Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί η Ρωσία ξεκίνησε το “κυνήγι” του εσθονικού ρομπότ μάχης THEMIS

Το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών  (CAST), μια ρωσική δομή εμπειρογνωμόνων που συγκεντρώνει στρατιωτικούς αναλυτές και ειδικούς στην αμυντική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει ένα εκατομμύριο ρούβλια σε όποιον μπορεί να αποκτήσει την εσθονική ρομποτική πλατφόρμα THEMIS στην Ουκρανία και να τη μεταφέρει στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Κυνηγοί “κεφαλών” για υπερ-όπλα: 1 εκατομμύριο ρούβλια σε όποιον παραδώσει το ρομπότ μάχης THEMIS, αναφέραμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, θα πρέπει να λάβουν ιχνηλάτες μη επανδρωμένες επίγειες πλατφόρμες THEMIS, που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την εσθονική εταιρεία Milrem Robotics. Την ίδια στιγμή, η πρώτη παρουσία μιας τέτοιας ρομποτικής πλατφόρμας παραδόθηκε ήδη στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2022.

Η αρχιτεκτονική THEMIS επιτρέπει στον χειριστή να επαναδιαμορφώσει το μηχάνημα μέσα σε λίγα λεπτά, σημειώνουν οι προγραμματιστές. Το THEMIS μπορεί να μεταφέρει έως και 750 κιλά φορτίου. Η γάστρα του οχήματος προστατεύεται από όπλα με το σύστημα βαλλιστικής προστασίας UGV που κατασκευάζει η αυστραλιανή εταιρεία XTEKLimited. Ο κινητήρας του οχήματος, είναι σε θέση να μειώσει το θόρυβο στο μηδέν, επομένως αυτό το επίγειο drone δεν είναι καθόλου αντιληπτό στον εχθρό ή δεν γίνεται καθόλου αντιληπτό.

Ο ειδικός του CAST Sergei Denisentsev, εξήγησε στην  VZGLYAD τι ακριβώς μπορεί να είναι ενδιαφέρον και θέλουν να πάρουν  το THEMIS ως «τρόπαιο».

Εξήγησε ότι, εάν καταφέρουν να καταγράψουν τον ενσωματωμένο υπολογιστή αυτού του επίγειου drone, θα υπάρχει η ευκαιρία να  μελετήσουν τα κανάλια ελέγχου, το πλαίσιο, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας είναι επίσης ενδιαφέροντα γενικά, όλα τα βασικά εξαρτήματα.

«Το λογισμικό, η σύνδεσή του με το υπόλοιπο μηχάνημα και τα κέντρα ελέγχου, είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα», είπε.

Αυτά τα ρομπότ πλατφόρμας έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε μάχη. Όπως τονίζουν οι προγραμματιστές, το THEMIS, λειτουργούσε με επιτυχία από τη Γαλλία στην Αφρική, όταν το Παρίσι διεξήγαγε ειδικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστικών ομάδων στο Μάλι, το Τσαντ, τη Μαυριτανία, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. 

Εκτός από τη Γαλλία, επίγεια drones από την Εσθονία βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. «Παρόλο που τα συγκροτήματα THEMIS χρησιμοποιήθηκαν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι, ωστόσο, προφανώς, η πρώτη προσπάθεια για πλήρη χρήση της πλατφόρμας σε επιχειρήσεις μάχης θα γίνει στην Ουκρανία», σχολιάζουν οι ειδικοί του CAST στο blog τους.

Ο Denisentsev προσθέτει ότι, η Milrem Robotics έχει αναπτύξει μια ολόκληρη οικογένεια μηχανών όπως το THEMIS. Μεταξύ αυτών είναι μεταφορικά οχήματα, συσκευές αποναρκοθέτησης, με άλλες λειτουργίες μάχης. Όλα αυτά τα οχήματα διαθέτουν προαιρετικό σύστημα βαλλιστικής προστασίας UGV, που προστατεύει το όχημα από το χτύπημα από εχθρικά όπλα. Η βαλλιστική προστασία του UGV είναι κατασκευασμένη από τα τελευταία σύνθετα υλικά, επομένως παρά την εξαιρετικά αξιοπιστία του, ζυγίζει πολύ λίγο. «Η βαλλιστική προστασία UGV, μπορεί επίσης να ενδιαφέρει τους οπλουργούς μας», αναφέρει.

Ο Denisentsev τόνισε ξεχωριστά: είναι απαραίτητο να μάθουμε ποιες μηχανές από την οικογένεια Milrem Robotics Ουκρανία, έχει ήδη λάβει ή θα πρέπει να λάβει στο εγγύς μέλλον.

Φυσικά, αυτά τα ρομπότ πλατφόρμας απέχουν πολύ από τα μόνα δείγματα δυτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που (αν εισέλθουν στη ζώνη NWO και ληφθούν ως «τρόπαια»), θα ενδιέφεραν τους Ρώσους ειδικούς.

«Οποιοδήποτε δυτικό ρομποτικό μέσο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, αμερικανικής κατασκευής πυρομαχικά Switchblade, ειδικά αν συνοδεύονται από εκτοξευτές για αυτά. Πολύ ενδιαφέροντα είναι επίσης, τα τελευταία συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής καταστολής, συστήματα ραντάρ για έλεγχο πυρός, ραντάρ αντι-αεροπορικών συστημάτων κατασκευής ΗΠΑ. Όλα τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη Δύση θα έχουν ενδιαφέρον», συνόψισε ο ειδικός του CAST.

Τόνισε  επίσης ότι, πρέπει  να ληφθεί υπόψη ότι, από την άλλη πλευρά, οι δυτικοί αξιωματικοί πληροφοριών και οπλουργοί ενδιαφέρονται για σχεδόν όλους τους τύπους ρωσικών όπλων υψηλής τεχνολογίας.

«Στη Δύση, κυνηγούν όλα όσα αποκτήσαμε πρόσφατα. Αυτό περιλαμβάνει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Orion, Okhotnik και Outpost. Αυτά είναι τα τελευταία μας συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, τα τελευταία μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων, οχήματα υποστήριξης πυρός αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, το βαρύ φλογοβόλο σύστημα Solntsepek, εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης... Φυσικά, αυτά είναι τα τελευταία μας μαχητικά και βομβαρδιστικά. Στα αεροσκάφη μας, η Δύση ενδιαφέρεται όχι μόνο για το σχεδιασμό τους, αλλά και για το εξάρτημα του υπολογιστή, για παράδειγμα, το σύστημα αναγνώρισης επί του σκάφους "φίλος ή εχθρός". Τα τελευταία μας μέσα επικοινωνίας, τα συστήματα νυχτερινής όρασης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δυτική στρατιωτική νοημοσύνη», είπε ο ειδικός.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ