Ένοπλες Συρράξεις

Ευσεβείς πόθοι των Τούρκων: Το “Παγκόσμιο ΝΑΤΟ” και η χώρα “κλειδί” Τουρκία

Οι ΗΠΑ, των οποίων οι προσπάθειες να επεκτείνουν τη στρατηγική τους ηγεμονία στην Ασία-Ειρηνικό με την κίνηση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ηττήθηκαν, απενεργοποίησαν το ημιτελές έργο τους λόγω των κρίσεων στην Ουκρανία και την Ταϊβάν.  Ο κύριος στόχος με το πρόσχημα  των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ήταν να πάρουν τον έλεγχο της Ευρασίας και της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού μέσω του Αφγανιστάν αντί να επανασχεδιάσουν τη Μέση Ανατολή . Ο τρόπος για να γίνει αυτό, ήταν να αφαιρέσουν το ΝΑΤΟ από τον Ατλαντικό και να το μετατρέψουν σε παγκόσμιο μηχανισμό, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πραγματικότητα,  αυτό τόνισε στο βιβλίο του ο Adnan Akfırat «Κάθε βήμα που κάνει προς τα ανατολικά φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον τάφο του!», που δημοσιεύτηκε στο Aydınlık στις 13 Μαΐου. Επίσης, στο άρθρο του με τίτλο «Η συνωμοσία της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», τόνισε ότι αυτή ήταν η αιτία που  οδήγησε στην εφαρμογή του άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το άρθρο, μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείτε επίθεση σε όλα τα μέλη. Στις 4 Οκτωβρίου 2001, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 5 και ξεκίνησε την επίθεση στο Αφγανιστάν, η οποία διήρκεσε 20 χρόνια και κατέληξε σε ήττα.

Όπως τόνισε επίσης ο Akfırat, με την εισβολή στο Αφγανιστάν, το παγκόσμιο έργο του ΝΑΤΟ άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη. Πρέπει να αναφερθεί ότι, παρείχε επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η Ρωσία και η Κίνα στοχοποιήθηκαν ξεκάθαρα στην τελική δήλωση της τελευταίας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου . Η αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν περαιτέρω το παγκόσμιο σχέδιο ΝΑΤΟ μέσω της Βαλτικής και της Αρκτικής Θάλασσας , τις οποίες έχουν καθορίσει ως νέα σφαίρα επιρροής δίπλα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη. 

Το επόμενο στάδιο είναι η αγκυροβόληση του ΝΑΤΟ στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με νέα «χαοτικά» έργα. Αλλά στο παγκόσμιο σχέδιο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν πλέον δώσει προτεραιότητα στον Ινδο-Ειρηνικό. Εξάλλου, δεν κρύβουν ότι ο επόμενος στόχος μετά τη Ρωσία είναι η Κίνα.

Το δεύτερο βήμα του έργου, το οποίο ξεκίνησε με την εισβολή στο Αφγανιστάν, έγινε με τον «Τετραπλό Διάλογο για την Ασφάλεια /QUAD» που υπογράφηκε μεταξύ της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ το 2007 . Πέρυσι, οι ΗΠΑ συνέχισαν να χτίζουν τη στρατιωτική υποδομή του παγκόσμιου έργου του ΝΑΤΟ με στρατηγικές QUAD για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Εκτός από την νέα QUAD, η συμφωνία ασφαλείας AUKUS , που υπογράφηκε μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, θεωρείται ως η νέα φάση του «ΝΑΤΟ του Ειρηνικού» σε αυτό το πλαίσιο.

Ήδη, ο Τζο Μπάιντεν , τόσο στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ASEAN που πραγματοποιήθηκε με την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον στις 13 Μαΐου, όσο και στη σύνοδο κορυφής QUAD στο Τόκιο, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου με τη συμμετοχή της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και την Ινδία, δήλωσε ότι, οι στόχοι τους ήταν «ανοιχτοί και ελεύθεροι. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι, είναι η «περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Ο στρατηγικός εταίρος του Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Liz Truss  , είπε επίσης στις 27 Απριλίου: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια παγκόσμια προοπτική. Για να προστατεύσουμε τον Ειρηνικό, πρέπει να αποτρέψουμε απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό μαζί με την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Δημοκρατίες όπως η Ταϊβάν πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας  αναφέραμε ότι, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss,  πρότεινε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία θα επέτρεπε τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι Βρετανοί έχουν πράγματι προσαρτήσει την εξωτερική τους πολιτική στην αμερικανική και, ως μικρότερος εταίρος, είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Και όχι απλώς για να συμμετάσχουν, αλλά για να τραβήξουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτές, ώστε αυτές οι πρωτοβουλίες να υλοποιηθούν σε βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, απομακρύνοντας έτσι τους ανταγωνιστές της βρετανικής βιομηχανίας. Και η Αμερική, βλέπει ξεκάθαρα την κύρια κατεύθυνση της επέκτασής της αυτόν τον αιώνα στην Ασία. Σε κοντινή απόσταση από την Κίνα.

Το ΝΑΤΟ, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρώσει την επέκτασή του στην Ασία-Ειρηνικό έως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωταρχικός στόχος είναι τα μέλη του ASEAN οι Φιλιππίνες, η Μιανμάρ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος και η Καμπότζη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μαζί με τα μέλη του QUAD την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Ωστόσο,  σύμφωνα με τον Bercan Tutar, η υλοποίηση του παγκόσμιου έργου του ΝΑΤΟ, που εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο και τη Βαλτική Θάλασσα έως την Ασία και στον Ειρηνικό, εξαρτάται από τη χώρα-κλειδί Τουρκία . Όπως φαίνεται στο Σουηδικό και το Φινλανδικό βέτο, είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν αυτό το σενάριο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Επομένως , ένα έργο του ΝΑΤΟ  χωρίς την Τουρκία  δεν θα είναι και τόσο επιτυχές για τις  ΗΠΑ από κάθε άποψη.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ