Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κούρδοι της Συρίας προς ΗΠΑ: "Μην μας πουλάτε-Δεν μας υποστηρίζετε στην εισβολή των Τούρκων"- Απομακρύνθηκαν Αμερικανοί διπλωμάτες

Με την αεροπορική  επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις σε Βόρειο Ιράκ και Συρία κατά στόχων " βάσεων Κούρδων τρομοκρατών", λόγω της βομβιστικής ενέργειας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους Τούρκους από μια γυναίκα καταγόμενη από την Συριακή επαρχία  Αφρίν, ενώ η εντολή δόθηκε από το Κομπάνι.

Ο τουρκικός στρατός, έχει εντείνει τις αεροπορικές και πυροβολικές του επιθέσεις στις βόρειες περιοχές της Συρίας, από την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Στρατηγός Mazloum Kobane Abdi, Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει χάος σε όλα τα σύνορα με την Τουρκία.

Σε μια νέα του δήλωση ανέφερε ότι, η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους πόλεις Manbij και Kobani και ότι μαχητές της Σουνιτικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, συσσωρεύονται μεταξύ Manbij και Tell Rifaat.

Εξέφρασε δε,  τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι απειλές της Τουρκίας ήταν «πολύ πιο δυνατές» από τις καταδικαστικές δηλώσεις «που έγιναν από τους συμμάχους μας».

Είπε ότι, «απαιτούνται ισχυρότερες δηλώσεις» για να αποτρέψει μια τουρκική εισβολή, που θα αναιρούσε τις πολυετείς κοινές προσπάθειες του συνασπισμού  υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την εξάλειψη του IS. «Παράλληλα με τις τουρκικές επιθέσεις αέρος και πυροβολικού, έχουμε δει μια άνοδο στην ενεργοποίηση πυρήνων του IS», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι,  «εάν δεν δούνε μια έντονη αντίδραση από τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», θα χρειαστεί να σταματήσουν τις επιχειρήσεις κατά του IS για να προετοιμαστούν για μια τουρκική επίθεση, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός μιας εβδομάδας.

Η Τουρκία επιτίθεται στη ζώνη που ελέγχεται από τους Κούρδους για περισσότερες από 10 ημέρες με πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη F-16 και drones, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 πολίτες και πολλά στρατεύματα των SDF και του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, όλο το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών, έχει εκκενωθεί στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Κουρδιστάν του Ιράκ, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει περιουσιακά στοιχεία των SDF καθώς και κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές, ιδίως εγκαταστάσεις πετρελαίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σιλό σιτηρών. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν επίσης πληγεί.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε στο ΜΜΕ, «Όπως είπε το Υπουργείο Άμυνας, οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού που εργάζεται στη Συρία». Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι, το αμερικανικό προσωπικό είχε εγκαταλείψει τη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας: «Δεν σχολιάζουμε ως γενική πολιτική την κίνηση του προσωπικού».

Να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν, όταν η Τουρκία απείλησε να επιτεθεί, τα στρατεύματα του συνασπισμού έκαναν επίδειξη δύναμης, κρατώντας μεγάλες σημαίες των ΗΠΑ στα οχήματά τους καθώς περνούσαν μέσα από τις απειλούμενες πόλεις. Δεν υπήρξαν τέτοιες εμφανίσεις αυτή τη φορά.

Αποτροπή μιας νέας χερσαίας εισβολής από την Τουρκία

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι, η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), να αποσυρθούν από μεγάλα τμήματα από τη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας, για να αποτρέψουν μια νέα χερσαία εισβολή από την Τουρκία.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας στη Συρία, υπέβαλαν το αίτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές των SDF στο αεροδρόμιο al-Qamishli, στη βόρεια ύπαιθρο της al-Hasakah στις 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης πολλοί Σύροι αξιωματικοί.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί προειδοποίησαν τις SDF ότι, η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Οι αξιωματικοί συνέχισαν να ενημερώνουν τους Κούρδους διοικητές ότι, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουν την περιοχή από μια νέα εισβολή, θα είναι οι SDF να αποσυρθούν 30 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία, μέχρι τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Μ4. Οι αξιωματικοί επιβεβαίωσαν ότι το  5ο Σώμα του Συριακού Αραβικού Στρατού, είναι έτοιμο να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, έχουν στόχο την δημιουργία "Buffer zone" μεταξύ των συνόρων της και του αυτοκινητόδρομου στρατηγικής σημασίας Μ4, σε όλο το μήκος του ανατολικά του Ευφράτη, στην οποία στη συνέχεια θα εγκαταστήσουν μη Κούρδους Σύριους εκτοπισμένους, επιχειρώντας δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής.

Παρά τις απειλές της Τουρκίας, οι SDF απέρριψαν το ρωσικό αίτημα να αποσυρθούν. Οι διοικητές των SDF δήλωσαν ότι, είναι καλά προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε νέα εισβολή και συνέχισαν καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα.

Ο Ilham Ahmed, ο οποίος ηγείται του πολιτικού βραχίονα των SDF, του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στο Κογκρέσο, όπου η δικομματική υποστήριξη προς τους Κούρδους είναι ισχυρή. 

 Όμως, έχοντας ήδη επιβάλει απαγορεύσεις στις στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία, λόγω της προηγούμενης εισβολής της στη Συρία και της άρνησής της να απαλλαγεί από τα ρωσικά συστήματα  S-400, οι επιλογές του Κογκρέσου για περισσότερη τιμωρία είναι περιορισμένες.

Πολλοί, συνδέουν την τελευταία πολεμική επιθετικότητα του Ερντογάν με τις προσπάθειες να ενισχύσει την εθνικιστική του βάση, ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ