφος.

«Το έχουμε δει αυτό στη Συρία, όπου το άμεσο επιχειρησιακό κανάλι μπορεί τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις κατά τη διάρκεια μιας ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, όπου ίσως η Ουάσιγκτον αγνοεί», είπε.

Η γραμμή αποσύγκρουσης γίνεται δύο φορές την ημέρα, με κλήσεις που πραγματοποιούνται στα ρωσικά, δήλωσε  Αμερικανός αξιωματούχος. «Ένας Ρώσος ομιλητής από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ ξεκινά αυτές τις κλήσεις από το Βισμπάντεν της Γερμανίας», είπε.

Το Βισμπάντεν είναι επίσης, η τοποθεσία της νέας Ομάδας Βοήθειας Ασφαλείας του Πενταγώνου-Ουκρανία, ή SAG-U, η οποία υποστηρίζει εξ αποστάσεως την άμυνα της κυβέρνησης του Κιέβου, έναντι των ρωσικών στρατευμάτων.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφέρει γρήγορα να καταλάβει το ουκρανικό έδαφος, παγιδεύοντας Αμερικανούς πολίτες προτού έχουν την ευκαιρία να φύγουν.

Η γραμμή «αποσύγκρουσης», θα μπορούσε να είναι χρήσιμη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χρειαζόταν να εκκενώσουν τους Αμερικανούς από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

Μια άλλη αιτία,  θα μπορούσε επίσης να είχε χρησιμοποιηθεί εάν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κυνηγούσε ένα ουκρανικό αεροσκάφος στον πολωνικό εναέριο χώρο ή εάν ένας ρωσικός πύραυλος διέσχιζε τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ