Ένοπλες Συρράξεις

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν στην Κριμαία; Το μοντέλο Ρωσίας-Ιράν για τη Συρία μεταφέρεται στην Ουκρανία

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν είναι γνωστό από καιρό ως απειλή σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα, αναφορές από το Al Arabiya, τους New York Times και αλλού δείχνουν ότι το Ιράν μπορεί να έχει στείλει μέλη του IRGC στην Κριμαία για να βοηθήσουν τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η σύνδεση Ιράν-Ρωσίας και ο ρόλος του IRGC είναι σημαντικοί επειδή έχουν μια κληρονομιά στη συριακή σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διοικητής της δύναμης Quds του IRGC Κασέμ Σολεϊμανί (Qasem Soleimani) διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της οργάνωσης και των δικτύων της σε όλο το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο και την Υεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενθάρρυνε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει στη Συρία το 2015.

Το IRGC βρισκόταν ήδη στη Συρία βοηθώντας το καθεστώς και με την υποκίνηση του Σολεϊμανί, η Ρωσία παρενέβη για να υποστηρίξει το καθεστώς, αναφέρει η JPost. Αυτό βοήθησε τη Συρία να ανακτήσει εδάφη και έδωσε τη δυνατότητα στη Χεζμπολάχ και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες να πλησιάσουν τα Υψίπεδα του Γκολάν και να απειλήσουν το Ισραήλ.

Εκπαιδευτές του IRGC μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων

Το Ιράν έστειλε εκπαιδευτές από το IRGC για να βοηθήσουν τη Ρωσία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικού τύπου που χρησιμοποιεί, ανέφεραν οι Times.

Την περασμένη εβδομάδα, το Al Arabiya ανέφερε: «Οι ρωσικές δυνάμεις οδήγησαν Ιρανούς εκπαιδευτές στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας για να εκτοξεύσουν drones καμικάζι Shahed-136, ανέφερε το Ουκρανικό Εθνικό Κέντρο Αντίστασης… Χλάντιβτσι στη Χερσώνα και Ντζάνκοι στην Κριμαία».

Εάν οι αναφορές είναι αξιόπιστες, αυτές οι εξελίξεις φαίνεται να συνδέονται με το παρελθόν του IRGC για την υποστήριξη απειλών από drone και πυραύλους σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και με τη συνεργασία με τη Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας.

Το IRGC έχει κάνει το ίδιο πράγμα στο παρελθόν, βοηθώντας τους Χούτι στην Υεμένη να αναπτύξουν ένα θανατηφόρο πρόγραμμα drone για να απειλήσουν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πλοία στον Κόλπο του Ομάν. Το IRGC βοήθησε επίσης τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χεζμπολάχ και το συριακό καθεστώς.

Οι Ιρανοί σύμβουλοι βρίσκονται τώρα σε ρωσική βάση στην Κριμαία, ανέφεραν οι Times. Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι και Ιρανοί συστεγάζονται σε μια βάση: εργάστηκαν μαζί στη βάση T-4 στη Συρία, από όπου το Ιράν έστειλε ένα drone για να απειλήσει το Ισραήλ το 2018. 

Τον Απρίλιο του 2018, η Ρωσία κάλεσε τον απεσταλμένο του Ισραήλ για αεροπορική επιδρομή στη βάση T-4 και η Μόσχα έχει συμβούλους στη βάση. Τώρα, τα πράγματα προχωρούν στη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν και οι Ιρανοί σύμβουλοι βρίσκονται στην Κριμαία.\

Το Ιράν βοηθά τη Ρωσία

Οι Ιρανοί φέρεται να πήγαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και να βοηθήσουν σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τα drones. Βοηθούν τους Ρώσους να μάθουν να πετούν τα drones, ανέφερε η έκθεση.

Οι Ιρανοί που πηγαίνουν στην Κριμαία για να βοηθήσουν τη Ρωσία μπορεί να αποπληρώνουν ένα χρέος στη Μόσχα. Το 2015, ο Σολεϊμανί ζήτησε από τον Πούτιν βοήθεια στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Σε μια συνάντηση στη Μόσχα τον Ιούλιο, ένας κορυφαίος Ιρανός στρατηγός ξεδίπλωσε έναν χάρτη της Συρίας για να εξηγήσει στους Ρώσους οικοδεσπότες του πώς μια σειρά από ήττες του Άσαντ θα μπορούσε να μετατραπεί σε νίκη με τη βοήθεια της Ρωσίας», ανέφερε τότε το Reuters.

Αυτή η επίσκεψη ήταν σημαντική γιατί βοήθησε στη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Ιράν στη Συρία.

«Καθώς τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν αντάρτες από ψηλά, η άφιξη των ιρανικών ειδικών δυνάμεων για χερσαίες επιχειρήσεις υπογραμμίζει αρκετούς μήνες σχεδιασμού μεταξύ των δύο πιο σημαντικών συμμάχων του Άσαντ, οδηγούμενοι από τον πανικό για τα γρήγορα κέρδη των ανταρτών», ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, οι Σύριοι αντάρτες προχωρούσαν προς την ακτή στη Λαττάκεια και θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ρωσική βάση στην Ταρτούς.

«Ο Σολεϊμανί έθεσε στο τραπέζι τον χάρτη της Συρίας», ανέφερε το Reuters. «Οι Ρώσοι ήταν πολύ ανήσυχοι και ένιωσαν ότι τα πράγματα ήταν σε απότομη πτώση και ότι υπήρχαν πραγματικοί κίνδυνοι για το καθεστώς. Οι Ιρανοί τους διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να ανακτήσουν την πρωτοβουλία», δήλωσε ανώτερος περιφερειακός αξιωματούχος. Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς του Ιράν και ο ανώτατος ηγέτης, πίστευαν στη Μόσχα.

Ο ρόλος Ρωσίας-Ιράν στη Συρία βοήθησε στην αναστροφή του πολέμου, με τους Σύριους αντάρτες να ηττούνται κυρίως μετά το 2016. Μέχρι το 2018, το καθεστώς είχε ανακαταλάβει τη νότια Συρία. Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία εργάστηκαν για τη συριακή σύγκρουση μέσω της Διαδικασίας της Αστάνα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Η Άγκυρα παρενέβη στη βόρεια Συρία για να πολεμήσει κουρδικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και οι Σύριοι αντάρτες μετατράπηκαν σε πληρεξούσιους από την Τουρκία, ανακατευθύνοντάς τους από την καταπολέμηση του καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αναδυόμενο μοντέλο

Το μοντέλο που έμαθαν η Ρωσία και το Ιράν στη Συρία είναι ότι μπορεί κανείς να καταστρέψει τη χώρα χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές και φθορές και να διώξει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους για να κερδίσουν έναν πόλεμο. Έμαθαν επίσης ότι η Δύση έχει μικρό εύρος προσοχής. Οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει τους Σύριους αντάρτες από το 2011 έως το 2014, αλλά η άνοδος του ISIS οδήγησε την Αμερική να αλλάξει προτεραιότητες. Η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει την κυβέρνηση Ομπάμα στη συμφωνία με το Ιράν, στρέφοντας τις ΗΠΑ από το να στηρίξουν τους Σύρους αντάρτες στην επιθυμία μιας συμφωνίας με το Ιράν.

Όλα αυτά ήταν μέρος του ρωσικού σχεδίου να χρησιμοποιήσουν τις ΗΠΑ και η Τεχεράνη ήταν στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Το Ιράν και η Ρωσία φαίνεται ότι συνωμότησαν για να φανεί ότι η πρώτη προχωρούσε γρήγορα προς τα πυρηνικά όπλα, έτσι ώστε η δεύτερη να επιστρατεύσει και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Τότε το Ιράν δεν θα κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα, αλλά θα μπορούσε να επενδύσει σε βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Από το 2015, το Ιράν άρχισε να υποστηρίζει τους Χούτι στην Υεμένη και τους έκανε να χρησιμοποιούν drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούτι ήταν μια δοκιμαστική περίπτωση για τα τελευταία drones του Ιράν και τα νέα τύπου καμικάζι σύντομα ξεκίνησαν από τη γραμμή συναρμολόγησης. Μέχρι το 2018, το Ιράν ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα drones εναντίον του Ισραήλ από τη Συρία. Στη συνέχεια, το 2019, χρησιμοποίησε drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και άρχισε να βασίζει τα drones και τους πυραύλους στο Ιράκ το 2018-2019. Στη συνέχεια, το Ιράν χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στους Κούρδους και τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, και μέχρι το 2022, απειλούσε τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία χρησιμοποιώντας drones, καθώς και πλοία, στον Κόλπο του Ομάν.

Η απειλή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν ανάγκασε άλλες χώρες να την αντιμετωπίσουν. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο οργώνουν πόρους για να σταματήσουν τα drones και ανησυχούν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου που αποτελούν μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Δεδομένης αυτής της μακράς τροχιάς από την επέμβαση της Ρωσίας το 2015 στη Συρία, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πώς το μοντέλο Ιράν-Ρωσίας στη Συρία βρίσκει τώρα τον δρόμο του προς τον πόλεμο στην Ουκρανία – μέσω του IRGC και αφού το Ιράν δοκίμασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στη Μέση Ανατολή. Εν ολίγοις, το Ιράν και η Ρωσία χρησιμοποίησαν τη Συρία ως πρότυπο και κρεβάτι δοκιμής για drones, πυραύλους και άλλα συστήματα που αναπτύσσουν τώρα εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι τώρα το τελευταίο θύμα της συνεργασίας Ιράν-Ρωσίας στη Συρία, η οποία είναι αγκυροβολημένη στην κληρονομιά του IRGC και του Σολεϊμανί. Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Σολεϊμανί το 2020 στο Ιράκ, αλλά η συνέπεια της δουλειάς του να φέρει τη Ρωσία στον πόλεμο στη Συρία, και η πολιτική της καμένης γης εκεί, μπορεί τώρα να αναπαράγει την ίδια στρατηγική Ιράν-Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ