Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία κλείνει επτά περιοχές της Θάλασσας του Μπάρεντς για πτήσεις: Θα δοκιμάσει το «Nuke Drone» – Poseidon UUV;

Σε προειδοποιήσεις NOTAM προχώρησε  η Ρωσία, και ισχύουν ήδη σε τουλάχιστον επτά ζώνες πάνω από τα νερά της Θάλασσας Μπάρεντς. Οι τρεις πιο εκτεταμένες περιοχές αερομεταφορών εκτός ορίων, μπορούν να παρατηρηθούν στην περιοχή του αρχιπελάγους Novaya Zemlya, όπου υπήρξε υψηλή πρόσφατη δραστηριότητα σε μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δοκιμών, που οδηγεί σε εικασίες ότι οι ειδοποιήσεις NOTAM μπορεί να σχετίζονται με την προετοιμασία της Ρωσίας για τη δοκιμή τελευταίων όπλων, μιλάμε μεταξύ άλλων, για δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλου κρουζ με το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod και την δοκιμή του πυρηνικού υποβρύχιου οχήματος «Ποσειδών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς το παρόν, υπάρχουν επτά τέτοιες προειδοποιήσεις και, πολύ αξιοσημείωτο, στη ζώνη που βρίσκεται νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους Novaya Zemlya, είχε προηγουμένως θεαθεί το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, το οποίο προορίζεται να εκτοξεύει τα πυρηνικά υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα Poseidon.

Το τεράστιο πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας, το «Belgorod» που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή των ρωσικών πυρηνικών τορπίλων Poseidon, σύμφωνα με άκρως απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ που επικαλείται η La Repubblica.

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε εδώ και 40 χρόνια, δεύτερο μόνο μετά την περίφημη κλάση Typhoon, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Belgorod των 14.700 τόνων εισήχθη από το ρωσικό ναυτικό τον Ιούλιο. Εκείνη την εποχή, δεν είχε αποκαλυφθεί πού θα αναπτυχθεί το γιγάντιο υποβρύχιο σκάφος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, το Belgorod πρόκειται να αναλάβει την πρώτη του αποστολή στον Αρκτικό Ωκεανό, η οποία περιλαμβάνει την πρώτη δοκιμή του ρωσικού σούπερ όπλου (που αλλάζει το παιχνίδι), του μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος Poseidon (UUV).

Στις 28 Σεπτεμβρίου,  έγινε γνωστή μια μυστική έκθεση πληροφοριών που εκπονήθηκε πρόσφατα από το ΝΑΤΟ,η οποία εγείρει ανησυχίες για την ανάπτυξη του Belgorod στις θάλασσες της Αρκτικής, πιθανώς για να δοκιμάσει το Poseidon UUV για πρώτη φορά.

«Ο συναγερμός προέρχεται από μια έκθεση πληροφοριών του ΝΑΤΟ, που στάλθηκε στις πιο σημαντικές συμμαχικές εντολές τις τελευταίες ημέρες. Η έκθεση αφορά τις κινήσεις του πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο. Τώρα επιστρέφει για να βουτήξει στις θάλασσες της Αρκτικής και υπάρχει φόβος ότι, η αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά τον υπερ-τορπίλη Ποσειδώνα, που συχνά αναφέρεται ως «το όπλο της Αποκάλυψης», ανέφερε η La Repubblica.

Το υποβρύχιο ειδικού σκοπού Belgorod

Το Belgorod είναι ένα εκτεταμένο, προσαρμοσμένο υποβρύχιο ειδικού σκοπού που κατασκευάστηκε από το κύτος ενός υποβρυχίου πυραύλων κρουζ Oscar-II, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το κύτος του υποβρυχίου έχει μήκος περίπου 184 μέτρα (604 πόδια) και το εκτόπισμα του πλοίου είναι έως και 30.000 τόνους (όταν βυθιστεί). Είναι αδύνατο να αναπαραχθεί το υποβρύχιο, λόγω της μοναδικής κατασκευαστικής του ιστορίας και του υπερβολικού κόστους.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του HI Sutton, ενός εξέχοντος Αμερικανού εμπειρογνώμονα στον ναυτικό πόλεμο, το Belgorod θα επανδρώνεται από ναύτες του ρωσικού ναυτικού αλλά θα διευθύνεται από τον GUGI, τον μυστικό οργανισμό Main Directorate Deep Sea Research.

Ο Sutton σημειώνει επίσης στο άρθρο του ότι, το υποβρύχιο πιθανότατα έχει υποστεί εκτεταμένες τροποποιήσεις και μπορεί να περιλαμβάνει κάποια σύγχρονη τεχνολογία. Ανεξάρτητα από αυτό, παραμένει μια προηγούμενη γενιά υποβρυχίων και είναι πιθανό να είναι λιγότερο stealth από την τελευταία γενιά.

Το υποβρύχιο λέγεται ότι, μπορεί να παραμείνει στο βυθό για περίπου 120 ημέρες χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια. Οι έλικες του λέγεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από το σόναρ.

Το Belgorod έχει σχεδιαστεί για δύο ρόλους: ο πρώτος είναι να λειτουργεί ως υποβρύχιο υποδοχής ή ως «μητρικό πλοίο» στα μικρά, πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να βουτήξουν βαθιά, και ο δεύτερος ως σκάφος πυρηνικής επίθεσης και αποτροπής, σύμφωνα με την ανάλυση από τον Sutton.

Για να πραγματοποιήσει ένα πυρηνικό χτύπημα, το Belgorod θα φέρει έξι πυρηνικά  Poseidon UUV.

Υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα Poseidon (UUV)

Το Poseidon UUV είναι ένα από τα έξι στρατηγικά όπλα της Ρωσίας της Ρωσίας , γνωστά και ως «Σούπερ Όπλα», που αποκάλυψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το 2018 στην κεντρική εκθεσιακή αίθουσα Manezh κοντά στο Κρεμλίνο.

Άλλα σούπερ όπλα περιλαμβάνουν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat (ICBM), το Avangard Hypersonic Glide Vehicle (HGV), τον πύραυλο κρουζ Burevestnik, τον υπερηχητικό πύραυλο αεροεκτοξευόμενου Kinzhal και τον υπερηχητικό πύραυλο εκτοξευόμενου από πλοίο Tsirkon.

Από αυτά, το Poseidon είναι ίσως το μεγαλύτερο υπερ-όπλο που αλλάζει το παιχνίδι στο ρωσικό οπλοστάσιο, καθώς πρόκειται να προσθέσει μια άλλη διάσταση στην πυρηνική αποτροπή. Είναι μια «διηπειρωτική αυτόνομη τορπίλη με πυρηνική ενέργεια».

Η ταχύτητα του όπλου αναμένεται να είναι περίπου 70 κόμβοι – ταχύτερη από τις υπάρχουσες τορπίλες – και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ίσως ακόμη και 108 κόμβους, καθιστώντας το ασύλληπτο. Το βάθος λειτουργίας του είναι περίπου 1.000 μέτρα (3.300 πόδια), καθιστώντας το επίσης άπιαστο.

Τροφοδοτούμενο από πυρηνικό αντιδραστήρα, το Poseidon UUV έχει απεριόριστο εύρος επιχειρησιακής ευελιξίας, όσον αφορά την εκτόξευση και τις τοποθεσίες στόχων. Μπορεί επίσης, να εκτοξευθεί από κάτω από τα καλύμματα πάγου.

Το  Poseidon UUV,  αντιπροσωπεύει μια πολύ έξυπνη μέθοδο πυρηνικής αποτροπής που οραματίστηκαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές.

Οι Ρώσοι ήθελαν εδώ και καιρό, να παρακάμψουν τα αμερικανικά συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια στρατηγική ανισορροπία έναντι της Ρωσίας. Έτσι, η επιλογή ανάπτυξης  υποβρύχιων πυρηνικών όπλων,  δίνει τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να αποφύγει τον έλεγχο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ (BMD).

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα δίκτυο δορυφόρων εξοπλισμένων με αισθητήρες υπερύθρων, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Στον αέρα, η ανάφλεξη του κινητήρα του πυραύλου δημιουργεί υπερβολική θερμότητα, δημιουργώντας μια διαφορά θερμοκρασίας στο κρύο φόντο για να συλλάβουν οι δορυφόροι από πάνω.

Αντίθετα, οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας. Εξάλλου, το Poseidon φέρεται να έχει σχεδιαστεί για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να ταξιδεύει αθόρυβα.

Οπλισμένο με πυρηνική κεφαλή δύο μεγατόνων, το Poseidon μπορεί να καταστρέψει ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων (CSG) και εχθρικές εγκαταστάσεις υποδομής σε παράκτιες περιοχές.

Πιθανότατα, θα υπηρετήσει στον Στόλο του Ειρηνικού, απειλώντας τις ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Δυτική Ακτή και βασικές πόλεις όπως το Λος Άντζελες. Η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει λίγο περισσότερα από 30 UUV Poseidon.

  


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ