Ένοπλες Συρράξεις

Ένα “απέραντο πεδίο” εκπαίδευσης: Πώς η Ουκρανία έγινε χώρος δοκιμών αμερικανικών όπλων

Η Ουκρανία προτείνει για άλλη μια φορά, να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως πεδίο δοκιμών για αμερικανικά όπλα. Ταυτόχρονα, για το Κίεβο δεν σημαίνει δοκιμή μεμονωμένων δειγμάτων, αλλά μαζικές παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού, που θα επιδείξει τις ικανότητές του κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον ρωσικό στρατό. 

Σύμφωνα με το gazeta.ru, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Volodymyr Gavrilov, παρευρέθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Ένωσης. Χρησιμοποίησε το site, για να ζητήσει για άλλη μια φορά βαλλιστικούς πυραύλους ATASM, για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

 Ωστόσο, η αντίδραση των Αμερικανών εκπροσώπων ήταν μάλλον συγκρατημένη, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους. Ως αποτέλεσμα, ο Gavrilov  άλλαξε κάπως τη ρητορική του και κάλεσε τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να δοκιμάσουν τα πιλοτικά τους οπλικά συστήματα.

«Μπορείτε να μας τα στείλετε και θα σας εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει», είπε ο Gavrilov, εννοώντας μάλλον όχι τη δοκιμή, αλλά την πραγματική πολεμική χρήση διαφόρων όπλων, κατά προτίμηση βαρέως διαμετρήματος.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov, δήλωσε ότι η χώρα έχει γίνει «πεδίο δοκιμών» και κάλεσε τους κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν νέο εξοπλισμό, στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας. Η πρόταση ακούστηκε και ο Βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ντέιβιντ βαν Βιλ, υποσχέθηκε ότι η συμμαχία θα χρησιμοποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, για να καθορίσει τις δυνατότητες εισαγωγής υψηλών τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένη βάση εκπαίδευσης τόσο στο έδαφός τους όσο και στο εξωτερικό, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των Ουκρανών συναδέλφων τους. 

Ο αμερικανικός στρατός, δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αντι-drone και ηλεκτρονικού πολέμου στην Ουκρανία, σε μια πραγματική κατάσταση μάχης. Συγκεκριμένα, μιλάμε για δοκιμή ενός καθολικού συστήματος για την καταπολέμηση μικρών UAVs Ballistic Low Altitude Drone Engagement (BLADE). Άρχισαν να δοκιμάζονται το 2019, στο χώρο δοκιμών του Fort Dix (Νιου Τζέρσεϊ) και τώρα τελειοποιούνται στο έδαφος της Ουκρανίας με πρακτική εφαρμογή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ολόκληρο τον κόσμο ως ένα μεγάλο πεδίο δοκιμών και χρησιμοποιούν οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση, ακόμα κι αν οι ίδιες δεν συμμετέχουν σε αυτήν, για να δοκιμάσουν τα όπλα τους. Ήταν στο Βιετνάμ , και στο  Ιράκ, και στη Γιουγκοσλαβία και στο  Αφγανιστάν , μόνο τον 21ο αιώνα πολέμησαν σε επτά χώρες και τώρα, έμμεσα, στην Ουκρανία. Και πολέμησαν παντού, όχι μόνο για να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά και για να δοκιμάσουν τα όπλα. Και όχι πάντα νόμιμα. Όπως, για παράδειγμα, με τα βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, όπου μετά την έναρξη της “ειδικής” επιχείρησης, εκκενώθηκαν βιαστικά περισσότερα από σαράντα βιολογικά εργαστήρια», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, στρατηγός συνταγματάρχης Λεονίντ Ιβασόφ, στη Gazeta.Ru .

Μεταξύ των όπλων που δοκίμασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, είναι τα drones Phoenix Ghost, η ύπαρξη των οποίων δεν είχε εξαπλωθεί στο παρελθόν.

Στα τέλη Απριλίου, έγινε γνωστό ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να στείλει 120 τέτοια μη επανδρωμένα Phoenixes στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Υποστηρίχθηκε ότι, αυτά τα UAV αναπτύχθηκαν γρήγορα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αντιπαράθεσης στο Donbass.

Ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι το “φάντασμα”  Phoenix, δημιουργήθηκε πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σε μια συνομιλία με δημοσιογράφους, «άφησε να ξεφύγει» ότι αυτό το drone, μπορεί να συγκριθεί ως προς τις δυνατότητες με τα  περιπλανώμενα πυρομαχικά  Switchblade. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι άγνωστες, αλλά και οι δύο αναπτύχθηκαν ως μέρος των στρατιωτικών επαφών των ΗΠΑ. Και αυτά δοκιμάζονται τώρα στην Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε πυρομαχικά ή όπλα μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία των δοκιμαζόμενων, εάν γίνουν ακόμη και μικρές αλλαγές σε αυτά», είπε ο Αντιστράτηγος Ανατόλι Χρούλεφ στη Gazeta.Ru . 

Και για τα ίδια τα HIMARS MLRS φαίνεται να είναι γνωστά, αλλά η αλλαγή του πυραύλου απαιτεί νέες δοκιμές. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για άλλα όπλα. Οι αρχές του Κιέβου, υπολογίζουν σε επιπλέον παραλαβή τέτοιων όπλων.

Σίγουρα δεν θέλουν να δοκιμάσουν τα στρατιωτικά συστήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού, ο οποίος θα ήθελε να προσαρμοστεί στον ανεφοδιασμό του στρατού, σε συνθήκες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο ουκρανικός στρατός, έχοντας χάσει μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων όπλων κατά τη διάρκεια των «αντεπιθέσεων», πρέπει να αναπληρωθεί. Τα όρια της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι απεριόριστα. Το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 775 εκατομμυρίων δολαρίων που διέθεσε ο Λευκός Οίκος στην Ουκρανία, φαίνεται εντυπωσιακό μόνο με την πρώτη ματιά. 

Την ίδια ώρα, το  Πεντάγωνο αναφέρει ότι μελετά το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το Κίεβο με νέους τύπους όπλων, που «θα καταστήσουν δυνατή την αλλαγή της κατάστασης στο πεδίο της μάχης». Μάλλον, θα αφορά για κάποιες σύγχρονες εξελίξεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να δοκιμάσουν στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ