Ένοπλες Συρράξεις

Αγριεύει το πράγμα: Προσπάθησε το ΝΑΤΟ να πετάξει Drones στη Ρωσία;

Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πώς ο Μιχαήλ Βεντερνίκοφ, κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Pskov, ισχυρίστηκε ότι τα drones του ΝΑΤΟ επιχείρησαν επανειλημμένα να περάσουν τα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο ισχυρισμός, αν αληθεύει, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες  αν και θα απαιτούσε πρώτα από τον  Πούτιν, να κηρύξει τις προσπάθειες ως « κλιμάκωση » στη σύγκρουση στην Ουκρανία και στη συνέχεια, να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν έχουμε δώσει ποτέ εκτεταμένη κάλυψη σε αυτό, αλλά υπήρξαν απόπειρες στρατιωτικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και άλλων αεροσκαφών, να περάσουν παράνομα τα σύνορα», ισχυρίστηκε ο Βεντερνίκοφ.

Τα σχόλια του  Βεντερνίκοφ υποδηλώνουν ότι, ακόμα κι αν το Κρεμλίνο πιστεύει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να περάσουν στον ρωσικό εναέριο χώρο, λίγα μπορεί να γίνουν γι' αυτό.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των drones που φάνηκαν, ούτε ο Βεντερνίκοφ  αποκάλυψε πόσο κοντά έφτασαν τα drones στην είσοδο στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά , ωστόσο, που γίνονται τέτοιες αναφορές. Το ΝΑΤΟ, είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιχειρήσεις στην περιοχή πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται επίσης να έχουν εισβάλει στο έδαφος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με αναφορές τον Μάρτιο να περιγράφουν πώς η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Forpost, που περιπολούσε πάνω από την Πολωνία.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει

Αυτές οι αναφορές,  θα μπορούσαν να υποδηλώνουν γνήσια ανησυχία από τη ρωσική πλευρά ότι, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Ταυτόχρονα, τα σχόλια θα μπορούσαν να είναι στρατηγικά.

Αντί να εκφράζει ειλικρινή ανησυχία για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πετούν σε ρωσικό έδαφος, γνωρίζοντας ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θέλουν η εισβολή στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε πλήρη παγκόσμια σύγκρουση, η Ρωσία μπορεί να επιχειρεί να βάλει το ΝΑΤΟ στο πίσω μέρος και να επανεξετάσει τυχόν νέα μέτρα, που αποσκοπούν να βοηθήσουν Ουκρανία.

Μπορεί επίσης να συμβαίνει ότι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πέταξαν κοντά σε ρωσικό έδαφος κοντά στην περιοχή του Pskov, αλλά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ποτέ δεν είχαν σκοπό να περάσουν στον ρωσικό εναέριο χώρο. Δεδομένης, της στενής εγγύτητας της Λετονίας και της Εσθονίας, δύο χωρών του ΝΑΤΟ, στα σύνορα της περιοχής Pskov, είναι απολύτως πιθανό τα drones να μην είχαν πρόθεση να εισβάλουν στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Το ΝΑΤΟ στέλνει JAMMERS στην Ουκρανία

Ενώ η Ρωσία εκφράζει ανησυχία για την παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της, το ΝΑΤΟ προμηθεύει την Ουκρανία με παρεμβολές που έχουν σχεδιαστεί για την άμυνα, έναντι επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε  σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, «παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική υποστήριξη» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και παρεμβολών drones που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τη λειτουργία ρωσικών επιθετικών drones.

Αυτά τα συστήματα, θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη απειλή των drones, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται από το Ιράν που τώρα προκαλούν πολύ όλεθρο ή δεινά στην Ουκρανία.

Οι πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες αποδείχθηκαν θανατηφόρες, ώθησαν τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να σπεύσουν να στείλουν προηγμένα και περιζήτητα συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ