Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επιχείρηση "Σκορτσένυ" στη Ζαπορίζια: 700 επίλεκτοι Ουκρανοί κομάντος ετοιμάζονται για τον πυρηνικό σταθμό

Περισσότεροι από 700 καταδρομείς των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ετοιμάζονται να εισβάλουν στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε, δήλωσε στον αέρα του Soloviev.Live ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του κύριου συμβουλίου της ρωσικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορόζιε.

«Περισσότερες από 700 ουκρανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της περιοχής Ζαπορόζιε. Ετοιμάζονται να εισβάλουν στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Ρόγκοφ.

Την ίδια στιγμή, ο Ντένις Πουσιλίν, ενεργώντας ως επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR), ανακοίνωσε στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 24 για τις επιτυχίες στην επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Μπαχμούτ (Αρτεμόφσκ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κατάσταση στο Αρτεμόφσκ παραμένει δύσκολη, αλλά οι μονάδες μας, ιδιαίτερα η μονάδα Wagner, σίγουρα προχωρούν. Δεν πρόκειται μόνο για οικισμούς που έχουν ανακοινωθεί, αλλά υπάρχει επιτυχία και στην περιοχή του ίδιου του Αρτεμόφσκ. Η κατάσταση της επιχειρησιακής περικύκλωσης είναι αρκετά κοντά», είπε.

Η πόλη Μπαχμούτ βρίσκεται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της DPR, βόρεια της Γκορλόβκα. Αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφορών για τον ανεφοδιασμό της ομάδας των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, τις τελευταίες 24 ώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να αντεπιτεθούν στην κατεύθυνση Αρτεμόφσκ με τις δυνάμεις τεσσάρων τακτικών ομάδων λόχου για να σταματήσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά αναχαιτίστηκαν. Οι απώλειές τους ανήλθαν σε 80 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο.

Το πρωί, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι κύριες κατευθύνσεις της ρωσικής επίθεσης ήταν κοντά στο Μπαχμούτ, στην Αβντέεβκα και στην κατεύθυνση Λιμάν (όπου μέχρι χθες ήταν παραδοσιακά σε άμυνα). Στις υπόλοιπες περιοχές γίνονται μάχες θέσης ή προχωρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά κανάλια Telegram, καθώς και οι πόροι που σχετίζονται με τη Wagner PMC, ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές μονάδες έχουν προχωρήσει νότια του Μπαχμούτ, καταλαμβάνοντας αρκετούς οικισμούς, όπως την Αντρέεβκα, το Ζελενοπόλιε και την Οζαριάνοβκα. Η Ουκρανία δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.

Εάν αυτά τα χωριά καταληφθούν πραγματικά, τότε οι Ρώσοι ανοίγουν το δρόμο προς το Κλεστσέεβκα και το Κράσνοε, γεγονός που δημιουργεί απειλή αποκλεισμού του Μπαχμούτ από τα νότια και φραγής του δρόμου προς την πόλη από την Κονσταντινόβκα- μία από τις δύο κύριες οδούς εφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα στο Μπαχμούτ.

Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες, ουκρανικές και δυτικές πηγές γράφουν πολλά για τη δύσκολη κατάσταση στο Μπαχμούτ. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του «Suspilny», Βικτόρια Χαμάζα, σε δύο ημέρες ήρθαν 500 τραυματίες από την πόλη και η ροή δεν σταματά. Σε ορισμένες περιοχές του Μπαχμούτ γίνονται οδομαχίες. «Δεν υπάρχει φως και νερό. Οι άνθρωποι μαγειρεύουν στο ύπαιθρο, στα υπόγεια και στις σωζόμενες εισόδους. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει μια τρομερή μυρωδιά πτώματος», είπε η Χαμάζα.

Μια ξεχωριστή αναφορά από την πόλη δημοσίευσαν οι New York Times. Γράφουν ότι το Μπαχμούτ γίνεται «αιματοβαμμένη δίνη» και για τους δύο στρατούς. Εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης, γιατί «τις τελευταίες δύο μέρες οι Ρώσοι προσπάθησαν να επιτεθούν πιο εντατικά».

«Τώρα, σύμφωνα με κατοίκους και Ουκρανούς στρατιώτες, ο βομβαρδισμός του Μπαχμούτ και των περιχώρων του συνεχίζεται με πρωτοφανή δύναμη», προσθέτουν οι δημοσιογράφοι. Γράφουν επίσης ότι η πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, μοιάζει με «βρώμικο σεληνιακό τοπίο».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έφεραν ενισχύσεις στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων και αμυντικών σχηματισμών. Η ραχοκοκαλιά των ουκρανικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ είναι ένας «συνδυασμός διαφόρων μονάδων», συμπεριλαμβανομένης της 93ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και της 58ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, οι οποίες εξαντλούνται από συνεχείς ρωσικές επιθέσεις, αναφέρει το άρθρο.

Η αυξημένη πίεση στο Μπαχμούτ συνδέεται με τη μεταφορά ρωσικών ενισχύσεων από το μέτωπο της Χερσώνας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού. Διαφορετικά, η τακτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας εδώ θυμίζει την κατάληψη του Σεβεροντόνιετσκ και του Ρουμπίζνε, όπου σημειώθηκαν ισχυροί βομβαρδισμοί. Αλλά στην περίπτωση του Μπαχμούτ, το ουκρανικό πυροβολικό απαντά πολύ πιο ενεργά, ανέφεραν στην εφημερίδα στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ειδικούς, η μάχη για το Μπαχμούτ είναι σημαντική για τη Ρωσία όχι μόνο για την κατάληψη της πόλης, αλλά και για την εξάντληση των πόρων της Ουκρανίας. Η Ρωσία θα μπορούσε να μετατρέψει την πόλη σε μια μαύρη τρύπα πόρων για το Κίεβο, το οποίο θα πρέπει να αποσύρει στρατεύματα από άλλες περιοχές προτεραιότητας.

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο είπε χθες και ο Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner PMC, του οποίου οι σχηματισμοί, μεταξύ άλλων, εισβάλλουν στον Μπαχμούτ. Αυτό αφορά κυρίως την υπερβολική κατανάλωση βλημάτων πυροβολικού.

«Το Πεντάγωνο ανησυχεί πολύ που οι Ουκρανοί πυροβολούν με υπέρογκο ρυθμό, ειδικά σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, με βάση την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Δύση έχει απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών», δήλωσε στους NYT εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...