Ένοπλες Συρράξεις

Πάμε για "φάγωμα" του Στρατηγού "Αρμαγεδδών"! Πως επιδρά στις μάχες η συνεχής εναλλαγή Στρατηγών στη Διοίκηση των Ρωσικών Δυνάμεων;

"Οι Ρώσοι εθνικιστές κατακεραυνώνουν τον «Στρατηγό Αρμαγεδδώνα», απαιτώντας να δικαιολογήσει την υποχώρηση του στον  Χερσώνα", είναι ο τίτλος άρθρου Ισραηλινού Διεθνούς ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ενώ οι εθνικιστές υποστήριξαν αρχικά την υποχώρηση του Στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν από τον Χερσώνα, τώρα βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει ότι η αποχώρηση ήταν σωστή.

Οι σκληροπυρηνικοί Ρώσοι εθνικιστές, που υποστήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία, παραδόξως υποστήριξαν την απόφαση για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, τουλάχιστον αρχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και η αποχώρηση θεωρήθηκε ταπείνωση για τους Ρώσους, αυτοί οι υποστηρικτές υποστήριξαν τον Στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος είναι επικεφαλής του ουκρανικού θεάτρου επιχειρήσεων, όταν διέταξε την απόσυρση.

Τώρα, ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» ,όπως είναι γνωστός, δέχεται τρομερές πιέσεις για να αποδείξει ότι η αποχώρηση άξιζε τον κόπο.

«Περιμένουμε τα λαμπρά αποτελέσματά σας και προσευχόμαστε για εσάς κάθε μέρα», δήλωσε η Μαργαρίτα Σιμονγιάν αρχισυντάκτρια του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της ,και ένθερμος υποστηρικτής της εισβολής στην Ουκρανία.

Αναφερόμενη στους Ρώσους εθνικιστές που διαχειρίζονται στρατιωτικά blog και δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόσυρση, κάλεσε τον Σοροβίκιν να αγνοήσει τις «ανοησίες» των επικριτών.

Ένας τέτοιος επικριτής, ο οποίος αντιτάχθηκε στην απόσυρση παρόλο που είχε απόψεις υπέρ της εισβολής της Ρωσίας, είναι ο Τατάρκι, ο οποίος έχει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακόλουθους στο Telegram. 

Ο Τατάρσκι ήταν έξαλλος όταν είδε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκέπτεται τον Χερσώνα μετά τη ρωσική αποχώρηση, αναρωτούμενος γιατί η Μόσχα δεν τον σκότωσε απλώς.

"Γιατί χύνουμε το αίμα μας; Γιατί μπορεί ο Ζελένσκι να έρθει ήσυχα στον Χερσώνα; Συμβολικά θα ήταν υπέροχο αν ένας πύραυλός μας  είχε προσγειωθεί στο ηλίθιο κεφάλι του, αλλά δεν συνέβη Γιατί; Ή δεσμευόμαστε να κάνουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ή τίποτα δεν θα πετύχει", είπε ο στρατιωτικός μπλόγκερ σε ένα βίντεο.

Ο Ρώσος υπερεθνικιστής Ντούκιν του οποίου η κόρη σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου έξω από τη Μόσχα τον Αύγουστο, σε μια δολοφονία που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ενορχηστρώθηκε από την Ουκρανία, έχει επίσης αρχίσει να ασκεί πίεση στον Σουροβίκιν, λέγοντας ότι ο Χερσώνας ήταν «το τελευταίο κομμάτι της ουκρανικής επικράτειας που η Ρωσία είχε την πολυτέλεια ναεγκαταλείψει».

«Το όριο έχει φτάσει», είπε ο Ντούγκιν στο ρωσικό εθνικιστικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tsargrad.

Ο Σουροβίκιν έχει επίσης πιεστεί να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας με στόχο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, μια τακτική που πρότεινε το Κρεμλίνο  και η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει την Ουκρανία, ελπίζοντας να την πείσει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Σολόβγιοβ, ένας από τους πιο εξέχοντες υπερεθνικιστές τηλεοπτικούς παρουσιαστές της Ρωσίας, είπε την περασμένη εβδομάδα: «Απευθύνω έκκληση στον Στρατηγό Στρατού του Ήρωα της Ρωσίας  Σύντροφε Στρατηγέ Σουροβίκιν, σας ζητώ να ολοκληρώσετε την πλήρη καταστροφή της ενεργειακής υποδομής των Ναζί  της Ουκρανικής χούντας».

Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει εδάφη, με τους Ρώσους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι υποψιάζονται ότι θα ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο στα δυτικά, χρησιμοποιώντας  δυνάμεις από τον Χερσώνα.

Άλλοι επιφανείς τηλεοπτικοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν δημόσια τον χειρισμό του πολέμου.

Ο Ντμίτρι Αμπζάλοφ, για παράδειγμα, παραπονέθηκε για αυτό που ονόμασε «κενό πληροφοριών», λέγοντας ότι θα ήθελε να μάθει «μόνο μια φορά» ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι του Κρεμλίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Μαξίμ Γιουσίν, ένας άλλος «τηλεοπτικός σχολιαστής» παραπονέθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής για «ψέματα που πουλούσαν ορισμένοι πολιτικοί στην κρατική τηλεόραση», οι οποίοι  καυχιόταν ότι ο ρωσικός στρατός ήταν τόσο ισχυρός που θα μπορούσε να φτάσει « από τα σύνορα της Πολωνίας στο το Βερολίνο, από εκεί στην Αγγλία και ακόμη  μέχρι και την Λισαβόνα».

«Είναι μια παράσταση κλόουν», είπε ο Γιουσίν.

Η υποχώρηση από τον Χερσώνα

Η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο διατάχθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στις 9 Νοεμβρίου ενόψει των ουκρανικών επιθέσεων κοντά στη νότια πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η απόφαση για την άμυνα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου δεν είναι εύκολη», είπε ο Σόιγκου, ενώ «την ίδια στιγμή θα διατηρήσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των στρατιωτικών σχηματισμών».

Ο διοικητής της Κοινής Ομάδας των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, σε μια αναφορά προς τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ζήτησε από τις ρωσικές δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν πίσω στον ποταμό Ντνίπρο προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες αμυντικές γραμμές.

«Είναι σκόπιμο να οργανωθεί η άμυνα κατά μήκος της γραμμής  του ποταμού Δνείπερου, στην αριστερή όχθη του», είπε ο Σουρόβκιβιν.«Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας», είπε ο Σόιγκου στον Σουροβίκιν.

«Ξεκινήστε με την απόσυρση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού μέσω του ποταμού Δνείπερου».

Ο Σουροβίκιν πρόσθεσε επίσης ότι, παρά την επείγουσα έκκληση για υποχώρηση των δυνάμεων στον Χερσώνα, τα ρωσικά στρατεύματα αντιστάθηκαν επιτυχώς στις εχθρικές επιθετικές προσπάθειες σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η θέση του Στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν είναι επισφαλής μετά την αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από τον Χερσώνα.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην πολύ μεγάλη αναταραχή και διχόνοια που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας στην Ρωσία, όπου ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας Πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ έχει συμμαχήσει με τον Πριγκοζίν ιδρυτή της μισθοφορικής εταιρείας Βάγνερ κατά  του Ρώσου ΥΠΑΜ Σόϊγκου και Στρατηγών του Ρωσικού Στρατού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να "φαγωθεί" ο Στρατηγός Αλεξάντρ Λάπιν Διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας,  μετά από απαίτηση του Τσετσένου  Πολέμαρχου Καντίροφ,  στον φίλο του Πούτιν.

Τώρα σειρά έχει ο Σουροβίκιν;

Από πλευράς στρατιωτικής τακτικής  η απόφαση του Ρώσου Στρατηγού Σουροβίκιν να εγκαταλείψει τον Χερσώνα και να ταχθεί αμυντικά στην αριστερή όχθη του Δνείπερου κρίνεται ως σωστή την παρούσα φάση.

Ωστόσο η εγκατάλειψη του προγεφυρώματος του Χερσώνα από τις Ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύει κατά πολύ τυχόν επιθετική επιστροφή των Ρώσων μελλοντικά  προκειμένου να περάσουν  τον Δνείπερο κατευθυνόμενοι προς Νικολάγιεφ και Οδησό.

Τέλος η συνεχής εναλλαγή των Ρώσων Στρατηγών στην ηγεσία των δυνάμεων στην Ουκρανία, έχει αρνητικότατα αποτελέσματα στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων, καταρρακώνοντας το ηθικό των μαχομένων δυνάμεων και επιδρώντας άσχημα στην ψυχολογία του οποιουδήποτε επικεφαλής Στρατηγού που πλέον βλέπει τα καθήκοντα του ως ηλεκτρική καρέκλα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ