Ένοπλες Συρράξεις

Παίζουν κρίσιμο ρόλο: Πόσοι αντιαρματικοί πύραυλοι έχουν σταλεί στην Ουκρανία;

Ο Ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει μια τεράστια αντεπίθεση και αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι, βασίζεται σε αιχμαλωτισμένα και εγκαταλελειμμένα ρωσικά τανκς , οβίδες και άλλα πολεμικά οχήματα. Αυτός ο εξοπλισμός, έχει καθαριστεί από τους τακτικούς τους δείκτες «Ζ» και βάφτηκε ξανά με ουκρανικούς σταυρούς  και στη συνέχεια επέστρεψε γρήγορα στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal , η ανάσυρση στρατιωτικού υλικού παίζει τώρα κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τους Ουκρανούς, να ανακτήσουν τμήματα της ανατολικής περιοχής του Ντόνετσκ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Λίμαν, και να ωθήσουν πιο ανατολικά στο κοντινό Λουχάνσκ. Το Κίεβο έχει ανακτήσει περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά μίλια γης στα ανατολικά τον περασμένο μήνα.

Ένα τάγμα του Ουκρανικού στρατού, το Carpathian Sich, φέρεται να κατέλαβε 10 σύγχρονα άρματα μάχης T-80 και πέντε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S5 Giatsint των 152 χιλιοστών, αφότου εισήλθε στην πόλη Izyum τον περασμένο μήνα. Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι έχει καταλάβει 460 ρωσικά κύρια άρματα μάχης, 92 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 448 οχήματα μάχης πεζικού, 195 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 44 συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης.

Δυτική βοήθεια: Αντιαρματικά Όπλα

Εκτός από τα κατασχεθέντα όπλα, ο στρατός της Ουκρανίας εξακολουθεί να βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες αντιαρματικών όπλων δυτικής κατασκευής. Νωρίτερα φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, προμήθευσαν στην Ουκρανία περισσότερα από 17.000 φορητά όπλα από άνθρωπο μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Στην πραγματικότητα, το 70 τοις εκατό της στρατιωτικής βοήθειας 350 εκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 26 Φεβρουαρίου, παραδόθηκε εντός πέντε ημερών σε μια προσπάθεια να μπουν τα όπλα στην Ουκρανία, προτού οι Ρωσικές δυνάμεις αρχίσουν να επιτίθενται σε νηοπομπές βοήθειας. 

Οι αποστολές περιλαμβάνουν το μεσαίου βεληνεκούς, αμερικανικής κατασκευής Javelin, το αγγλο-σουηδικό  NLAW μικρής εμβέλειας,  ρουκετοβομβίδες και άλλα αντιαρματικά συστήματα.

Ο αριθμός των αντιαρματικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, συνέχισε να αυξάνεται και σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον είχε προμηθεύσει τουλάχιστον 5.000  FGM-148 στην Ουκρανία ως μέρος βοήθειας ασφαλείας 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 8 Αυγούστου. Δεν είναι σαφές πόσα επιπλέον Javelins έχουν σταλεί από τότε.

Με βεληνεκές 2.500 μέτρων  και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στα 4.000 μέτρα, υπό ορισμένες συνθήκες  το Javelin, ταξινομείται ως όπλο «μεσαίου βεληνεκούς» . Αν και σχεδιάστηκε για να είναι ένα σύστημα  φορητό από τον άνθρωπο, το σύστημα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε διάφορους τύπους οχημάτων.

Βοήθεια από τη Σουηδία

Δεν είναι μόνο το Javelin ή το NLAW, που έχει παραδοθεί σε τεράστιους αριθμούς για να βοηθήσει τους Ουκρανούς μαχητές. Από το περασμένο καλοκαίρι, η Σουηδία προμήθευσε περίπου 15.000 AT4, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να έστειλαν επιπλέον 6.000.

Το μονής βολής, μιας χρήσης φορητό από τον άνθρωπο AT4 έχει επίσης αποδειχθεί, ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι των Ρωσικών αρμάτων μάχης. Αυτά τα όπλα, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ λιγότερο ακριβά,  ένας παράγοντας που είναι πραγματικότητα σήμερα. Το κόστος του AT4 είναι περίπου 1.500 $ , σε σύγκριση με την τιμή των 176.000 $ περίπου ενός FGM-148.

Κατασκευασμένο από τη Saab Bofors Dynamics , το AT4 είναι ένα από τα πιο κοινά ελαφρά αντιαρματικά όπλα που χρησιμοποιούνται από στρατούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι τόσα πολλά έχουν σταλεί στην Ουκρανία που τα αποθέματα του ΝΑΤΟ, έχουν πλέον εξαντληθεί και θα μπορούσε να χρειασθεί πολύ τον επόμενο χρόνο ή ίσως ακόμη και το 2023, για να αναπληρωθούν επαρκώς οι αποθήκες όπλων.

Τι σημαίνει αυτό για τις ρωσικές χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις;

Στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι τα αντιαρματικά όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, είναι από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, από την έναρξη του πολέμου. Οι Ρωσικές δυνάμεις εισβολής, είναι κυρίως μηχανοποιημένες δυνάμεις  δηλαδή θωρακισμένες συνοδείες,  επομένως είναι ευάλωτες σε αυτά τα όπλα.

Η Ουκρανία έχει λάβει μια ποικιλία αντιαρματικών συστημάτων από πολλές χώρες, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της «θνητότητας» των δυνάμεων της Ουκρανίας κατά των ρωσικών οχημάτων.

«Αν τους δώσετε μια ποικιλία αντιαρματικών συστημάτων, τους παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες να διατρέξουν οποιοδήποτε συγκεκριμένο αμυντικό σύστημα προστασίας θωράκισης διαθέτει αυτό το τανκ», αναφέρει ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Κρίστοφερ Μάγιερ.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι απρόθυμες να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, με το επιχείρημα ότι, τα Ουκρανικά στρατεύματα δεν είναι εξοικειωμένα με τα οχήματα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ