Ένοπλες Συρράξεις

“Τζάκποτ από ψηλά”: Ποια μυστικά κρύβονται μέσα στο ιρανικό Mohajer-6 UCAV που έχει στα χέρια του ο Ουκρανικός στρατός

Στις 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης των Ιρανικών «drones kamikaze» Shahed-136 στην Οδησσό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, υπερηφανεύτηκαν για μια πολύτιμη «αλίευση», καθώς οι στρατιώτες ανέσυραν κυριολεκτικά το καταρριφθέν μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και επίθεσης Mohajer-6, από το νερό της θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι, αυτός είναι ένας από τους τύπους drones που αγόρασε η Ρωσία από το Ιράν και τα ανέπτυξε στην κατεχόμενη Κριμαία.

Οι Ουκρανοί ειδικοί είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν λεπτομερώς τα Ιρανικά Mohajer-6 UCAV και Qaem-5, χάρη στην ικανότητα των Ουκρανικών μονάδων αεράμυνας, να καταρρίψουν ένα drone σχεδόν άθικτο. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι, τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου όχι απλώς λειτούργησαν καλά, αλλά αναχαίτισαν με επιτυχία τον έλεγχο του drone ή εξαπάτησαν το σύστημα πλοήγησής του.

Μια άλλη σημαντική πτυχή που έκανε το «αλίευμα» τόσο πολύτιμο είναι ότι, είχε μια θερμικά καθοδηγούμενη βόμβα ολίσθησης Qaem-5 (βρέθηκε επί του drone) , η οποία διατήρησε επίσης το σχήμα της.

Και έτσι, κάθε εξάρτημά του θα εξεταστεί λεπτομερώς, ειδικά εάν αποτελείται από ξένα ανταλλακτικά που προμηθεύτηκαν στο υπό κυρώσεις Ιράν.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ήδη  ότι ο Αυστριακός κινητήρας Rotax 914 χρησιμοποιείται στο Mohajer-6. Και παρά το γεγονός, ότι αυτός ο κινητήρας είναι διαθέσιμος στην πολιτική αγορά, τώρα η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να παρακολουθηθεί ώστε να μην καταλήξει σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επίσης, η ανάλυση των ηλεκτρονικών ανταλλακτικών δεν θα είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα, αφού κάποτε σε ορισμένους δυτικούς προμηθευτές, επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τις κρυφές αποστολές τους στο Ιράν.

Για παράδειγμα, το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόστιμο στη FLIR Systems, επειδή η εταιρεία πούλησε θερμικές συσκευές απεικόνισης σε άτομα με διπλή υπηκοότητα, οι οποίες κατέληξαν στο Ιράν. Αρχικά, το πρόστιμο ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αφού η επιχείρηση παραδέχτηκε την ενοχή και συνεργάστηκε με την έρευνα, το πρόστιμο μειώθηκε σε 15 εκατομμύρια δολάρια και άλλα 15 εκατομμύρια δολάρια έπρεπε να διατεθούν για εσωτερικούς ελέγχους και ελέγχους τελικής χρήσης.

Με άλλα λόγια, μια ολοκληρωμένη ανάλυση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Mohajer-6 και της βόμβας Qaem-5, θα επιτρέψει να τερματιστεί μια τέτοια σκιώδης εξαγωγή στο Ιράν εξαρτημάτων, που βρίσκουν τον δρόμο τους στα Ιρανικά όπλα. Ακόμα κι αν αφορά την εξαγωγή αγαθών μη στρατιωτικής χρήσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο ιδρυτής της Monobank, Volodymyr Yatsenko, ο οποίος αυτή τη στιγμή ηγείται του έργου ανάπτυξης του UAV Dovbush από ειδικούς της Dnipro, μια αρκετά προηγμένη ψηφιακή συσκευή επικοινωνίας βρέθηκε στο εχθρικό drone.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η σήμανση εξαφανίστηκε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι, με βάση μια σειρά ενδείξεων, αυτό το μπλοκ χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Altera (η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Intel το 2015). Προς το παρόν, είναι άγνωστο εάν αυτό το τσιπ ανήκει σε τεχνολογίες διπλής χρήσης ή είναι  προς πώληση στην πολιτική αγορά.

Αλλά παρατηρήθηκε ότι, η ίδια η πλακέτα της συσκευής επικοινωνίας αναπτύχθηκε από ειδικούς σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ.

«Η συσκευή σχεδιάστηκε από ειδικούς που εκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε παγκόσμιο κέντρο για το σχεδιασμό ηλεκτρονικών συσκευών, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Είναι ενδιαφέρον ότι, Ιρανοί φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνουν πιλότοι, αλλά συμμετέχουν  στην ανάπτυξη των πιο πρόσφατων τεχνολογιών στον τομέα της ραδιοηλεκτρονικής», δήλωσε ο Volodymyr Yatsenko .

Η Defense Express σημειώνει ότι, δεν αποκλείεται να έγινε η αγορά ολόκληρης της πλακέτας «στο σύνολό της» ή η ανάπτυξη και παραγωγή της με ειδική παραγγελία. Υπάρχει επίσης μια ανάλυση ενός άλλου drone καμικάζι, του Shahed-131, το οποίο φαίνεται να είναι μια παλαιότερη έκδοση του Shahed-136. Σε αυτό βρέθηκαν και αμερικανικά τσιπ της Texas Instruments , τα οποία διατίθενται ελεύθερα στην αγορά. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι σειριακοί αριθμοί γενικά  επιτρέπουν να ερευνηθεί ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού και να την σταματήσετε», αναφέρει.

Επίσης, η μονάδα ελέγχου πτήσης που βρέθηκε στο Shahed-131,  έχει τη δυνατότητα σύνδεσης της μονάδας με εμπορική δορυφορική επικοινωνία Iridium, η οποία απουσίαζε στο υπό έρευνα δείγμα.

Με βάση αυτό, είναι δυνατό να γίνει η υπόθεση ότι υπάρχει πιθανότητα να εγκατασταθεί ένα τέτοιο εμπορικό μέσο μετάδοσης πληροφοριών στο Shahed-136. Συγκεκριμένα, στην αγορά διατίθενται και πλακέτες με μόντεμ Iridium και επιτρέπουν τη λήψη και μετάδοση, αν και περιορισμένη σε όγκο, αλλά επαρκή τηλεμετρία από το drone και τη μετάδοση σε αυτό online αλλαγών στο σχέδιο πτήσης.

Μια ακόμη αξιοσημείωτη πτυχή: μια λεπτομερής ανάλυση των καναλιών και των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται στις μονάδες επικοινωνίας και ελέγχου των Mohajer-6 και Qaem-5, θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο να «ξεκλειδώσει» αυτά τα συστήματα με σήματα αλλά και να υποκλέψει και να ανταλλάξει τα δεδομένα. Εάν συμβεί αυτό, η αποτελεσματικότητα μάχης των drones μπορεί να μηδενιστεί.

Τελευταία σημείωση, φυσικά αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν θα ενδιαφέρουν μόνο την Ουκρανία. Μια από τις χώρες που ενδιαφέρονται περισσότερο μπορεί να είναι το Ισραήλ.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ