Ένοπλες Συρράξεις

Κυνηγοί “κεφαλών” για υπερ-όπλα: 1 εκατομμύριο ρούβλια σε όποιον παραδώσει το ρομπότ μάχης THEMIS!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του  gazeta.ru, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πρέπει να λάβουν ιχνηλάτες μη επανδρωμένες επίγειες πλατφόρμες THEMIS, που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την εσθονική εταιρεία Milrem Robotics. Την ίδια στιγμή, η πρώτη παρουσία μιας τέτοιας ρομποτικής πλατφόρμας παραδόθηκε ήδη στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2022.

«Σχεδιάζεται η χρήση του THEMIS, κυρίως για την απομάκρυνση τραυματιών από την πρώτη γραμμή και για την παράδοση πυρομαχικών. Το έργο για την απόκτηση ρομποτικών συγκροτημάτων THEMIS για την Ουκρανία, ονομάστηκε Zhuravel, με εμπνευστή τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο , μαζί με την ουκρανική εθελοντική ιατρική μονάδα Hospitallers», ανέφερε το κέντρο.

Μέχρι σήμερα, ρομπότ έχουν ήδη αποκτηθεί από 11 χώρες, επτά από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ : Εσθονία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες, έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής «κυρίως για πειραματικούς σκοπούς». Το κέντρο πιστεύει ότι, αν και τα συγκροτήματα THEMIS χρησιμοποιήθηκαν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι, ωστόσο, «προφανώς, η πρώτη προσπάθεια για πλήρη χρήση της πλατφόρμας σε επιχειρήσεις μάχης θα γίνει στην Ουκρανία».

«Λόγω του γεγονότος, ότι αυτή η συσκευή έχει αναμφισβήτητο τεχνικό ενδιαφέρον, το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών ανακοινώνει μια ανταμοιβή 1 εκατομμυρίου ρουβλίων, σε οποιονδήποτε στρατιωτικό ή αξιωματικό  ή σε μια ομάδα, καταφέρουν να παραδώσουν την πλατφόρμα THEMIS στην Ουκρανία σε λίγο-πολύ άθικτη κατάσταση και  το παράσχουν στη διάθεση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας », αναφέρει το κανάλι CAST Telegram.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, με αναφορά στα λόγια του διευθυντή του κέντρου Ruslan Pukhov, το βραβείο ανακοινώθηκε για διάφορους λόγους. Συγκεκριμένα, «πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη μνήμη του ιδρυτή του CAST, Konstantin Makienko , ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2021».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του CAST, η μελέτη του THEMIS θα είναι χρήσιμη και για την ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων ρομποτικών συστημάτων.

«Από όλα τα δείγματα στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχονται στην Ουκρανία, πολύ λίγα συστήματα μπορούν να ονομαστούν πραγματικά σύγχρονα, καινοτόμα. Αυτή η πλατφόρμα είναι πραγματικά νέα, αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσέξεις, αυτή είναι μια πραγματική καινοτομία, αυτό είναι το μέλλον του πολέμου», είπε.

Ρομπότ σε τρεις διαμορφώσεις

Στην ιστοσελίδα της εσθονικής εταιρείας Milrem Robotics, διευκρινίζεται ότι το συγκρότημα έχει μήκος 2,4 μ. και ύψος 1,15 μ. Η THEMIS μπορεί να έχει μέγιστη ταχύτητα έως και 25 χιλιόμετρα την ώρα και να μεταφέρει φορτίο βάρους έως 1,2 τόνους Η εταιρεία το παράγει σε τρία κιτ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να σκαρφαλώσει με ευκολία σε βουνό, να διασχίσει ένα  ποτάμι και να μην κολλήσει στην άμμο και το χιόνι. Μπορεί ακόμη και να κόψει εύκολα μικρά δέντρα στο πέρασμά του και να τραβήξει πίσω του ένα βαρύ φορτηγό.

«Το THEMIS είναι ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους πολλαπλών χρήσεων, σχεδιασμένο να μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του THEMIS επιτρέπει τη γρήγορη διαμόρφωση του σε λειτουργία μεταφοράς οπλισμού, απόρριψη πυρομαχικών ή υποστήριξη για επιχειρήσεις αναγνώρισης, σύμφωνα με τη φύση της αποστολής», αναφέρει η περιγραφή του ρομπότ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η χρήση του THEMIS στη διαμόρφωση Cargo, συντελεί στη μείωση του γνωστικού φορτίου των στρατιωτών και παροχή μέσων μεταφοράς και χρήσης πρόσθετου εξοπλισμού και δύναμης πυρός. Όλα αυτά, επιτρέπουν στον στρατό να εστιάζει στην τρέχουσα αποστολή, καθώς το ρομπότ μεταφέρει όλα όσα φοράει συνήθως ένας στρατιώτης.

Με τη σειρά της, η πλατφόρμα THEMIS στη διαμόρφωση Cargo CASEVAC, μπορεί να διασφαλίσει την ταχεία εκκένωση των θυμάτων έκτακτης ανάγκης από τον τόπο του τραυματισμού, σε ιατρικές εγκαταστάσεις υψηλότερου επιπέδου.

«Αυτό μειώνει την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την εκκένωση των τραυματιών. Το όχημα, επιτρέπει τη χρήση των περισσότερων φορείων του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιούνται στις ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε η εταιρεία.

Το ρομπότ, είναι εξοπλισμένο με κάμερες που του επιτρέπουν να ελέγχει επικίνδυνες περιοχές, χωρίς να εκθέτει τον στρατό σε κίνδυνο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ