Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ποιος θα “κόψει πρώτος το νήμα”: Η Κίνα αγωνίζεται για μαχητικό 6ης γενιάς με πιο γρήγορους ρυθμούς από τις ΗΠΑ

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι, σημειώνει σταθερή πρόοδο στο μαχητικό αεροσκάφος της 6ης  γενιάς, δυνητικά ανατρέποντας την εναέρια ισορροπία δυνάμεων του Ειρηνικού προς όφελός της έναντι των ΗΠΑ, εάν αποτύχει να συμβαδίσει με το αντίπαλό της πρόγραμμα.

Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός για το τι αποτελεί ένα μαχητικό 6ης γενιάς, ο τύπος θα διαθέτει πιθανώς προηγμένες και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως αρθρωτό σχεδιασμό, μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, σμήνη drone και προαιρετικά επανδρωμένη ικανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άρθρο του Σεπτεμβρίου από το περιοδικό Air and Space Forces Magazine, αναφέρει ότι η Κίνα εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει το μαχητικό της 6ης γενιάς, ως απάντηση στο εξαιρετικά διαβαθμισμένο πρόγραμμα US Next Generation Air Dominance (NGAD),  λέει ο στρατηγός Mark Kelly, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης (ACC) της δύναμης.

Στην ετήσια διάσκεψη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο Kelly σημείωσε ότι η Κίνα βλέπει την κυριαρχία στα αεροσκάφη 6ης γενιάς να χαρακτηρίζει εκθετικές αυξήσεις στη μείωση της υπογραφής, την εκθετική επιτάχυνση της ικανότητας επεξεργασίας και ανίχνευσης, την ικανότητα επανάληψης βελτιώσεων χρησιμοποιώντας ανοιχτά συστήματα αποστολής και επαναπρογραμματισμό με την ταχύτητα της συνάφειας.

Ο Kelly ισχυρίστηκε ένα πολύ στενό προβάδισμα στις ΗΠΑ στην ανάπτυξη μαχητικών 6ης γενιάς, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποκτήσουν αεροπορική κυριαρχία 6ης γενιάς, μόλις ένα μήνα πριν από τους ανταγωνιστές τους, δίνοντας έμφαση στη συγκεντρωμένη εστίαση της Κίνας στην επίτευξη αυτών των ίδιων δυνατοτήτων.

Σε άρθρο του Σεπτεμβρίου για το The Warzone , ο Thomas Newdick σημείωσε ότι η Κίνα είχε αποκτήσει νωρίτερα μαχητικά βαρέων βαρών Su-27 από τη Ρωσία και χρησιμοποίησε αυτά τα αεριωθούμενα για να δημιουργήσει τα βελτιωμένα αντίγραφά της. Ανέφερε ότι, η αρχική απόκτηση του Su-27 της Κίνας από τη Ρωσία, της επέτρεψε να κάνει βελτιωμένα αντίγραφα J-15 και J-16.

Επιπλέον, η αγορά του Su-35 από την Κίνα της έδωσε πληροφορίες για τεχνολογίες 5ης γενιάς, όπως κινητήρες ώθησης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και όπλα.

Ως εκ τούτου, είναι εύλογο ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το δικό της μαχητικό J-20 5ης γενιάς, ως τεχνολογική βάση για το μαχητικό 6ης γενιάς της . Επιπλέον, οι Asia Times ανέφεραν προηγουμένως ότι το J-20 θα μπορούσε, στο μέλλον, να αναβαθμιστεί με τεχνολογίες που βρίσκονται σε μαχητικά 6ης γενιάς όπως κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα ή προαιρετικά επανδρωμένη ικανότητα.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Κίνας να το πράξει μπορεί να εμποδίζονται από τα μειονεκτήματά της στην κατασκευή κινητήρων τζετ, με τα κινεζικά μοντέλα να υποφέρουν από μικρή διάρκεια ζωής και χαμηλή απόδοση ισχύος. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα βασίζεται επί του παρόντος σε ρωσικούς κινητήρες για τα μαχητικά J-20 της, ένα ευάλωτο κενό τεχνολογίας και εφοδιαστικής αλυσίδας, σε ένα από τα πιο προηγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη της.

Ωστόσο, η Κίνα μπορεί να είναι κοντά στην επίλυση των προβλημάτων της με τους κινητήρες τζετ. Τον Μάρτιο του 2022, η South China Morning Post ανέφερε ότι, το κινεζικό J-20 είχε δοκιμαστεί με τον νέο κινητήρα turbofan μετάκαυσης WS-15, αυξάνοντας την ικανότητα ελιγμών και την ικανότητα μάχης.

Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι, η Κίνα θα αντικαταστήσει όλους τους ρωσικούς κινητήρες AL-31F που είναι τοποθετημένοι σε J-20 με εγχώριους κινητήρες WS-15, γεγονός που μπορεί να σημαίνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Κίνας στη μεταλλουργία και τις μεθόδους κατασκευής των κινητήρων αεριωθουμένων.

Ο Kelly, σημειώνει ότι αυτή η σταδιακή προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα, μια ευκολότερη μετάβαση από μαχητικά 5ης σε 6ης γενιάς. Αντίθετα, τα προγράμματα μαχητικών 6ης γενιάς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου,  στοχεύουν να ξεπεράσουν τα μαχητικά 5ης γενιάς της Κίνας και της Ρωσίας .

Σε ένα άρθρο του Ιουλίου 2022 για το 1945 , ο αρχηγός της Βρετανικής αεροπορίας στρατάρχης Μάικλ Γουίγκστον, σημειώνει ότι η χώρα του ακολουθεί μια επαναστατική προσέγγιση εξετάζοντας έναν συνδυασμό που αλλάζει το παιχνίδι από σμήνη drones, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επανδρωμένη πλατφόρμα επόμενης γενιάς. Τονίζει ότι, το πρόγραμμα μαχητικών 6ης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει έμφαση στα όπλα, στη συνδεσιμότητα στον χώρο μάχης και στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι πληροφορίες μέσω του δικτύου.

Αλλά στο ίδιο άρθρο, ο Brent Eastwood έχει μια σκεπτικιστική άποψη για τα μαχητικά 6ης γενιάς, ρωτώντας αν είναι ακόμη απαραίτητα για τον σύγχρονο πόλεμο. Σημειώνει ότι το F-35 είναι ήδη ένα διεθνές πρόγραμμα και ότι οι δυνατότητές του μπορεί να αποκλείσουν την ανάγκη για ένα μαχητικό 6ης γενιάς .

Αναφέρει την περίπτωση του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι τα F-35 του δίνουν αεροπορική κυριαρχία στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων εναντίον πιθανών αντιπάλων όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, που χειρίζονται δυτικά μαχητικά όπως τα Eurofighter Typhoon, F-15 και F- 16.

Ωστόσο, οι δυνατότητες αυτών των δυτικών μαχητικών 4ης γενιάς είναι γνωστές στις δοκιμές κατά του F-35, σε αντίθεση με εκείνες της Κίνας, της οποίας οι δυνατότητες των μαχητικών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, εκτός από τα χαμηλού επιπέδου εξαγωγικά μοντέλα της, τα οποία αντιπροσωπεύουν την «αφρόκρεμα» της.

Ο Eastwood αναφέρει επίσης ότι, παρά την πληθώρα σχεδίων μαχητικών 6ης γενιάς, τέτοια αεροσκάφη μπορεί να προσφέρουν μόνο οριακές βελτιώσεις στα μαχητικά 5ης γενιάς παρά τις τεράστιες τιμές τους.

Σημειώνει επίσης ότι τα μαχητικά 5ης γενιάς των ΗΠΑ  όπως το F-35, είναι ίσως ήδη αρκετά για να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή και θα ήταν σοφότερο, να αγοράσουμε περισσότερα τέτοια αεροσκάφη αντί να αναπτύξουμε ένα ολοκαίνουργιο μαχητικό 6ης γενιάς.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ παραμένουν σίγουρες για την ηγετική τους θέση στην τεχνολογία των μαχητικών. Σε ένα άρθρο του Σεπτεμβρίου στο The Warzone , ο αρχηγός των δυνάμεων του Ειρηνικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στρατηγός Kenneth Wilsbach, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος στόλος των μαχητικών J-20 της Κίνας, «δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να χάσουμε τον ύπνο μας». Σημείωσε επίσης ότι, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά πώς η Κίνα χρησιμοποιεί τα μαχητικά J-20 της.

Ομοίως, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, υποβάθμισε το κινεζικό J-20. Δήλωσε ότι, οι ΗΠΑ είχαν ευκαιρίες να παρατηρήσουν τον τύπο σε στενές συναντήσεις με F-35 στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σημειώνοντας την εντυπωσιακή διοίκηση και έλεγχο που συνδέονται με το J-20.

Ωστόσο, τόνισε ότι ενώ οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από αυτές τις συναντήσεις, οι δυνατότητες του J-20 δεν ήταν «τίποτα για το οποίο θα ανησυχούσε πολύ».

Παρά το γεγονός ότι ο Μπράουν και ο Κένεθ υποβαθμίζουν το J-20, το άρθρο σημειώνει ότι, οι βελτιώσεις της Κίνας στους πυραύλους αέρος-αέρος αποτελούν ανησυχία για τις ΗΠΑ, προκαλώντας προσπάθειες για την ανάπτυξη του κοινού προηγμένου τακτικού πυραύλου AIM-260 (JATM).

Επιπλέον, ο Μπράουν τόνισε ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εργάζονται για το πρόγραμμα NGAD, θα είναι σε θέση να διατηρήσουν το πλεονέκτημα αεροπορικής ισχύος έναντι της Κίνας.

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να βάλουν το μαχητικό τους NGAD, η ισορροπία της αεροπορικής δύναμης στον Ειρηνικό μπορεί ήδη να έχει αλλάξει προς όφελος της Κίνας.

Οι Asia Times ανέφεραν προηγουμένως ότι, οι αμερικανικές δυνάμεις μαχητικών στην περιοχή παλεύουν με ανεπαρκή αριθμό αεροσκαφών, γερασμένα αεροσκάφη και υποεκπαιδευμένους πιλότους, εκτιμώντας ότι μια τέτοια δύναμη είναι ανεπαρκής για τη διατήρηση της συμβατικής αποτροπής κατά της Κίνας.

Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να κλιμακώσουν την παραγωγή μαχητικών, να επιταχύνουν την ανάπτυξη αεροσκαφών επόμενης γενιάς και να επιταχύνουν την εκπαίδευση πιλότων, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μπερδέψουν την ποσότητα για την ικανότητα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζοντας τα προγράμματα 5ης και 6ης γενιάς  της Κίνας, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στο έργο NGAD το οποίο είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ένα έργο σε εξέλιξη, υπονοούν μια άρνηση ενός κενού μαχητικού όπου η Κίνα έχει δυνητικά ήδη, επισκιάσει την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...