Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δεν παίρνει άλλη καθυστέρηση-Ώρα μηδέν για την Οδησσό! Το χτύπημα στα γεωτρύπανα προκαλεί αντίδραση

Η μάχη για την Οδησσό, στην οποία η Δύση, και ιδιαίτερα η Μεγάλη Βρετανία, ενδιαφέρεται ζωτικά να διατηρήσει τον έλεγχο, ξεκινά τώρα, ισχυρίζεται ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου της Novorossia και πρώην βουλευτής της Ράντα, Όλεγκ Τσάρεφ (Oleg Tsarev).

Σύμφωνα με τον Τσάρεφ, απόδειξη αυτού είναι τα πρόσφατα χτυπήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία, οι θέσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Φιδονήσι και στις εγκαταστάσεις της Chernomorneftegaz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όσο για τα χτυπήματα στα γεωτρύπανα, ήταν αναμενόμενα. Βρίσκονται κοντά στην Οδησσό, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας. Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Οδησσό, στο Φιδονήσι, θα είναι κομβικό για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο έλεγχος της Οδησσού είναι υψίστης σημασίας. Στόχος, είναι να αποκόψουν μια σειρά από χώρες υπό τον έλεγχό τους την Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία, ας πούμε, από θάλασσα σε θάλασσα, που συνεπάγεται αποκοπή της Ρωσίας και της Κίνας από την Ευρώπη. Η ικανότητα ελέγχου της ροής των αγαθών στη ξηρά είναι μια ευκαιρία να επηρεαστεί τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία και η Κίνα», είπε ο πολιτικός.

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, η μάχη για την Οδησσό θα είναι πολύ σημαντική.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα - στα πλοία, στο Φιδονήσι, στις ενεργειακές εγκαταστάσεις - αυτή είναι η αρχή αυτής της μάχης. Όταν την κερδίσουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του για την Ουκρανία», είπε ο Τσάρεφ.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να επιτεθούν στο Φιδονήσι και να χτυπήσουν γεωτρύπανα στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με κανάλι Telegram, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζουν επιχείρηση για την απελευθέρωση του Φιδονησίου χρησιμοποιώντας βρετανικούς πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS).

Η δεύτερη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να ανακαταλάβουν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα απέτυχε, αν και αυτή τη φορά το Κίεβο χρησιμοποίησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπέβαλε το νησί σε μαζικά πυρά πυραύλων και πυροβολικού. Κανένα όμως από τα μέσα καταστροφής δεν έφτασε στον στόχο. Οι ειδικοί προβλέπουν επανάληψη των επιθέσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Γιατί αυτό το μικρό νησί είναι τόσο σημαντικό για το Κίεβο και πώς μπορεί ο ρωσικός στρατός να εξασφαλίσει αυτό το ευάλωτο στήριγμα;

Αυτή την εβδομάδα, το καθεστώς του Κιέβου για δεύτερη φορά - μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση τον Μάιο - προσπάθησε να καταλάβει το στρατηγικά σημαντικό νησί Zmiiny, που βρίσκεται 35 χλμ. από την ακτή της περιοχής της Οδησσού και 120 χλμ. από την Οδησσό. Η τρέχουσα απόπειρα, την οποία ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ χαρακτήρισε τρελή, έλαβε χώρα τη Δευτέρα γύρω στις 5:00 π.μ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναμένονταν να προκαλέσουν μαζικές αεροπορικές και πυροβολικές επιδρομές στο νησί «με επακόλουθη απόβαση και κατάληψη», εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Στην επιδρομή συμμετείχαν περισσότερα από δώδεκα ουκρανικά επιθετικά και αναγνωριστικά drones. Τα μαχητικά drones καθοδηγούνταν από δύο UAV τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB-2.

Κάλυψη των ουκρανικών UAV παρείχαν τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 από θέσεις μάχης στις περιοχές Τούζλα της Οδησσού) και Οτσάκοφ του Νικολάεφ. «Επιδρομές πυραύλων και πυροβολικού στο νησί Zmeiny πραγματοποιήθηκαν από ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U, συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Uragan και οβίδες M-777 155 mm από θέσεις βολής δυτικά της Οδησσού και στο νησί Κουμπάνσκι», είπε ο Κονασένκοφ.

Η επιχείρηση του ουκρανικού στρατού ελεγχόταν από τους Αμερικανούς. Ένα στρατηγικό αναγνωριστικό drone της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Global Hawk RQ-4 εντοπίστηκε σε μεγάλα υψόμετρα στον εναέριο χώρο κοντά στο Φιδονήσι. Σύμφωνα με το RIA Novosti, λίγες ημέρες πριν από την προσπάθεια των ουκρανικών στρατευμάτων να καταλάβουν το νησί, οι εμπορικοί δορυφόροι των ΗΠΑ Worldview-3 και Worldview-1 το τράβηξαν φωτογραφίες, στις 14 και 17 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ίδιοι αμερικανικοί δορυφόροι φωτογράφισαν την περιοχή των πλατφορμών γεώτρησης Chornomorneftegaz, οι οποίες χτυπήθηκαν από αντιπλοϊκούς πυραύλους και Bayraktars των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ταυτόχρονα, το πρωί της Δευτέρας.

Τα σχέδια για μαζική αεροπορική επίθεση στο νησί, ακολουθούμενη από αμφίβια απόβαση, απέτυχαν. «Καταρρίφθηκαν στον αέρα 13 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τέσσερις πύραυλοι Tochka-U και 21 εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών Uragan. Κανένα από τα ουκρανικά πυροβόλα όπλα δεν έφτασε στον στόχο στο νησί Zmeiny», είπε ο Κονασένκοφ, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα, εμποδίστηκε η απόβαση των Ουκρανών.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι στο Οτσάκοφ καταστρέψαμε τα σκάφη με τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσει την απόβαση ο ουκρανικός στρατός στο νησί», δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, έφεδρος καπετάνιος 1ου βαθμού Βλαντιμίρ Γκουντάροφ (Vladimir Gundarov). Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την εξουδετέρωση των μέσων επίθεσης, η ρωσική πλευρά επιτέθηκε σε κέντρα ελέγχου στην Οδησσό και στο Οτσάκοφ με 14 πυραύλους.

«Από την πλευρά της Ουκρανίας, τώρα θα πραγματοποιούνται μόνο συνεχείς βομβαρδισμοί του Φιδονησίου, επειδή έλαβαν αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon - με αυτούς τους πυραύλους θα πυροβολούν όλα τα πλοία που θα πλησιάζουν το νησί. Θα πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα για αυτό το νησί. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο ακόμα», κατέληξε ο ειδικός.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να προσπαθούν να καταλάβουν το Φιδονήσι, θα υπάρξει τρίτη και τέταρτη επίθεση», εκτιμά επίσης ο έφεδρος λοχαγός 3ου βαθμού, στρατιωτικός ειδικός Μαξίμ Κλιμόφ (Maxim Klimov). Κατά τη γνώμη του, «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα ενεργοποιήσουν πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς στο Φιδονήσι, αλλά δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο σε αυτό. Θα ξέρουμε καλύτερα πού θα χτυπήσουν, δεν μπορούν να μας αιφνιδιάσουν. Καταλάβαμε το Φιδονήσι την ώρα που έπρεπε. Δεν μας βολεύει εντελώς να το διατηρούμε, αλλά έχουμε τη δύναμη για αυτό».

https://youtu.be/jjzNqsRAWCE

Γιατί είναι στρατηγικά πολύτιμο το Φιδονήσι

Μικρό, χωρίς βλάστηση νησί, που βρίσκεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, αποτελεί ένα στρατηγικά σημαντικό αντικείμενο στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα. «Από εδώ δύνανται να ελέγχονται όλες οι ναυτιλιακές διαδρομές σε αυτήν την περιοχή. Ούτε ένα πλοίο από την Ουκρανία στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και πίσω δεν θα περάσει από δίπλα του χωρίς να γίνει αντιληπτό. Είναι επίσης βολικό να ελέγχεται η προσέγγιση των πλοίων από το νοτιοανατολικό τμήμα της θάλασσας από το νησί, δηλαδή από την Τουρκία προς την Οδησσό, το Οτσάκοφ, το Νικολάεφ», εξήγησε ο Γκουντάροφ.

Η διατήρηση του Φιδονησίου επιτρέπει επίσης τον έλεγχο της εξόδου του Δούναβη και τα παράκτια ύδατα στα νότια της περιοχής της Οδησσού. Από το νησί, μπορεί να παρακολουθηθεί ο εναέριος και θαλάσσιος χώρο, να ανιχνευτεί η διείσδυση αεροσκαφών και πλοίων. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στη σοβιετική εποχή υπήρχε ένας λόχος ραντάρ αεράμυνας ανεπτυγμένος εκεί.

Εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνέχιζαν να κρατούν το νησί, αυτό θα επέτρεπε στην Ουκρανία να απειλήσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας με τους αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Harpoon, επισημαίνει ο Κλιμόφ. «Η νέα τροποποίηση του «Harpoon» έχει εμβέλεια στην πραγματικότητα από το ΦΙδονήσι στην έξοδο από τη Σεβαστούπολη. Εάν οι μπαταρίες των αντιπλοϊκών πυραύλων προσγειωθούν στο Φιδονήσι, η Σεβαστούπολη βρίσκεται στη ζώνη βομβαρδισμού», εξήγησε ο συνομιλητής.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι την επόμενη κιόλας μέρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το νησί καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνη την εποχή, μόνο η ουκρανική συνοριακή φρουρά, που αριθμούσε περίπου 80 άτομα, βρισκόταν στο Φιδονήσι (να θυμίσουμε ότι οι αιχμάλωτοι συνοριοφύλακες ανταλλάχθηκαν αργότερα με αιχμαλωτισμένους Ρώσους στρατιώτες). Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η επιχειρησιακή κατάληψη του νησιού απέτρεψε τη μετατροπή του σε εχθρικό προπύργιο.

Πώς εξασφαλίζουν οι Ρώσοι τον έλεγχο

«Στην κοινότητα των ειδικών, υπήρξαν προτάσεις να φύγουμε από το νησί, ότι φέρεται ότι δεν χρειαζόταν και ότι ήταν δύσκολο να το διατηρήσουμε», σημείωσε ο Κλίμοφ. «Αλλά το Φιδονήσι πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Αν κρίνουμε από δορυφορικές εικόνες, υπήρξε σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών μας».

«Το νησί είναι ένα καλό μέρος για την ανάπτυξη εξοπλισμού αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου. Ως εκ τούτου, είναι πολύτιμο από στρατιωτική άποψη», είπε ο Γκουντάροφ.

Σύμφωνα με τον Κλίμοφ, για να ενισχυθεί η άμυνα του νησιού, είναι απαραίτητο να «χτιστούν μακροπρόθεσμες και ανθεκτικές δομές». Από την άποψη της ενίσχυσης της αεράμυνας και της ομαδοποίησης, η Ρωσία «κάνει τα πάντα σωστά». «Το νησί είναι ένα καλό εφαλτήριο όσον αφορά την απόβαση και τη διεξαγωγή μιας αμφίβιας επιχείρησης», σημειώνει ο Κλίμοφ. Όπως επισημαίνει με τη σειρά του ο Γκουντάροφ, το Φιδονήσι θα παραμείνει σε ευάλωτη θέση έως ότου «το πρόβλημα λυθεί από μόνο του» - με την κατάληψη της Οδησσού και του Νικολάεφ.

«Αλλά αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο αφού επιλυθούν τα κύρια στρατηγικά καθήκοντα στα ανατολικά. Συγκεκριμένα, αφού η ομάδα στο Λισιτσάνσκ περικυκλωθεί πλήρως, υπάρχουν τώρα περίπου επτά με οκτώ χιλιάδες εθνικιστές εκεί, όταν η ομάδα στην περιοχή του Ντόνιετσκ, η οποία τώρα βομβαρδίζει συνεχώς την πόλη, καταστραφεί», είπε ο Γκουντάροφ.

«Μετά από αυτό, θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για τον Νικολάεφ. Μόλις ληφθεί, είναι το κλειδί για την Οδησσό, η οποία, με τη σειρά της, θα μας δώσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη φιλορωσική διοίκηση και να εμποδίσουμε τη Μολδαβία να ενταχθεί στη Ρουμανία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...