Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Ρωσικοί πύραυλοι" έπεσαν στην Πολωνία -Η κυβέρνηση συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας-Ενεργοποιείται το Άρθρο 4 ή 5 του ΝΑΤΟ (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αναφορές κάνουν λόγο για ρωσικό πυραυλικό πλήγμα που στόχευε την Ουκρανία αλλά τελικά κατέληξε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο πολίτες της χώρας.

Η Ρωσία, στην πρώτη αντίδρασή της μέσω του υπουργείου Άμυνάς της, αποκάλεσε τις αναφορές αυτές προβοκάτσια και είπε ότι δεν πραγματοποίησε επιθέσεις σε στόχους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Προβοκάτσια που στοχεύει να κλιμακώσει την κατάσταση οι αναφορές για χτύπημα στην Πολωνία, λέει η Ρωσία

 

Οι αναφορές αυτές για επίθεση στην Πολωνία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι
«σκόπιμη προβοκάτσια».

«Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση “ρωσικών” πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη προβοκάτσια για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από το σημείο στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

 

AΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Δύο ρωσικοί πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας το βράδυ της Τρίτης, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 (τοπική ώρα).

Η κυβέρνηση συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και τον συντονιστή των υπηρεσιών πληροφοριών, προετοιμάζει και συντονίζει αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια και άμυνα.

Το ρωσικό χτύπημα στο χωριό της Πολωνίας, το οποίο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, επιβεβαίωσε και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Associated Press

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Πιότρ Μύλλερ, δεν διευκρίνισε τι συζητούσε το συμβούλιο, αναφέρει το Reuters. Οι πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Πρζεβοντόφ, χτυπώντας ένα αγρόκτημα σιτηρών. Στο σημείο βρίσκονται ήδη η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός.

Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε «υψηλή επιφυλακή», σύμφωνα με τον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό ZET. Οι πυροσβέστες επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στο Przewodow, αλλά είπαν ότι προς το παρόν τα αίτια είναι άγνωστα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στην περιοχή σε συνέντευξή του στο Radio Lublin. Επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία πάντως, ήδη μετέφερε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο στο Tomaszów Lubelski.

Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας. "Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι πιο ανησυχητικά. Συνεννοούμαστε στενά με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία", αναφέρει.

Η Ρωσία σφυροκόπησε πόλεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία την Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς το Κίεβο λέει ότι ήταν το βαρύτερο κύμα πυραυλικών επιδρομών σε σχεδόν εννέα μήνες πολέμου.

Ενεργοποιείται το Άρθρο 4 ή 5 του ΝΑΤΟ; 

Ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού θα υπάρξει αντίδραση από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Έτσι, εάν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας χτυπηθεί ακούσια, το άρθρο 4 μπορεί να ενεργοποιηθεί, κατόπιν αιτήματος της εν λόγω χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με συναίνεση, μετά από συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ των χωρών μελών. Οι Σύμμαχοι μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες και να συζητήσουν θέματα πριν καταλήξουν σε συμφωνία και αναλάβουν δράση. Η διαβούλευση είναι βασικό μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση.

Δίνει επίσης στο ΝΑΤΟ ενεργό ρόλο στην προληπτική διπλωματία, παρέχοντας μέσα που βοηθούν στην αποφυγή στρατιωτικών συγκρούσεων. Στο άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, τα μέλη μπορούν να φέρουν οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας, ειδικά εκείνο που σχετίζεται με τη δική τους ασφάλεια, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) για συζήτηση.

Από τη δημιουργία της Συμμαχίας το 1949, το Άρθρο 4 έχει επικαλεστεί πολλές φορές, για παράδειγμα από την Τουρκία. Η διαβούλευση έχει πολλές μορφές. Σε βασικό επίπεδο, περιλαμβάνει απλώς την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Σε ένα άλλο επίπεδο, ξεκινά η επικοινωνία των ενεργειών ή των αποφάσεων, που οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν. Τέλος, μπορεί να περιλαμβάνει συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ή τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.

Συμπερασματικά, η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη και λαμβάνει χώρα τόσο σε επίσημη όσο και σε ανεπίσημη βάση. Μπορεί να συμβεί γρήγορα, χάρη στο γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν μόνιμες αντιπροσωπείες στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεδριάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όποτε είναι απαραίτητο, συχνά με προηγούμενη γνώση των αντίστοιχων εθνικών τους ανησυχιών, για να συμφωνήσουν σε κοινές πολιτικές ή να αναλάβουν δράση με συναίνεση.

Οι επιτροπές του ΝΑΤΟ διευκολύνουν τη διαβούλευση, επιτρέποντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες και διαχειριστές να συναντώνται καθημερινά για να συζητούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στη Συμμαχία εφαρμόζεται η αρχή της συναινετικής λήψης αποφάσεων, που σημαίνει ότι όλες οι «αποφάσεις του ΝΑΤΟ» είναι η έκφραση της συλλογικής βούλησης όλων των κυρίαρχων κρατών που είναι μέλη αυτής της οργάνωσης.

Ενώ η συναινετική λήψη αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει ένα κράτος μέλος να διατηρήσει την εθνική του κυριαρχία άμυνας και ασφάλειας, το Άρθρο 4 μπορεί να είναι μια πρόσκληση για τα κράτη μέλη να παραχωρήσουν αυτό το δικαίωμα στην ομάδα ή μπορεί απλώς να οδηγήσει σε αίτημα υποστήριξης από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Άρθρο 4 Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν ένα θέμα υπόψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) - του κύριου φορέα λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ, και να το συζητήσουν με τους Συμμάχους.

Το άρθρο ορίζει:

"Τα μέρη διαβουλεύονται όποτε, κατά τη γνώμη ενός από τα μέρη, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια ενός από τα μέρη."

Οποιαδήποτε χώρα μέλος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα το Άρθρο 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Μόλις γίνει επίκληση, το θέμα συζητείται και μπορεί να οδηγήσει σε κάποια μορφή κοινής απόφασης ή δράσης εκ μέρους της Συμμαχίας. Ανεξάρτητα από το σενάριο, τα συνάδελφοι μέλη του Συμβουλίου καλούνται να αντιδράσουν σε μια κατάσταση που τίθεται υπόψη μιας χώρας μέλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ