Ένοπλες Συρράξεις

Νάρκη PFM-1 "Petal": “Σακατεύει” - Γιατί η Ρωσία ζητά από τον ΟΗΕ έρευνα για την χρήση της από τον Ουκρανικό στρατό

Η νάρκη PFM-1 "Petal" παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας Vasily Nebenzya. Η Μόσχα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τη χρήση αυτών των ναρκών, από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο έδαφος της DPR και του LPR. 

Η νάρκη PFM-1 (νάρκη κατά προσωπικού υψηλής έκρηξης) αναπτύχθηκε το 1975 και είναι σχεδόν ακριβές αντίγραφο της αμερικανικής νάρκης BLU-43 / B Dragontooth ("Dragon's Tooth"), με το παρατσούκλι "leg breaker" και  χρησιμοποιήθηκε  ευρέως στο Βιετνάμ. Η ιδιαιτερότητα αυτής της νάρκης είναι ότι δεν σκοτώνει, αλλά “σακατεύει” έναν άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα, η μεταφορά των τραυματιών στερεί από αρκετούς ακόμη στρατιώτες την ευκαιρία να πολεμήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σοβιετικό "Petal" δοκιμάστηκε στο Αφγανιστάν, όπου χρησιμοποιήθηκε ενεργά στο πρώτο στάδιο του σοβιετο-αφγανικού πολέμου, για να μπλοκάρει τα φαράγγια και τα τμήματα των συνόρων με το Πακιστάν.

Η νάρκη PFM-1 ζυγίζει 80 g, η μάζα του  εκρηκτικού είναι 37 g και οι διαστάσεις είναι 12 επί 6,5 εκ. Μια πίεση  5-20 κιλά είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκρηξης.

Το 1997, η Ρωσία σταμάτησε την παραγωγή Lepestkov, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λειτουργία αυτοκαταστροφής.

Η χρήση και η συσσώρευση αποθεμάτων απαγορεύτηκε βάσει της Συνθήκης της Οτάβα του 1999. Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο υπέγραψαν αυτή τη συνθήκη. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, περίπου 3,5 εκατομμύρια τέτοιες νάρκες παραμένουν στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Πόσες από αυτές παρέμειναν στις  Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αν παρέμειναν καθόλου είναι άγνωστο.

«Το θέμα της τοποθέτησης ναρκοπεδίων στο Αφγανιστάν, ήταν γεμάτο για τα σοβιετικά στρατεύματα με το γεγονός ότι, θα μπορούσαν να ανατιναχτούν στις δικές τους νάρκες ξηράς», είπε ο πρώην διοικητής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, απόστρατος στρατηγός Georgy Shpak . 

Η ιδιαιτερότητα των PFM-1 "Petal" έγκειται στον τρόπο εγκατάστασής τους, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με επιθετικά αεροσκάφη Su-25 όσο και βλήματα διαφόρων συστημάτων πυροβολικού, τα οποία μπορούν να καλύπτουν έκταση ενός εκταρίου με 64 νάρκες που πέφτουν με χαοτικό τρόπο, λόγω ελεύθερου σχεδιασμού και αποκλίνουν από τον στόχο κατά 100-200 μέτρα.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Γεωργία του 2008, νάρκες αυτής της κατηγορίας δεν χρησιμοποιήθηκαν», αναφέρει ο πρώην διοικητής της 58ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Ανατόλι Χρούλεφ .

«Είχαμε μια επιθετική επιχείρηση και δεν χρειάστηκε να βάλουμε ναρκοπέδια. Κατά την πρώτη εκστρατεία στην Τσετσενία, χρησιμοποιήθηκαν τοπικά για να αποκλείσουν τα φαράγγια, αλλά εξαλείφθηκαν και δεν αποτελούσαν απειλή για τον τοπικό πληθυσμό», συμπλήρωσε.

Οι νάρκες "Petal" έχουν πρόσφατα χρησιμοποιηθεί ενεργά στην επικράτεια του DPR και του LPR. Ανεξάρτητοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι, κατέγραψαν την παρουσία τους στους δρόμους του Ντόνετσκ. Σύμφωνα με τις αρχές της ΛΔΔ, περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτές τις νάρκες.

Το επίσημο Κίεβο δεν σχολιάζει τη χρήση του PFM-1. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , με τη σειρά του, δήλωσε ότι «η χρήση ναρκών κατά προσωπικού, όπως και άλλων όπλων, εναντίον αμάχων είναι απαράδεκτη για όλα τα μέρη της σύγκρουσης».

«Οι νάρκες "Petal" έστειλαν “χαιρετισμούς” στο Ντονμπάς από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ένα πολύ τρομερό όπλο, αλλά για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι εκτός από τις "Petal"  της ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν νάρκες Dragontooth στο πεδίο της μάχης, σε φαράγγια ή ζούγκλες, για να εμποδίσουν την κίνηση του εχθρού. Στο DPR και το LPR, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι νάρκες αυτές, που σήμερα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ακόμη και εναντίον στρατιωτών, εμφανίζονται στους δρόμους των πόλεων. Και οι πολίτες υποφέρουν από αυτό. Κάτι που, φυσικά, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Αντρέι Μιάγκοφ , ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ντόνετσκ, στην Gazeta.Ru.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ