Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Σουρωτήρι" από ΝΑΤΟ στη Ρωσία! "Πυρετός" με αναγνωριστικές πτήσεις από Καλίνινγκραντ μέχρι Κριμαία

Ο όμιλος Orion Intel OSINT δημοσίευσε νέους χάρτες που δείχνουν τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και των σουηδικών αναγνωριστικών αεροσκαφών κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας, Ουκρανίας και Ρωσίας από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου.

Η αναγνωριστική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σημαντικά εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όλη την απαραίτητη υποστήριξη αναγνώρισης και συντονισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντική αύξηση στις πτήσεις του ΝΑΤΟ σημειώθηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ουκρανίας. Ο αυξημένος αριθμός των ελιγμών του ΝΑΤΟ εξηγείται από την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή της Χερσώνας.

Οι τακτικές πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιούνται επίσης για την προετοιμασία και τον συντονισμό των ουκρανικών επιθέσεων στη χερσόνησο. Για παράδειγμα, το αναγνωριστικό UAV των ΗΠΑ RQ-4B Global Hawk, το οποίο απογειώθηκε από τη Σικελία, έκανε κύκλους πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Κριμαία για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ περιπολούν επίσης τα σύνορα της Λευκορωσίας, όπου είχε αναπτυχθεί ρωσική περιφερειακή ομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία υφίσταται ισχυρή πίεση στην Ουκρανία αφού η Μόσχα διέταξε την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη νότια πόλη Χερσώνα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί τις επόμενες ημέρες για να δει εάν πράγματι οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Ρωσία δέχεται βαριές πιέσεις και αν φύγουν από τη Χερσώνα, θα είναι άλλη μια νίκη για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τη νέο πρωθυπουργό Μελόνι.

Επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί». «Η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που παρείχαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης καθημερινά και παραμένει ζωτικής σημασίας για την ουκρανική πρόοδο», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο μήνα, είπε ότι η κυβέρνησή της παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση «της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ελευθερίας της Ουκρανίας».

Η Νορβηγία συγκεντρώνει πυροβολικό με νέα συμφωνία οβιδοφόρου K9

Η Νορβηγική Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού (NDMA) υπέγραψε προ ημερών μια επιλογή με τον συνεργάτη Hanwha Defense της Νότιας Κορέας για την παράδοση επιπλέον τεσσάρων αυτοκινούμενων οβίδων K9 Thunder 155 mm και οκτώ ακόμη οχημάτων ανεφοδιασμού πυρομαχικών K10.

Το δικαίωμα που ασκείται εμπίπτει σε ένα αρχικό συμβόλαιο 1,8 δισεκατομμυρίων κορωνών (180 εκατομμύρια δολάρια) που συνάφθηκε μεταξύ των δύο μερών το 2017 και αυξάνει την πλήρη παραγγελία K9 του Όσλο σε 28 συστήματα. Ομοίως, η προμήθεια του Κ10, της υποστηρικτικής αυτοματοποιημένης ρομποτικής μονάδας του Κ9, θα ανέλθει συνολικά σε 14 οχήματα. Όλες οι παραδόσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων δύο ετών, σύμφωνα με εκπρόσωπο δημοσίων υποθέσεων της NDMA.

Η απόφαση του Όσλο ακολουθεί τη συμφωνία της Πολωνίας και της Hanwha σε μια συμφωνία K9 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγής για το σύστημα πυροβολικού που έχει επίσης παραγγελθεί από τη χώρα καταγωγής του Hanwha, τη Νότια Κορέα, καθώς και από την Τουρκία, την Ινδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Αυστραλία και την Αίγυπτο. .

Η ενίσχυση της δύναμης πυροβολικού της Νορβηγίας φτάνει πριν από μια βασική απόφαση που αναμένεται πριν από το τέλος του 2022 για την απόκτηση ενός νέου Main Battle Tank (MBT), έναν διαγωνισμό συμβολαίου μεταξύ της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, που προσφέρει το Leopard 2A7, και της νοτιοκορεατικής Hyundai.

Η Νορβηγία σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση των χερσαίων δυνατοτήτων μέσω της απόκτησης πρόσθετων οχημάτων μάχης πεζικού (IFV) ενόψει της ίδρυσης νέου μηχανοποιημένου τάγματος από τον στρατό, αν και δεν είναι σαφές ακριβώς τι τύπος οχήματος θα είναι αυτός.

Η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει μια σύσταση για το «πώς να προχωρήσουμε» με το πρόγραμμα IFV πριν από το τέλος του έτους, με μια φάση προμηθειών να ξεκινά ενδεχομένως στα τέλη του 2024, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. Μεγάλο ενδιαφέρον περιβάλλει επίσης τις επενδύσεις σε ένα πρόγραμμα πυρκαγιών ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, αλλά η έγκριση της προμήθειας από το Όσλο θα επιτευχθεί μόνο όταν η NDMA πραγματοποιήσει βασικές δραστηριότητες όπως η έρευνα αγοράς και η ανάλυση κόστους.

Το τελευταίο έγγραφο μελλοντικών αμυντικών αποκτήσεων της Νορβηγίας, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, αναφέρει ότι η εισαγωγή ενός νέου συστήματος πυρός ακριβείας μεγάλης εμβέλειας σχεδιάζεται για το 2029.

Η πρόοδος της Νορβηγίας με τις εξαγορές με βάση την ξηρά θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή ή την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, ειδικά στο πλαίσιο των δύο χωρών που μοιράζονται σύνορα 198 χιλιομέτρων στην Αρκτική.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...