Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άγκυρα-Κίεβο προχωρούν στη συμφωνία σιτηρών παρά την απόσυρση της Ρωσίας

«Η Λευκορωσία και η Τουρκία, αναπτύσσουν συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων», δήλωσε ο Λευκορώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Evgeny Shestakov, καθώς μίλησε σε εκδήλωση στο Μινσκ στις 28 Οκτωβρίου για τον εορτασμό της 99ης επετείου από την ανακήρυξη  της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο Evgeny Shestakov, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού των σχέσεων Λευκορωσίας-Τουρκίας, ιδίως στον οικονομικό τομέα, θα συμβάλει πλήρως στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. «Η Λευκορωσία υπολογίζει ειλικρινά στην εφαρμογή των διμερών συμφωνιών με την Τουρκία, που επιτεύχθηκε κατά τις πρόσφατες επαφές υψηλού επιπέδου. Η Λευκορωσία πάντα θεωρούσε την Τουρκία ως σημαντικό και πολλά υποσχόμενο εταίρο, καθώς και έναν αξιόπιστο φίλο», είπε.

Εν τω μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία, πίεσαν να εφαρμόσουν μια συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διαμετακόμισης τη Δευτέρα, για 16 πλοία να προχωρήσουν, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από το σύμφωνο που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές. Ως απάντηση, η Ρωσία ξεκίνησε ένα ναυτικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι κανένα πλοίο δεν θα περνάει χωρίς να επιθεωρείται.

Η Ρωσία, διέκοψε το ρόλο της στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, για «αόριστο χρονικό διάστημα» το Σάββατο, περικόπτοντας τις αποστολές από έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, επειδή είπε ότι δεν μπορούσε να «εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων». που ταξιδεύει στο πλαίσιο του συμφώνου, μετά από μια επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κίνηση έχει πυροδοτήσει κατακραυγή από την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία, δύο κύριοι μεσολαβητές της συμφωνίας του Ιουλίου, συναντήθηκαν την Κυριακή.

Μετά την κίνηση της Ρωσίας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκαν περισσότερο από πέντε τοις εκατό τη Δευτέρα, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, ανέφεραν οι αναλυτές. 

Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, προϊόντων ηλίανθου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) – που αποτελείται από αξιωματούχους του ΟΗΕ, Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς – συμφωνεί για την κίνηση των πλοίων και επιθεωρεί τα πλοία.

Κανένα πλοίο δεν διέσχισε τον καθιερωμένο θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο την Κυριακή. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι, συμφώνησαν με την Ουκρανία και την Τουρκία, σε ένα σχέδιο μετακίνησης 16 πλοίων τη Δευτέρα , 12 εξερχόμενα και τέσσερα εισερχόμενα.

Ανέφερε ότι, οι Ρώσοι αξιωματούχοι στο JCC ενημερώθηκαν για το σχέδιο, μαζί με την πρόθεση να επιθεωρήσουν 40 εξερχόμενα πλοία τη Δευτέρα, και σημείωσε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες συντονίζονται με τις αντίστοιχες στρατιωτικές και άλλες αρμόδιες αρχές τους, για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων » στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής μεταξύ των αντιπροσωπειών της συμφωνίας σιτηρών, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, «η Μόσχα θα συνεχίσει τον διάλογο με τα Ηνωμένα Έθνη και την τουρκική αντιπροσωπεία για πιεστικά ζητήματα», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ήταν σε επαφή με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του για «να προσπαθήσουν να σώσουν τη συμφωνία και ζήτησε από τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόκληση», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε το Σάββατο την κίνηση της Ρωσίας «καθαρά εξωφρενική» και είπε ότι θα αυξήσει την πείνα. 

 Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον απάντησε, λέγοντας ότι η απάντηση των ΗΠΑ ήταν «εξωφρενική» και έκανε ψευδείς ισχυρισμούς για την κίνηση της Μόσχας.

Ψεύτικο πρόσχημα

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε νωρίς στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη, με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι «ειδικοί» του Βρετανικού ναυτικού, βοήθησαν στο συντονισμό αυτού που αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση. Η Βρετανία αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Η Ρωσία είπε ότι, απέκρουσε την επίθεση, αλλά ότι τα πλοία που στόχευαν συμμετείχαν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ο Ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι, οι ίδιοι οι Ρώσοι μπορεί να ήταν υπεύθυνοι για τις εκρήξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τις εκρήξεις 220 χλμ μακριά από τον διάδρομο των σιτηρών, ως «ψεύτικο πρόσχημα» για μια μακροπρόθεσμη κίνηση, «εφευρίσκει επιθέσεις στις δικές της εγκαταστάσεις», ανέφερε.

Η Ουκρανία συχνά κατηγορεί τη Ρωσία ότι, χρησιμοποιεί τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ εναντίον Ουκρανικών πολιτικών στόχων, μια κατηγορία που υποστηρίζεται από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές που λένε ότι καθιστά τον στόλο νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Να υπενθυμίσουμε ότι Ρωσικές επιθέσεις με drone και πυραύλους,  έχουν καταστρέψει περισσότερο από το 30 τοις εκατό της παραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας και έχουν χτυπήσει κατοικημένες περιοχές. Κάθε πλευρά έχει κατηγορήσει την άλλη ότι, είναι έτοιμη να πυροδοτήσει ραδιενεργές βόμβες.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει την επίθεση στη Σεβαστούπολη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής του ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

Μπλοκαρισμένα πλοία

Η συμφωνία σιτηρών είχε επανεκκινήσει τις αποστολές από την Ουκρανία, επιτρέποντας πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές, με στόχο το προπολεμικό επίπεδο των 5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων που εξάγονταν από την Ουκρανία κάθε μήνα.

Η συμφωνία εξασφάλισε ασφαλή διέλευση μέσα και έξω από την Οδησσό και δύο άλλα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να κλιμακώσει την κρίση, λέγοντας ότι 218 πλοία ήταν μπλοκαρισμένα και περιμένουν είτε να μεταφέρουν τρόφιμα είτε να εισέλθουν στα ουκρανικά λιμάνια.

Ένα πλοίο που μετέφερε 30.000 τόνους σιταριού ναυλωμένο από το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και προοριζόταν για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στο Κέρας της Αφρικής, ήταν μεταξύ εκείνων κοντά στα τρία Ουκρανικά λιμάνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε αυτό το πλοίο στη θάλασσα», ανέφερε, αλλά όπως και άλλα πλοία με γεωργικά προϊόντα, που περιμένουν, «γιατί η Ρωσία εκβιάζει τον κόσμο με την πείνα».

Γαλλία που εργάζεται σε χερσαία οδό

Η Γαλλία έχει προτείνει μια άλλη επιλογή για να βοηθήσει τις μεταφορές, «εργαζόμενη» για να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα μέσω χερσαίων οδών και όχι από τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω Πολωνίας ή Ρουμανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια κρίσιμη εξαγωγική συμφωνία εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

«Ψάχνουμε να δούμε, εάν δεν μπορεί να περάσει από τη Μαύρη Θάλασσα, να μπορεί να περάσει μέσω χερσαίων οδών,  ιδίως κοιτάζοντας χερσαίες διαδρομές μέσω Ρουμανίας και Πολωνίας», είπε ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ