Ένοπλες Συρράξεις

Όλεθρος μετά την υποχώρηση! Στην εμβέλεια των HIMARS η Κριμαία

Το θέμα της ημέρας είναι αναμφίβολα η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές Νικολάεφ και Χερσώνα, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τις στρατιωτικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από χθες το βράδυ υπάρχουν νέα, επιβεβαιωμένα από βίντεο, με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς στους οικισμούς από τους οποίους έφυγαν τα ρωσικά στρατεύματα την προηγούμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περιοχή Νικολάεφ ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Σνιγκίρεβκα και την κοντινή Παβλόβκα. Μετά από αυτό, με αναφορά στον βουλευτή του λαού Ρόμαν Κοστένκο (Roman Kostenko), πολλά κανάλια Telegram ανέφεραν την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής Νικολάεφ, αν και αυτό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Ένα τμήμα της περιοχής Νικολάεφ στη δεξιά όχθη του Δνείπερου είτε έχει ήδη απελευθερωθεί πλήρως, είτε θα απελευθερωθεί τις επόμενες ώρες, μεταδίδει το ουκρανικό Strana. Ωστόσο, η περιοχή Νικολάεφ περιλαμβάνει επίσης μέρος της χερσονήσου Κινμπούρν, η οποία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τίποτα για την άφιξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Παραμένει ασαφές εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν αυτή τη χερσόνησο ή αν θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε αυτήν.

Στην περιοχή Χερσώνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εισήλθαν στους οικισμούς Πράβντινο, Καλίνοβσκι, Ντουντσάνι, Τιάγκινκα, Μπρουσκίνσκι, Κισέλεβκα και Μποροζένσκι. Οι Αλεξαντρόβκα και Στάνισλαβ απελευθερώθηκαν κατά μήκος της βόρειας ακτής του κόλπου του Δνείπερου.

Επισήμως, η στρατιωτική διοίκηση δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη, αν και ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ (Vitaly Kim) έχει ήδη εκφράσει πληροφορίες για τη Σνιγκίρεβκα, προτρέποντας, ωστόσο, τους κατοίκους να μην επιστρέψουν ακόμη εκεί.

Επίσης, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε το βράδυ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας προς την κατεύθυνση Πετροπαβλόβκα-Νοβοραΐσκ (ανατολικά του Μπερίσλαβ κατά μήκος του Δνείπερου), ουκρανικές μονάδες προχώρησαν επτά χιλιόμετρα και πήραν τον έλεγχο έξι οικισμών. Ο ίδιος αριθμός απελευθερώθηκε προς την κατεύθυνση Περβομαΐσκ-Χερσώνα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός αποσύρει σχηματισμούς από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου «σύμφωνα με το σχέδιο». Την ίδια στιγμή, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη δεξιά όχθη της περιοχής Χερσώνα. Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι (Valery Zaluzhny). «Συνεχίζουμε να διεξάγουμε μια επιθετική επιχείρηση σύμφωνα με το σχέδιό μας», πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί, όπως και Αμερικανοί αξιωματούχοι, εξακολουθούν να εκφράζουν συγκρατημένες εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη Χερσώνα. Η αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Χερσώνα θα είναι «απόδειξη μεγάλης προόδου των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά θα ήταν σωστό να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ειδήσεις με προσοχή μέχρι να υψωθεί η ουκρανική σημαία πάνω από την πόλη», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ας σημειωθεί ότι η επιφυλακή που διατηρούν δυτικοί αξιωματούχοι και Ουκρανοί επί του πεδίου για την υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα, είναι δικαιολογημένη. Εάν οι Ρώσοι οχυρωθούν πραγματικά στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στα δεξιά, τότε το περιφερειακό κέντρο, στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά από την κατάληψή του από τους Ρώσους, θα μετατραπεί σε πόλη πρώτης γραμμής, και κατά συνέπεια, θα υποβληθεί σε έντονο βομβαρδισμό, όπως και άλλες πόλεις πρώτης γραμμής. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η απειλή υπονόμευσης του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα είναι πραγματική, οπότε μέρος της πόλης θα πλημμυρίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν οι Ρώσοι εγκαταλείψουν τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, τότε τα σύνορα της Κριμαίας και της ηπειρωτικής χώρας θα βρίσκονται σε απόσταση περίπου 72 χιλιομέτρων από τις πλησιέστερες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Παράλληλα, το βεληνεκές των πυραύλων MFOM για HIMARS φτάνει τα 80 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, όλες οι οδοί ανεφοδιασμού για την ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία στον Δνείπερο θα είναι υπό επίθεση. Και γενικά, το έργο της άμυνας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου δεν είναι εύκολο, καθώς η όχθη εκεί είναι βαλτώδης, με ήπια κλίση. Ο ποταμός στην περιοχή Χερσώνα δεν είναι τόσο πλατύς όσο, για παράδειγμα, στην περιοχή των φραγμάτων κοντά στο Ενεργκοντάρ και στη Καχόβκα.

Δηλαδή, απέχει πολύ από το γεγονός ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα σταματήσουν στη δεξιά όχθη και δεν θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στην αριστερή όχθη, αναγκάζοντας τους Ρώσους να κρατήσουν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή και να μην τις μεταφέρουν σε άλλες κατευθύνσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος στρατηγός, επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», Σεργκέι Σουροβίκιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...