Ένοπλες Συρράξεις

Αυτοσχέδια αντίμετρα μετά τη βύθιση του Moskva: Τοποθέτηση του επίγειου Tor SAM σε Ρωσικό πλοίο

Φαίνεται, πως για τους Ρώσους ο «φόβος φυλάει τα έρμα» ισχύει απόλυτα, καθώς εικόνες που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια ρωσική κορβέτα κλάσης Vasily Bykov (κατηγορία Project 22160), εξοπλισμένη με επίγειο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Tor στο θάλαμο πτήσης.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία επιχειρεί να τοποθετήσει επίγεια συστήματα SAM στα πλοία της, ένας Ουκρανός εμπειρογνώμονας του ναυτικού λέει στο The War Zone ότι, η κίνηση έγινε ως απάντηση στην πρόσφατη καταστροφή του καταδρομικού της κλάσης Project 1164 Slava Moskva .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτή ήταν μια αντίδραση για το Moskva  », είπε  ο απόστρατος πλοίαρχος του Ναυτικού της Ουκρανίας Andrii Ryzhenko, πρώην μέλος του γενικού επιτελείου. «Καταλάβαιναν ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιπλοϊκούς πυραύλους και φοβούνται μήπως χάσουν περισσότερα».

Οι κορβέτες κλάσης Vasily Bykov, είναι συνήθως εξοπλισμένες μόνο με φορητά συστήματα αεράμυνας από τον άνθρωπο , είπε ο Ryzhenko. Το σύστημα Tor-SC15, είπε, βελτιώνει σημαντικά τις ικανότητες αεράμυνας του.

«Μπορεί να μεταφέρει οκτώ έως 16 εξελιγμένους πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές 15 km», είπε. «Αυτό το σύστημα είναι πολύ καλό για την καταπολέμηση των UAV και των αντιπλοϊκών πυραύλων, καθώς και ελικοπτέρων και αεροσκαφών».

Οι κορβέτες Project 22160 είναι πολύ ενεργές στην περιοχή, με τέσσερις να εδρεύουν εκεί ως μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν ατεκμηρίωτες φήμες ότι η Ουκρανία είχε χτυπήσει τέτοια  πλοία στο παρελθόν, αλλά αποδείχθηκαν ανακριβείς. Οι φήμες κυκλοφορούσαν πριν από τη βύθιση του Moskva , γεγονός που έκανε την νεφελώδη απειλή με πυραύλους κατά των ρωσικών πολεμικών πλοίων πολύ πραγματική.

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα, ωστόσο, στην τοποθέτηση ενός επίγειου συστήματος όπως το Tor σε ένα πλοίο. «Το σύστημα ραντάρ, για παράδειγμα, θα μπλοκαριστεί μερικώς από την υπερκατασκευή, δημιουργώντας ένα σημαντικό πιθανό τυφλό σημείο προς την πλώρη», είπε ο Ryzhenko.

Και θα μπορούσε να υπάρξει «απώλεια αποτελεσματικότητας σε  θαλασσοταραχές», πρόσθεσε ο Ryzkenko.

Η έκθεση στο αλμυρό νερό είναι πιθανότατα μια μικρή ανησυχία, είπε, δεδομένου ότι τα συστήματα είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.

Ενώ η τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Tor σε αυτά τα πλοία, θα τους παρείχε κάποια μορφή άμυνας σημείου ενάντια σε διάφορες αερομεταφερόμενες απειλές, θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν τοπική αεράμυνα για άλλα πλοία και μικρές χερσαίες μάζες, κυρίως για το Snake Island και τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γύρω από αυτό, του Ναυτικού της Ρωσίας.

Η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων σε πλοία δεν είναι νέα ιδέα

Το 2016, για παράδειγμα, έγινε μια δοκιμή στη θάλασσα ενός ρωσικού  Tor-M2KM SAM που εκτοξεύτηκε από μια φρεγάτα Project 11356 Admiral Grigorovich . Όπως και με την κορβέτα κλάσης Bykov , αυτό το σύστημα ήταν επίσης τοποθετημένο στο θάλαμο πτήσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, η κατηγορία Project 22160 σχεδιάστηκε με ένα ευέλικτο χώρο κάτω από το θάλαμο πτήσης, το οποίο έχει διάταξη που μοιάζει με παγίδα. Οραματιζόταν ότι η τάξη, και τα αποτελέσματα αυτής, θα ήταν σε θέση να μεταφέρει όπλα  με σπονδυλωτό τρόπο, όπως η αποστολή πυραύλων κρουζ Kalibr ή ακόμη και πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά δεν έχουμε δει αυτή την ικανότητα εν δράσει. Σαφώς, μόνο η τοποθέτηση ενός Tor στο κατάστρωμα του πλοίου είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη γρήγορη παροχή στα πλοία κάποιας μορφής ισχυρών δυνατοτήτων αεράμυνας.

Οι Ρώσοι δεν είναι οι μόνοι που έχουν δοκιμάσει αυτό το αυτοσχέδιο concept

Οι κορβέτες κλάσης Sa'ar 5 του Ισραηλινού Ναυτικού ,  έχουν πλεύσει με   εκτοξευτές αεράμυνας συστήματος Iron Dome δεμένους στο θάλαμο πτήσης τους. Πρόσφατα, αναπτύχθηκε μια διάταξη δύο εκτοξευτών λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών στο Ισραήλ σχετικά, με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν  αντάρτες Χούτι  στην Υεμένη που διαθέτουν « drones αυτοκτονίας» που προμηθεύτηκαν από το Ιράν και θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους εντός της χώρας. Το Iron Dome, έχει από τότε ενσωματωθεί απευθείας στην κατηγορία Sa'ar 6.

Το 2017, το Αιγυπτιακό Ναυτικό άρχισε να τοποθετεί συστήματα αεράμυνας Avenger AN/TWQ-1 σε πλοία κλάσης Mistral, για την παροχή άμυνας σημείου για τα μεγάλα αμφίβια πλοία.

Το Avenger είναι ένα  σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας (SHORAD) με δύο εκτοξευτές, ο καθένας ικανός να συγκρατεί τέσσερις πυραύλους FIM-92 Stinger που αναζητούν θερμότητα εδάφους-αέρος, καθώς και ένα πολυβόλο M3P διαμετρήματος 0,50. Συνήθως τοποθετείται στο πίσω μέρος ενός Humvee, αλλά μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε σταθερές θέσεις στο έδαφος και στην κορυφή των κατασκευών. 

Η τοποθέτηση διαφόρων επίγειων οπλικών συστημάτων σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ειδικά για σενάρια προστασίας δυνάμεων και για πειραματικές δοκιμές και απόδειξη νέων αντιλήψεων λειτουργίας.

Έτσι, ενώ η συμπερίληψη του συστήματος Tor SAM στις κορβέτες κλάσης Vasily Bykov, μπορεί να απέχει πολύ από μια κομψή ή άκρως ολοκληρωμένη λύση, που χωρίς αυτήν όμως  αυτά τα σύγχρονα πλοία είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε εναέριες επιθέσεις και ιδιαίτερα σε μια ταχέως εξελισσόμενη απειλή κατά των πλοίων με  RGM-84 Harpoons,  που σύντομα θα σταλούν στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Ryzhenko, «Προκλήσεις υπάρχουν, αλλά αυτό εξακολουθεί να δίνει στο πλοίο καλύτερες αμυντικές δυνατότητες».

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης