Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί "σφάζονται" Γαλλία-Ουκρανία και Ρωσία για το αν καταλήφθηκαν ή όχι τα γαλλικά πυροβόλα Caesar από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία;

"Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε τα γαλλικά οβιδοβόλα Caesar. Η Γαλλία και η Ουκρανία το διέψευσαν", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Ουκρανικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ο Γάλλος πολιτικός Régis Castelnaud στο Telegram, επικαλούμενος το ρωσικό Uralvagonzavod, είπε ότι η Ρωσία κατέλαβε τα οβιδοβόλα  Caesar, τα οποία η Γαλλία  παρέδωσε στην Ουκρανία.

Το ίδιο το Uralvagonzavod  ανέφερε αυτό απλά στα σχόλια και ζήτησε να μεταφέρει «ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Μακρόν» χωρίς να δώσει φωτογραφία ή βίντεο από τα πυροβόλα  που κατέλαβε.

Το γαλλικό Γενικό Επιτελείο διέψευσε αυτές τις πληροφορίες

"Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Το συζητήσαμε με τον Ουκρανό εταίρο μας", δήλωσε το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στρατηγικών Επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ένας ελάχιστα γνωστός Γάλλος πολιτικός (πιθανόν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, αντιπολιτευόμενος του σημερινού προέδρου αυτής της χώρας) ο Régis de Castelnau ονομάστηκε ως πηγή πληροφορίες σχετικά με την κατάληψη των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τους Ρώσους.

Δεν παρέχει καμία επιβεβαίωση ή αποδεικτικό στοιχείο, αλλά αναφέρεται μόνο σε ένα σχόλιο στο κανάλι του στο Telegram, το οποίο φέρεται να άφησαν εκπρόσωποι του ρωσικού εργοστασίου. Εξάλλου, η είδηση ​​αυτή δεν επιβεβαιώνεται καν από το «Υπουργείο της Ρωσίας».

"Αυτό είναι απόδειξη ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία πλήττει σκληρά τον εχθρό μας και προσπαθεί να σπείρει δυσπιστία μεταξύ των Γάλλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι άχρηστο να στέλνουμε όπλα στη χώρα μας», λέει.

Στον αντίποδα Ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει σε άρθρο του τα εξής:

"Τα γαλλικά αυτοκινούμενα όπλα "Caesar", που αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, πιθανότατα στάλθηκαν στο ρωσικό "Uralvagonzavod" για μελέτη. Αυτό αναγνωρίστηκε στην ίδια τη Γαλλία και επιβεβαιώθηκε από τους οπλουργούς των Ουραλίων. Χάρη στη μαζική και ποικίλη βοήθεια προς την Ουκρανία, το βαρύ πυροβολικό του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι αρκετό στο πεδίο της μάχης.

Εάν αυτά τα συστήματα αιχμαλωτιστούν, τι χρήσιμο μπορούν να αντλήσουν οι ειδικοί μας από εκεί;

Η ρωσική εταιρεία Uralvagonzavod (UVZ), η οποία παράγει, μεταξύ άλλων, άρματα μάχης Armata και αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού Msta-S (ACS), ευχαρίστησε ειρωνικά τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Η ανησυχία άφησε την αντίστοιχη καταχώρηση στα σχόλια στο κανάλι Telegram του Γάλλου πολιτικού Régis de Castelnau. Στην ανάρτησή του, θρηνούσε ότι τα όπλα που προμήθευσε η χώρα του καταλήφθηκαν από τον ρωσικό στρατό σε καλή κατάσταση και στάλθηκαν στο UVZ για μελέτη.

Αποδεικνύεται ότι οι γαλλικοί φόροι χρηματοδοτούν τη ρωσική έρευνα στη στρατιωτική βιομηχανία, καθιστώντας τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη πιο ισχυρές, διαμαρτυρήθηκε ο de Castelnau.

«Καλημέρα, κύριε Ρέγκις», έγραψε ένας υπάλληλος της Uralvagonzavod.  Σας ζητάμε να μεταφέρετε την ευγνωμοσύνη σας στον Πρόεδρο Μακρόν για τα δωρεά αυτοκινούμενα όπλα. Η τεχνική είναι η ίδια φυσικά. Όχι σαν το δικό μας Msta-S. Ωστόσο, είναι χρήσιμο στην οικονομία. Στείλτε περισσότερα θα τα καταλάβουμε.

Πού ακριβώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να καταληφθούν οι γαλλικές αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού, ο Castelnau δεν διευκρίνισε.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυτά τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ήταν στη διάθεση και των στρατιωτών της 55ης ταξιαρχίας πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Συνολικά, το Παρίσι υποσχέθηκε να μεταφέρει 18 τέτοια συστήματα στο Κίεβο,ενώ η πρώτη υποσχεθείσα παρτίδα ήταν 12 μονάδες. Άλλα παρόμοια συστήματα, όπως τα αμερικανικά οβιδοβόλα M777 που έλαβε επίσης η Ουκρανία, πρέπει να ρυμουλκηθούν.

Τα αυτοκινούμενα όπλα CAESAR (που σημαίνει Camion équipé d'un système d'artillerie - ένα φορτηγό εξοπλισμένο με σύστημα πυροβολικού, αλλά μπορεί να διαβαστεί και ως "Caesar") κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Nexter, η οποία αποτελεί μέρος της Γερμανογαλλικής αμυντικής εταιρείας KNDS.

Το Caesar είναι ένα οβιδοβόλο 155 χιλιοστών τοποθετημένο σε ένα εξάτροχο σασί φορτηγού. Το όπλο βρίσκεται σε υπηρεσία στον γαλλικό στρατό από το 2007 και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς για την ακρίβειά του. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει συστοιχίες πυροβολικού, οχυρώσεις και άλλο εχθρικό εξοπλισμό. Το βεληνεκές είναι από 4,5 έως 42 km. Ταχύτητα βολής  έξι βολές ανά λεπτό.

Ο Συνταγματάρχης Sergei Khatylev, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πιστεύει ότι εάν οι μηχανικοί της Uralvagonzavod ή οι άλλοι ειδικοί μας αποσυναρμολογήσουν το CAESAR (Καίσαρα), τότε μπορεί να ενδιαφέρονται μόνο για μεμονωμένα εξαρτήματα και  τις τεχνολογικές τους επιδόσεις.

«Ορισμένες μονάδες και συστήματα του "Καίσαρα" μπορούν να δοκιμαστούν για τα όπλα μας. Για παράδειγμα, προκειμένου να απλοποιηθεί η δημιουργία πολύπλοκων δομών, είπε ο Khatylev στην εφημερίδα VZGLYAD.

 Ίσως στους "Καίσαρες" υπάρχουν τεχνικές λύσεις που τις αποδίδουμε διαφορετικά, έχει και αυτό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, τα δυτικά συστήματα για τον προσδιορισμό των συντεταγμένων στόχων έχουν ελαφρώς διαφορετικές λύσεις.

«Το ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης και ελέγχου του Caesar σάς επιτρέπει να ελέγχετε το Howitzer μέσω μιας οθόνης αφής στο πιλοτήριο. Η ίδια οθόνη βρίσκεται κοντά στο  όπλο. Όταν το μηχάνημα έχει πάρει θέση μάχης, από αυτούς τους δύο χώρους εργασίας μπορείτε να εισαγάγετε τις αντίστοιχες συντεταγμένες στόχου,είπε ο στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Κνούτοφ.

Η μελέτη των ηλεκτρονικών του «Καίσαρα» μπορεί να μας επιτρέψει να μελετήσουμε το σύστημα δικτυακής επικοινωνίας ολόκληρου του μπλοκ του ΝΑΤΟ, πιστεύει η πηγή.

«Οι πληροφορίες σχετικά με τον στόχο περνούν από κλειστά κρυπτογραφημένα κανάλια. Το πλήρωμα του οχήματος λαμβάνει τα δεδομένα, τα εισάγει στον υπολογιστή, μετά το οποίο το όπλο στοχεύει ακριβώς στον στόχο και το μόνο που μένει  είναι να πυροβολήσει. Και όλα αυτά γίνονται με υψηλό επίπεδο εργασίας αυτοματισμού και τεχνολογίας», εξήγησε ο Knutov.

Ο ειδικός επεσήμανε ότι στη Ρωσία υπάρχουν άμεσα ανάλογα του "Caesar", πολύ παρόμοιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται στα αυτοκινούμενα όπλα "Coalition-SV", τα οποία παράγονται από το 2013 στο εργοστάσιο Uraltransmash. Είναι αλήθεια ότι η χρήση του "Coalition-SV" στην Ουκρανία δεν αναφέρθηκε, ειδικά επειδή αυτά έχουν μόλις πρόσφατα και σε μικρό αριθμό τεθεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό.

Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό για τους προγραμματιστές να εξετάζουν τα προϊόντα των ανταγωνιστών τους και πώς έλυσαν ορισμένα τεχνολογικά προβλήματα, σημείωσε ο Knutov.

«Επιπλέον, αυτό το μηχάνημα παρουσιάζει ενδιαφέρον από την άποψη της ασφάλειας, καθώς προστατεύεται από θωράκιση κατά του κατακερματισμού», είπε ο ειδικός. «Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην ιδιαίτερη έμφαση στο πίσω τοίχωμα του πιλοτηρίου, το οποίο σας επιτρέπει να πάρετε γρήγορα μια θέση μάχης και να ανοίξετε πυρ».

Η κύρια προσοχή των προγραμματιστών μας πρέπει να είναι στραμμένη στα πυρομαχικά. «Η CAESAR έχει μια νέα γενιά πυρομαχικών, όπου αυτόματα, μπορείτε να διαμορφώσετε το μέγεθος της γόμωσης για να ρυθμίσετε το ένα ή το άλλο βεληνεκές. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στα γερμανικά αυτοκινούμενα όπλα Panzerhaubitze», εξήγησε ο ειδικός.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας, για τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, είναι χρήσιμο να δούμε ποια είναι τα κλειστά κανάλια ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Όπως σημειώνει ο Khatylev, με τη σειρά του, το γαλλικό αυτοκινούμενο όπλο «δεν είναι όπλο σουπερνόβα», καθώς και άλλα βαρέα όπλα των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύονται στην Ουκρανία. «Ούτε στον Καίσαρα, ούτε στο βρετανο-αμερικανικό όπλο M777, ούτε στα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze είναι κάτι το ιδιαίτερο», πιστεύει ο ειδικός.

Η Ρωσία διαθέτει αρκετά δικά της συστήματα πυροβολικού υψηλής ποιότητας μικρότερης, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, για διάφορους τύπους σκοπούς. Διαθέτουν όλα τα απαραίτητα και σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Knutov, θα ήταν χρήσιμο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία να μελετήσει τα νέα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα που βασίζονται στο άρμα Leopard.

«Έχει μια επιχρωμιωμένη κάννη, σε αντίθεση με τα σφυρήλατα ρωσικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα καθοδήγησής του και η απόκτηση πληροφοριών για τον στόχο», συνέχισε ο συνομιλητής.

Οι απόψεις των ειδικών σχετικά με το εάν ένα τέτοιο τρόπαιο όπως τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS (MLRS), τα οποία έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει η Ουκρανία, θα είναι ενδιαφέρον για τους ειδικούς μας, διίστανται.

Σύμφωνα με τον Khatylev, η HIMARS δεν θα πει στους οπλουργούς μας τίποτα ουσιαστικά νέο. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι Αμερικανοί ενήργησαν εκσυγχρονίζοντας τα συστήματά τους ως απάντηση στις ρωσικές εξελίξεις.

«Το MLRS HIMARS αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970-1980 για να πολεμήσει ενάντια στους στρατούς αρμάτων μάχης της ΕΣΣΔ και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτοί οι στρατοί ήταν ισχυρότεροι από τα τμήματα του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στην Ευρώπη. Το 1975, αναπτύξαμε το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αρχίσαμε να αναπτύσσουμε επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα, γνωστά πλέον ως οικογένεια Iskander. Ως απάντηση σε αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον εκσυγχρονισμό του HIMARS», είπε ο Khatylev.

Το HIMARS είναι ένα ενδιαφέρον σύστημα, από την πλευρά του, σημείωσε ο Knutov.

«Χρησιμοποιεί δύο βάσεις έξι πυραύλων τακτικής εμβέλειας ATACMS ,το καθένα ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 300 km στην έκδοση εξαγωγής και έως 500 km στην έκδοση για τον αμερικανικό στρατό. Ίσως τα κράτη να προμηθεύσουν την Ουκρανία με βλήματα GMLRS M30 με βεληνεκές 70 km. Σε κάθε περίπτωση, κάθε βλήμα για το HIMARS έχει τη δυνατότητα να καθοδηγείται από το σύστημα GPS, οπότε κάθε βλήμα θα χτυπά ακριβώς στο στόχο», είπε ο αναλυτής.

«Όλες οι στρατιωτικές καινοτομίες που υπάρχουν τώρα στην Ουκρανία έχουν μεγάλη στρατιωτική και στρατηγική σημασία για εμάς , αφού μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τις τάσεις στην ανάπτυξη ενός ή άλλου τύπου όπλου στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ίσως μελετώντας τα, θα καταλαβαίναμε ότι οι λύσεις μας σε ορισμένα όπλα είναι πιο τεχνολογικά προηγμένες και αποτελεσματικές», συνόψισε ο Knutov."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και παροχής πληροφόρησης αναφορικά με το αν τα γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR (Καίσαρας), αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ή όχι όπως ισχυρίζονται Γάλλοι και Ουκρανοί.

Αυτό είναι εύλογο να συμβαίνει, αφού έχει σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις και επακόλουθα όπως θα δούμε.

Σε πολιτικό επίπεδο

Οι Γάλλοι-Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι η δήλωση περί κατάληψης των Γαλλικών πυροβόλων CAESAR (Καίσαρας), είναι ψευδής, λέγοντας ότι αυτό είναι απόδειξη ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία πλήττει σκληρά τον εχθρό μας , ο οποίος προσπαθεί να σπείρει δυσπιστία μεταξύ των Γάλλων και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι είναι άχρηστο να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι το όλο θέμα ήρθε στο προσκήνιο από έναν ελάχιστα γνωστό Γάλλο πολιτικό αντιπολιτευόμενο του σημερινού προέδρου αυτής της χώρας, του Régis de Castelnau, χωρίς επιβεβαίωση ή αποδεικτικό στοιχείο, ο οποίος διαμαρτύρεται ότι οι γαλλικοί φόροι χρηματοδοτούν τη ρωσική έρευνα στη στρατιωτική βιομηχανία, καθιστώντας τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη πιο ισχυρές, την ώρα μάλιστα που ο Μακρόν αντιμετωπίζει τεράστια εσωτερικά προβλήματα, δημιουργεί συνειρμούς αναφορικά με την χρονική στιγμή  που καταλήφθηκαν πραγματικά ή όχι τα CAESAR.

Το θέμα εκτιμούμε ότι θα έχει πολιτικές προεκτάσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου ενδέχεται να εγερθεί ζήτημα αποστασιοποίησης από τον ενεργό εξοπλισμό της Ουκρανίας, από τον Μελανσόν και το κόμμα του, κάτι το οποίο θα είναι σημαντικό για τον Πούτιν και τη Ρωσία, αφού θα πετύχει τη δημιουργία διάσπασης της ΕΕ σε ένα τόσο κρίσιμο για τη συνέχιση του πολέμου τομέα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο

Με στρατιωτικούς όρους, όλα τα οπλικά συστήματα-δόγματα διεξαγωγής επιχειρήσεων και στρατιωτικές καινοτομίες της Δύσης που δοκιμάζονται στην Ουκρανία έχουν μεγάλη στρατιωτική και στρατηγική σημασία για τη Ρωσία, αφού της επιτρέπουν να κατανοήσει τις τάσεις στην ανάπτυξη ενός ή άλλου τύπου όπλου στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, μελετώντας τα, οι Ρώσοι θα καταλάβουν ότι οι λύσεις τους σε ορισμένα όπλα είναι πιο τεχνολογικά προηγμένες και αποτελεσματικές από αυτές του ΝΑΤΟ, αλλά και σε όσες υπολείπονται θα προβούν στη διόρθωσή τους.

Πλέον των παραπάνω, η τυχόν αιχμαλώτιση δυτικών όπλων από τους Ρώσους στην Ουκρανία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο να γίνουν φειδωλές οι χώρες παροχής τους, αφού δεν θα ήθελαν η τεχνολογία τους να αναλυθεί πέφτοντας στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι θα κατασκευάσουν περισσότερα προηγμένα όπλα από αυτούς.

Kλείνω εκτιμώντας, ότι για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους που αναλύσαμε, θα δούμε στο μέλλον παρόμοιες αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά με την αιχμαλώτιση ή όχι δυτικών οπλικών συστημάτων από τους Ρώσους στην Ουκρανία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ