Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πως θα επηρεαστούν οι εξελίξεις σε Συρία-Ισραήλ από τις αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία;-Ο ρόλος της Ελλάδας

"Η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο αντιπροσώπων του Ιράν στο Ισραήλ", είναι ο τίτλος άρθρου-ανάλυσης έγκριτου Ισραηλινού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Χεζμπολάχ και άλλοι ιρανοί πληρεξούσιοι παρακολουθούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και αναμφίβολα σημειώνουν τις ρωσικές αποτυχίες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν ευρύτερες συνέπειες στη Μέση Ανατολή.

 Η Ρωσία είναι βασικός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος. Η Χεζμπολάχ,  παίζει ρόλο στη Συρία λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου και  έχει επίσης στείλει αξιωματικούς και πυρήνες τρομοκρατών σε περιοχές κοντά στο Γκολάν.

Μια οπισθοδρόμηση της  Ρωσίας θα προκαλέσει ανησυχίες στη Δαμασκό και επίσης μπορεί να ανησυχήσει την Τεχεράνη και τους πληρεξουσίους της.

Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα επειδή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τη ρωσική υποστήριξη προς το Ιράν και δεν φαίνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους πληρεξούσιους του Ιράν ή τη σύγκρουσή του με το Ισραήλ.

Ωστόσο, η Ρωσία παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση του συριακού καθεστώτος. Η σταθερότητα του συριακού καθεστώτος δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να επιχειρεί σε τμήματα της Συρίας.

Ως εκ τούτου, η ρωσική επιτυχία στην Ουκρανία έχει σημασία για το Ιράν, διότι εάν η Ρωσία είναι πιο αδύναμη τότε μπορεί να σημαίνει ότι η Δύση θα είναι ισχυρότερη στην αντιμετώπιση της Τεχεράνης και άλλων αυταρχικών καθεστώτων.

Από την άλλη, όσο περισσότερο επικεντρώνεται η Ρωσία στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο το Ιράν μπορεί να επεκτείνει τον ρόλο του στη Συρία.

Η ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης συνολικά θα δείξει στο Ιράν ότι η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία δεν είναι τόσο καλή όσο ισχυρίζεται  η Μόσχα, κάτι που θα επηρέαζε επίσης τις αποφάσεις του Ιράν σχετικά με τη στήριξη στη Ρωσική  τεχνολογία.

Αυτή η περίπλοκη μήτρα θεμάτων σημαίνει ότι οι πληρεξούσιοι του Ιράν εξετάζουν επίσης τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Το Al-Mayadeen, ένα κανάλι μέσων ενημέρωσης που θεωρείται φιλοϊρανικό και προσκείμενο στη Χεζμπολάχ, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα  τις ρωσικές αποτυχίες στην ανατολική Ουκρανία.

Το άρθρο ανέφερε ότι ρωσικές πηγές είχαν συζητήσει αυτές τις αποτυχίες με τους δημοσιογράφους του Al-Mayadeen.

Σύμφωνα με την έκθεση, ρωσικές πηγές αποκάλυψαν στο Al-Mayadeen ότι «Αμερικανοί Στρατηγοί συνέβαλαν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό αυτής της επιχείρησης και παρείχαν άφθονες πληροφορίες  στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος μάχεται  έχοντας στις τάξεις  του εκατοντάδες μισθοφόρους».

Το θέμα αυτού του μέρους της έκθεσης ήταν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την επιτυχία της Ουκρανίας. Από την άποψη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποτελούν μέρος του ίδιου αντιπάλου μπλοκ. λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ αποτελούν μέρος του «άξονα της αντίστασης».

Οι «πηγές» από τη Ρωσία που είπαν  πώς οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την επίθεση θέλουν ξεκάθαρα να φαίνεται ότι η Ρωσία δεν ηττήθηκε μόνο από την Ουκρανία.

Εάν ωστόσο  η Ρωσία δεν μπορεί καν να επιβληθεί  την Ουκρανία, τι θα σημαίνει αυτό για τη Συρία ;

Το Ιράν πλησιάζει όλο και περισσότερο την Κίνα, αλλά στηρίζεται σε κάποιο βαθμό και στη Ρωσία. Η Ρωσία συμμετέχει επίσης στις συζητήσεις για τη συμφωνία με το Ιράν.

Το Ιράν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις συνομιλίες για τη συμφωνία με το Ιράν και ότι δεν βοηθά στην πραγματικότητα το Ιράν. 

Ιρανικές εξαγωγές drone στη Ρωσία

Το Ιράν εξάγει τώρα drones στη Ρωσία. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα drone ιρανικού τύπου που χρησιμοποιούσε η Ρωσία. Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί να βασίζεται στην ιρανική τεχνολογία. Αυτό συνενώνει τη στρατιωτική σύνδεση Ιράν-Ρωσίας και έχει επιπτώσεις για το Ιράν. Σημαίνει ότι το Ιράν θα θέλει κάτι σε αντάλλαγμα από τη Ρωσία.

Εάν η Ρωσία αναγκαστεί να βασιστεί περισσότερο στο Ιράν, τότε αυτό έχει συνέπειες για τις πολιτικές του Ισραήλ στη Συρία. Τι παραχωρήσεις μπορεί να θέλει το Ιράν;

Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βρει αποδιοπομπαίο τράγο ή να αντιστρέψει την υποχώρηση, θα αφήσει το Ιράν να αναρωτιέται για την ισχύ της Μόσχας.

Τι έκανε η Χαμάς στη Μόσχα;

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Χαμάς, με επικεφαλής τον αρχηγό του Πολιτικού Γραφείου Ισμαήλ Χανίγιε, συναντήθηκε με τον Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας και τον Γκριγκόρι Καρασίν, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Μόσχα». 

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας ενώ βρισκόταν στη Ρωσία, αλλά εκτός από τη διπλωματική υποστήριξη, δεν ήταν σαφές τι θα λάβει η Χαμάς.

Το συνολικό πλαίσιο δείχνει ότι η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και το Ιράν παρακολουθούν τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία.

Θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με αυτό μπορεί να επηρεάσει το καθεστώς της Συρίας και επίσης την εδραίωση του Ιράν στη Συρία.

Το Ιράν επιδιώκει να μετακινήσει πυρομαχικά μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπίου και φαίνεται ότι θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο στη βορειοανατολική Συρία ως σημείο διέλευσης προς τη Χεζμπολάχ, φέρνοντας πιθανώς τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία πιο κοντά στις ρωσικές δυνάμεις στο Χμεϊμίμ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι έτσι ώστε το Ιράν να αποκτήσει προστασία.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει επίσης απειλήσει τις ΗΠΑ στη Συρία και οι ΗΠΑ ανταπάντησαν με μια επίθεση με drone τον Αύγουστο. Όσο περισσότερο βλέπουν οι ΗΠΑ το Ιράν να προμηθεύει τη Ρωσία με drones τόσο περισσότεροι Ιρανοί θα τιμωρούνται  με  πλήγματα από drone.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης εξοργισμένες από τις κυβερνοεπιθέσεις του Ιράν στη Δύση.

Συνολικά  το Ιράν αναγκάζεται να βασίζεται περισσότερο στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά η Ρωσία εμφανίζεται πιο αδύναμη μετά τις οπισθοδρομήσεις της Ουκρανίας.

Το Ιράν πήγε στο Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα για τη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Είδε τον Ρώσο πρόεδρο να συναντά τον ηγέτη της Κίνας. Πρέπει να αναρωτιέται εάν η επένδυσή της σε μια συμμαχία με τη Ρωσία και οι οικονομικοί δεσμοί με την Κίνα θα αποδώσουν."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται η αλληλεπίδραση που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αρνητική έκβαση που έχει τελευταία για τη Ρωσία, με τις μελλοντικές  εξελίξεις στη Συρία αλλά και τη στάση του Ιράν και των Χεζμοπλάχ-Χαμάς απέναντι στο Ισραήλ

Δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται απίθανη μια περαιτέρω επαύξηση της επιρροής  του Ιράν στη Συρία, η οποία με τη σειρά της να οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο στη Μ.Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και ενός σχήματος με τις 3 δυνάμεις των  Χαμάς-Χεζμπολάχ-Ιράν ή μέρους αυτών.

Στο παιγνίδι σε τέτοια περίπτωση  εκτιμούμε ότι θα εμπλακεί έμμεσα και η χώρα μας , όντας Σύμμαχος των ΗΠΑ-Ισραήλ, παρέχοντας διευκολύνσεις σε μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των Ισραηλινών αλλά και των ΗΠΑ που δεν θα μείνουν αμέτοχες από τέτοια εξέλιξη

Οπωσδήποτε μια τέτοια βοήθεια από Ελληνικής πλευράς θα ενέχει κινδύνους αλλά και οφέλη

Αναφορικά με την Τουρκία, αυτή μάλλον σε τέτοια περίπτωση θα βρεί την ευκαιρία να επιτεθεί κατά των Κούρδων του YPG της Συρίας, τηρώντας καιροφυλακτική στάση

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ