Ένοπλες Συρράξεις

Είναι ο Πούτιν ο βασιλιάς Πύρρος της Μόσχας; Θα ξέρει ο σύγχρονος Τσάρος πότε να σταματήσει στην Ουκρανία;

Πούτιν: Ο βασιλιάς Πύρρος της Μόσχας;: Στο Geopolitical Monitor, ο Τζούλιαν ΜακΜπράιντ αναρωτιέται αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε σε μια «στιγμή του Πύρρου της Ηπείρου».

Το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν έχει διώξει τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους του έθνους του μέσω συνεχών ατυχιών, πιο πρόσφατη, και πιο εξωφρενική, την εισβολή του στην Ουκρανία, αναφέρει το 19FortyFive. Η απώλεια είναι προφανώς ακριβή έτσι και η νίκη. Δεν είναι σαφές τι κάνει η Ρωσία. Ακόμα κι αν ο Πούτιν ανακτήσει τις περιουσίες του μετά την απώλεια της περιφέρειας του Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα, η στιγμιαία επιτυχία θα προκαλέσει μεγάλη στρατηγική αποτυχία μακροπρόθεσμα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΜακΜπράιντ θέτει μια αξιόλογη ερώτηση, αλλά ποιος είναι αυτός ο Πύρρος της Ηπείρου που επικαλείται; Λοιπόν, είναι μια φιγούρα από τα κλασικά. Και δεδομένου ότι τα κλασικά δεν είναι στην κοινή γλώσσα αυτές τις μέρες, αξίζει να κοιτάξουμε πίσω στην αρχαιότητα για να εμπλουτίσουμε την αναζήτησή μας για μια απάντηση. Ο βασιλιάς Πύρρος κυβέρνησε την Ήπειρο, ένα βασίλειο που διασχίζει τα σημερινά ελληνοαλβανικά σύνορα, τον τρίτο αιώνα π.Χ. Πολέμησε μια σειρά από πολέμους, με κυριότερο κατά της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ο βιογράφος Πλούταρχος απεικονίζει τη ζωή του ως παραβολή. Ο Πλούταρχος κατατάσσει τον Πύρρο ως τακτικό και επιχειρησιακό βιρτουόζο που έχει προσβληθεί από μια χρόνια, σοβαρή περίπτωση στρατηγικής απειθαρχίας.

Ποτέ δεν ήξερε πότε να σταματήσει να κάνει πόλεμο - και εξάντλησε τους πόρους του βασιλείου του μέσω ατελείωτων εκστρατειών. Γι' αυτό ο πολέμαρχος της Ηπείρου δάνεισε το όνομά του στη μεταφορά «Πύρρειος νίκη». Μπορεί να χάσετε κερδίζοντας. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για απεριόριστους πολεμικούς πόρους. Οι σοφοί υποψήφιοι αποκτούν πεπερασμένους πόρους, καταναλώνοντάς τους με φειδώ σε εγχειρήματα επιτακτικής σημασίας. Η αυτοσυγκράτηση είναι το σύνθημά τους.

Τώρα, είναι εύκολο να παραβιάσεις την αρχή της αυτοσυγκράτησης, μπερδεύοντας την τακτική και επιχειρησιακή μαγεία ως στρατηγική ικανότητα.

Εάν είστε αποτελεσματικοί, γιατί να μην συνεχίσετε;

Αυτό ήταν το δίλημμα του Πύρρου. Είχε άφθονη ακατέργαστη ικανότητα όταν έτρεχε στο πεδίο της μάχης. Οι συνάδελφοι στρατιώτες τον εκτιμούσαν. Πράγματι, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Καρχηδονιακός διοικητής Αννίβας -ο ίδιος χαρακτηρίστηκε από τους ικανότερους στρατηγούς της ιστορίας- εξύψωσε τον Πύρρο ως «τον κορυφαίο όλων των στρατηγών σε πείρα και ικανότητες». Υπονοούμενα, ήταν μεγαλύτερος ακόμη και από τον Μέγα Αλέξανδρο, που φημιζόταν, λοιπόν, ο ΑΙΔΟΣ μεταξύ των διοικητών. Ο Αννίβας, ο τρόμος της Ρώμης, θεώρησε τον εαυτό του τρίτο καλύτερο μετά τον Σκιπίωνα, ο οποίος συνέτριψε τον στρατό του Αννίβα για να κλείσει τον δεύτερο τιτάνιο πόλεμο της Ρώμης εναντίον της μεσογειακής εχθρικής Καρχηδόνας.

Και όμως, παρά την ιδιοφυΐα του Πύρρου στο πεδίο της μάχης και τις δάφνες που του έφερε, ποτέ δεν ήξερε πότε να εδραιώσει τα κέρδη του ή να μειώσει τις απώλειές του. Κέρδισε ή χάνει σε κάποια εκστρατεία, πέταξε τον στρατό του σε ένα νέο θέατρο ή εκστρατεία. Με την πάροδο του χρόνου αφαίμαξε τον στρατό και τη χώρα του με αδιάκοπο μιλιταρισμό. Και το ήξερε. Αφού θριάμβευσε επί των ρωμαϊκών στρατευμάτων στη μάχη του Άσκλο το 279 π.Χ., ο Πύρρος απάντησε στα συγχαρητήρια ενός συντρόφου: «Αν νικήσουμε σε μια ακόμη μάχη με τους Ρωμαίους, θα καταστραφούμε εντελώς».

Όταν αντιμετώπισε τη Ρώμη, εν ολίγοις, ο Πύρρος αντιμετώπισε έναν εχθρό που μπορούσε να ξαναγεμίσει τη δεξαμενή γρηγορότερα από τον οικοδεσπότη του. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες που αντιτίθεντο στον Πύρρο διέθεταν ανώτερη εφεδρική δύναμη και μπορούσαν να καλύψουν μεγάλες απώλειες όπου ο στρατός του δεν μπορούσε. Η ανώτερη ανθεκτικότητα σήμαινε ότι η Ρώμη θα μπορούσε να τον ξεπεράσει.

Τότε, όπως και τώρα, η στρατηγική νίκη έτεινε να πάει στον μαχητή που ήταν καλύτερα ικανός να αναγεννήσει τη δύναμη μάχης. Η στρατηγική ακράτεια είναι ο λόγος που, μέχρι σήμερα, το όνομα του Πύρρου είναι συντομογραφία της τακτικής επιτυχίας που χρεοκοπεί τους πόρους και καθυστερεί τον σκοπό στρατηγικά και πολιτικά.

Η ήττα, προφανώς, είναι ακόμη χειρότερη

Ο στρατηγός Edward Luttwak αποκαλεί την τάση να υπερεκτείνεστε και να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε καταστροφή μια ειρωνική «αντιστροφή» της τύχης. Ωστόσο, είναι στην ανθρώπινη φύση να συνεχίζεις όταν τρέχεις. Γιατί να τσακωθείς με την επιτυχία; Για να αποφευχθεί μια τέτοια ανατροπή, οι ηγέτες πρέπει να ταπεινωθούν, συντονίζοντας τους ρυθμούς του πεδίου της μάχης. Διαφορετικά, οι δεσμεύσεις μπορεί να ξεπεράσουν τους πόρους με καταστροφικό αποτέλεσμα - όπως έκαναν για τον βασιλιά Πύρρο, τον κύριο της υπερέντασης.

Οι συνετοί στρατηγοί, λοιπόν, προφυλάσσονται από την τάση να διπλασιαστούν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης, θετικό ή αρνητικό. Η τόλμη είναι μια αρετή, ενώ ο υπερβολικός σκεπτικισμός απέναντι στις νέες επιχειρήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε δειλή στρατηγική και, συνεπώς, υπο-απόδοση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας, αλλά η καλλιέργεια των συνηθειών της ενδοσκόπησης και της ταπεινότητας βελτιώνει τις πιθανότητές να χαράξετε σοφή πολιτική και στρατηγική. Οι διοικητές και οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να σταθμίσουν το κόστος και τους κινδύνους των νέων προσπαθειών έναντι της πιθανότητας να επιτευχθούν μεγάλα πράγματα με ένα χτύπημα.

Τόσο σίγουρος, νομίζω ότι το Κρεμλίνο μπορεί να πλησιάζει σε μια πύρρεια συγκυρία. Η ήττα στην Ουκρανία θα αποτελούσε πράγματι μια οπισθοδρόμηση, αλλά ακόμη και μια προσπάθεια που θα ανακτήσει τη δυναμική εκεί θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στη Ρωσία σε βάθος χρόνου. Θα μπορούσε να σπαταλήσει πόρους που ο Πούτιν θεωρεί δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τους αντικαταστήσει.

Μεγάλο κόστος για τη συντήρηση του ουκρανικού μετώπου

Τα πολύτιμα όπλα, ειδικά τα πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας, που δαπανώνται στην Ουκρανία δεν είναι διαθέσιμα για στρατηγικό ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος ενάντια στο ΝΑΤΟ και δεν ανεφοδιάζονται εύκολα ούτε γρήγορα εν μέσω οικονομικών κυρώσεων. Υπάρχει μεγάλο κόστος για την απόπειρα στρατιωτικής κατάκτησης των γειτόνων της Ρωσίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ρωσία που αντιμετωπίζει ένα δίλημμα του Πύρρειου. Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε πορεία αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένει ο πιο αδύναμος ανταγωνιστής σε υλικό επίπεδο. Θα μπορούσε επίσης να κάνει υπέρβαση και να χάσει κατά τη διάρκεια της νίκης. Η ιστορία του Πύρρου θα πρέπει να κάνει τους Ουκρανούς διοικητές να σταματήσουν, μήπως ξεπεράσουν τους πόρους τους και αφήσουν το έθνος τους σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από την τρέχουσα αντεπίθεση. Έχουν επίσης όρια και πρέπει να τα τηρούν.

Ή, για αυτό το θέμα, γιατί να μην γυρίσουμε έναν Πύρρειο καθρέφτη στον εαυτό μας και να κάνουμε έναν απολογισμό του φαινομενικά ατελείωτου καταλόγου δεσμεύσεων της Αμερικής; Υπάρχει κάτι στο να είσαι παγκόσμια δύναμη. Προτρέπει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να αναλάβουν δεσμεύσεις παντού. Τόσο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χωρίζουν ολόκληρο τον κόσμο σε «περιοχές ευθύνης». Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος. Η προσπάθεια να τα διαχειριστείτε όλα λέει κάτι για τους κινδύνους της υπερβολικής δαπάνης των πόρων σας.

Ίσως θα έπρεπε όλοι να τοποθετήσουμε ένα άγαλμα του Πύρρου της Ηπείρου στα γραφεία μας για να μας επιπλήξει όταν σκεφτόμαστε να το παρακάνουμε, είτε στην ήττα είτε στη νίκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...