Ένοπλες Συρράξεις

Η Ρωσία φορτώνει πυραύλους κρουζ σε υποβρύχια στη Μαύρη Θάλασσα μετά από αμερικανική απειλή

Η στρατηγική κίνηση στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζεται, με τη Ρωσία να φέρεται να φορτώνει πυραύλους κρουζ σε ένα ζευγάρι υποβρυχίων μεταξύ του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό, έρχεται λίγες μέρες μετά από μια αναφορά που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, ετοιμάζονταν να στοχοποιήσουν τον ρωσικό στόλο για να ελευθερώσουν μονοπάτια για την Ουκρανία για εξαγωγή σιτηρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο ρωσικά υποβρύχια έχουν ήδη αγκυροβολήσει σε αγκυροβόλια στον Νότιο Κόλπο της Σεβαστούπολης για να φορτώσουν τους πυραύλους Kalibr, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Kyrm.Realii. Τέσσερις από αυτούς τους τύπους πυραύλων "Caliber", θα φορτωθούν σε δύο από τα έξι υποβρύχια Varshavyanka, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν αυτού του είδους τους πυραύλους που καταφέρνουν πλήγματα ικανότητας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2017 είπε ότι αυτοί οι πύραυλοι έχουν την ικανότητα να πλήξουν έναν στόχο από 1.400 χιλιόμετρα (870 μίλια) από τα υποβρύχια σκάφη.

Την Τρίτη, ένας Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ότι, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους υποβρύχιους πυραύλους για χτυπήματα στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Τώρα η σύνθεση του πλοίου χρησιμοποιείται για να χτυπήσει με πυραύλους κρουζ, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο καθήκον μάχης καθώς  δύο φρεγάτες, τέσσερα μικρά πυραυλικά πλοία  και δύο υποβρύχια,  είναι συνεχώς σε υπηρεσία μάχης και στοχεύουν το έδαφός μας χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ Calibre», είπε ο Vadym Skibitsky, από την κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Η Ρωσία απέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, όπου μπορεί στη συνέχεια να έχει παγκόσμια εμβέλεια. Αυτό, έχει ήδη προκαλέσει φόβους για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων που θα μπορούσε, να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους σε ορισμένα έθνη και σε λιμοκτονία σε άλλα.

Η Ala Stoyanova, αναπληρωτής κυβερνήτης της Οδησσού της Ουκρανίας, εξέφρασε ανησυχίες για τις ελλείψεις τροφίμων που προκαλούνται από το μπλοκάρισμα της Ρωσίας, στα σιτηρά της χώρας να φτάσουν σε μέρη του κόσμου.

«Είναι ο στόχος του, νομίζω, να κάνει αυτές τις φτωχές χώρες να λιμοκτονούν από την πείνα χωρίς  το σιτάρι. Όταν μπλοκάρει τα λιμάνια μας, με αυτό τον τρόπο εκβιάζει τον κόσμο», είπε η αναπληρωτής κυβερνήτης στην Telegraph για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν .

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Σε μια κανονική μέρα, περίπου 3.000 φορτία εμπορευματοκιβωτίων σιτηρών θα έφταναν με τρένο στην Οδησσό και σε άλλα λιμάνια της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται σε τεράστια σιλό, σύμφωνα με την The Telegraph.

Την περασμένη Παρασκευή, ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να καταστρέψουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αποτελεσματική δουλειά των Ουκρανών στα πολεμικά πλοία έπεισε (τις ΗΠΑ) να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια», έγραψε ο Gerashchenko στο Twitter. «Συζητούνται οι παραδόσεις ισχυρών αντιπλοϊκών όπλων (Harpoon και Naval Strike Missile με βεληνεκές 250-300 km)».

Η Σεβαστούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από το 2014. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας όπου φέρεται να φορτώνονται οι πύραυλοι κρουζ, μαζί με το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία , που είναι ένα από τα βορειότερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία, παρά τις πολλές απώλειες στον πόλεμο που εισέρχεται στη 14η εβδομάδα του, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει μια ισχυρή παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα είπε στο Newsweek ότι ο αμερικανικός στρατός, έχει αλλάξει με τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, και το ίδιο έχει αλλάξει και η παροχή ασφάλειας και βοήθειας από τις ΗΠΑ.

«Καθώς η σύγκρουση αλλάζει, το ίδιο συμβαίνει και με τη στρατιωτική μας βοήθεια για την παροχή των κρίσιμων δυνατοτήτων που χρειάζεται η Ουκρανία, για τον σημερινό αγώνα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται σε μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος.

«Είμαστε ο κορυφαίος πάροχος βοήθειας ασφαλείας στον κόσμο στην Ουκρανία, την ώρα της ανάγκης της και ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους και τους εταίρους σε όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο», είπε.

Ωστόσο, ένας άλλος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι, ο ρωσικός στόλος ήταν κλειδωμένος και φορτωμένος στην περίπτωση που θα υπήρχε εξωτερική απειλή για την αποστολή του.

«Δύο πλοία με συνολικό φορτίο έως και 16 πυραύλων «3M-54 Kalibr» είναι έτοιμα για χρήση εις βάρος μας στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Oleksandr Motuzianyk, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι αναφορές εκτιμούν ότι, υπάρχουν σχεδόν 20 ρωσικά πλοία που εμποδίζουν τα ουκρανικά πλοία να πραγματοποιήσουν εξαγωγικά ταξίδια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ