Ένοπλες Συρράξεις

Τουρκικό πεδίο δοκιμών η Ουκρανία! Κατευθυνόμενες βόμβες Sage Bozok δοκιμάζονται σε UAV

Τουρκικές κατευθυνόμενες βόμβες Sage Bozok βρέθηκαν σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αφού φαίνεται πως η Άγκυρα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό μέτωπο ως πεδίο δοκιμών.

Η Τουρκία δοκίμασε τις τελευταίες της κατευθυνόμενες βόμβες Sage Bozok στην Ουκρανία, οι οποίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τέθηκαν σε μαζική παραγωγή μόλις πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με μια σειρά δεδομένων, πυρομαχικά υψηλής ισχύος ικανά να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις έως και 15 χιλιομέτρων δοκιμάστηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Τουρκία συμφώνησε αρχικά με το Κίεβο να δοκιμάσει πρωτότυπα νέων όπλων στην Ουκρανία, σε σχέση με τα οποία στο Κίεβο παρασχέθηκαν επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών Sage Bozok. Πιθανώς, αφού ο ουκρανικός στρατός και, πιθανώς, Τούρκοι ειδικοί, δοκίμασαν αυτό το όπλο, άρχισε η σειριακή παραγωγή του τελευταίου.

Οι τελευταίες τουρκικές κατευθυνόμενες βόμβες Sage Bozok έχουν κεφαλή βάρους περίπου 16 κιλών, ενώ μια εναέρια βόμβα μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις έως και 15 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά αυτό το πυρομαχικό το πιο μακρινό βεληνεκές μεταξύ των όπλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.

Η ουκρανική πλευρά δεν ανακοινώνει επίσημα τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 με ρυθμιζόμενες βόμβες Sage Bozok, ωστόσο, τέτοιοι οπλισμοί είναι πιθανό να παρακάμψουν μια σειρά προηγμένων συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας, καθώς τα πλήγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από σχεδόν διπλάσιες αποστάσεις.

Η καταστροφή ρωσικών συστημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ουκρανία με τουρκικά εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έκανε «όλο τον κόσμο» πελάτη, σύμφωνα με τον σχεδιαστή του.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Baykar της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον αδελφό του Χαλούκ, είπε ότι τα drones έδειξαν πώς η τεχνολογία έφερε επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο.

«Το Bayraktar TB2 κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει – βγάζοντας μερικά από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και προηγμένα συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα», είπε στο Reuters στα αγγλικά δίπλα στο νέο drone Akinci σε έκθεση στο Μπακού. «Όλος ο κόσμος είναι πελάτης».

Τουλάχιστον για ένα διάστημα, το TB2, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών 12 μέτρων και μπορεί να ανέβει στα 25.000 πόδια προτού καταστρέψει άρματα μάχης και πυροβολικό με βόμβες διάτρησης θωράκισης που καθοδηγούνται με λέιζερ, βοήθησε να υπονομευτεί η συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας.

Είναι τόση η φήμη του drone που έγινε το θέμα ενός πατριωτικού τραγουδιού επιτυχιών στην Ουκρανία που χλεύαζε τα ρωσικά στρατεύματα, με τη χορωδία "Bayraktar, Bayraktar".

Πέρα από τη σάτιρα, το drone Bayraktar έχει τραβήξει την προσοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και το υπουργείο Άμυνας το έχει αναφέρει τουλάχιστον 45 φορές δημόσια από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Baykar, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον πατέρα του Μπαϊρακτάρ, Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, άρχισε να επικεντρώνεται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2005 καθώς η Τουρκία προσπαθούσε να ενισχύσει την τοπική αμυντική βιομηχανία της.

Το TB2 υπήρξε ένας τέτοιος παράγοντας στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και την Ουκρανία, ώστε τώρα ηγείται της παγκόσμιας ώθησης των εξαγωγών άμυνας της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η διεθνής ζήτηση είναι τεράστια για το TB2 και το νεότερο Akinci. Ο Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Ερντογάν, είπε ότι η Baykar μπορεί να παράγει 200 ​​drones TB2 ετησίως.

Είπε ότι ήταν περήφανος που τα drones χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αρμενικό θύλακα του συμμάχου της Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, όπου οι δυνάμεις του Μπακού ανακατέλαβαν εκτάσεις εδάφους το 2020, και στην Ουκρανία.

«Είναι μια παράνομη εισβολή, επομένως το TB2 βοηθά τον αξιότιμο λαό της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τη χώρα του», είπε. «Η παράνομη κατοχή του Καραμπάχ ήταν σαν μια πληγή καρδιάς από τη νεολαία μας. Και ως μηχανικοί που αναπτύσσουν την τεχνολογία, είναι τιμή να βοηθήσαμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας εδώ να ανακτήσουν τη γη τους».

Το τουρκικό drone έχει γίνει και ένα μέσο προπαγάνδας της Τουρκίας, το οποίο αξιοποιεί για προβολή στρατιωτικής ισχύος και οικονομικής ενίσχυσης της χώρας για εσωτερική κατανάλωση, σε μια περίοδο που η Άγκυρα μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό και βαθιά οικονομική κρίση.

Η Ρωσία πριν από δύο εβδομάδες είχε διαφημίσει μια νέα γενιά όπλων λέιζερ, συμπεριλαμβανομένου ενός κινητού συστήματος που η Μόσχα είπε ότι θα μπορούσε να τυφλώσει τους δορυφόρους σε τροχιά και να καταστρέψει drones.

Όμως ο Μπαϊρακτάρ, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, είπε ότι τέτοια όπλα είναι αναποτελεσματικά έναντι του TB2. «Το βεληνεκές τους είναι περιορισμένο, οπότε αν το αισθητήριο και το βεληνεκές πυρομαχικών σας είναι μεγαλύτερο, δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά», είπε.

Η Baykar εργάζεται σε ένα TB3, το οποίο έχει αναδιπλούμενα φτερά και μπορεί να απογειωθεί ή να προσγειωθεί σε αεροπλανοφόρα μικρού διαδρόμου, και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης που ονομάζεται MUIS ή Kizilelma.

«Ινσαλάχ, η πρώτη πτήση του Kizilelma θα είναι το επόμενο έτος και το TB3 είτε μέχρι το τέλος αυτού του έτους είτε στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Αν κοιτάξετε τον μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, εργαζόμαστε σε drones ταξί – για αυτό πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογία αυτονομίας υψηλότερου επιπέδου – που είναι βασικά η τεχνητή νοημοσύνη – αλλά θα φέρει επανάσταση στον τρόπο μεταφοράς των ανθρώπων στις πόλεις».

Η εισβολή της Ρωσίας έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει εγείρει φόβους για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πούτιν λέει ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσε την Ουκρανία για να απειλήσει τη Ρωσία μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους Ρωσόφωνους από τις διώξεις. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της τα απορρίπτουν ως αβάσιμα προσχήματα για να εισβάλουν σε μια κυρίαρχη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία προσπαθεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως υποτιθέμενος ειρηνευτής και με διπλωματική πρόσβαση και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Από τα παραπάνω ωστόσο, διαφαίνεται πως η Άγκυρα λειτουργεί με βάση τον αγνό καπιταλισμό με στόχο το κέρδος, αλλά χρησιμοποιεί επίσης την Ουκρανία και το στρατιωτικό προσωπικό τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Ρωσίας για να... τεστάρει τα νέα πυρομαχικά της. Μία κατάσταση αρκετή για να καταρρίψει το αφήγημα του ειρηνευτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ