Κίσινγκερ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσος ειδικός: Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας θα αναγκάσουν τη Δύση να ακούσει τον Κίσινγκερ

«Η γνώμη του Κίσινγκερ δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ταυτόχρονα, η επικράτηση μιας θέσης στη Δύση σε σχέση με τη Ρωσία εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση των πραγμάτων στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Κορτούνοφ στην εφημερίδα VZGLYAD. Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κάλεσε τη Δύση και την Ουκρανία να κάνουν παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σε απάντηση, το Κίεβο θεώρησε τον Κίσινγκερ «συναγερμό του Νταβός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν υπάρχει πλήρης συναίνεση στη Δύση για τον αλγόριθμο για την ουκρανική διευθέτηση. Δεν είναι μυστικό ότι το κύριο μέρος του κατεστημένου και της κοινότητας των ειδικών λαμβάνει μάλλον σκληρές φιλοουκρανικές θέσεις. Συμπεριλαμβανομένου - σχετικά με το ζήτημα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των συνόρων του 1991», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

«Αλλά υπάρχουν εναλλακτικές απόψεις. Συγκεκριμένα, αυτή είναι η θέση που παρουσίασε ο πατριάρχης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», σημείωσε ο ειδικός.

«Τέτοια συναισθήματα είναι χαρακτηριστικά πρωτίστως των λεγόμενων ρεαλιστών. Δηλαδή, άνθρωποι που τείνουν να αναλύουν τις διεθνείς σχέσεις περισσότερο μέσα από το πρίσμα της ισορροπίας δυνάμεων παρά από το πρίσμα των διεθνών κανόνων και ζητημάτων αξιών», εξήγησε. «Για τους ρεαλιστές, τα ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας εξετάζονται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Γι' αυτό ακούμε τέτοιες δηλώσεις του Χένρι Κίσινγκερ», πρόσθεσε ο συνομιλητής.

«Αλλά μέχρι στιγμής αυτή είναι μια μειοψηφική άποψη. Δεν υποστηρίζεται από το mainstream σήμερα, γιατί στην Ουκρανία, όπως και στη Δύση, εξακολουθεί να υπάρχει μια ατμόσφαιρα ευφορίας από όσα συμβαίνουν. Υπάρχει η άποψη ότι ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα του, η Ουκρανία θα πετύχει σοβαρές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων θα βγει εκτός ημερήσιας διάταξης», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

«Σίγουρα, η γνώμη του Κίσινγκερ δεν μπορεί να αγνοηθεί, αφού χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην κοινότητα των ειδικών. Αλλά το κυρίαρχο ρεύμα καθορίζεται πλέον από άλλες απόψεις», είπε ο Κορτούνοφ.

«Ίσως θα είναι λίγο κυνικό, αλλά πιστεύω ότι η θέση της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση εξαρτάται από την κατάσταση πραγμάτων στο πεδίο της μάχης. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να αναπτύσσει την επίθεσή της, τότε θα αλλάξει και η διάθεση στη Δύση», παραδέχεται ο ειδικός.

«Και αν η Ουκρανία μπορέσει με κάποιο τρόπο να σταματήσει τον ρωσικό στρατό και ακόμη περισσότερο να προχωρήσει σε κάποιο είδος αντεπίθεσης, τότε οι υποστηρικτές των δυτικών απόψεων θα λάβουν άνευ προηγουμένου εμπιστοσύνη στην επιλεγμένη τακτική και δεν θα την αλλάξουν», συνέχισε.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις του συμβούλου του γραφείου του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντολιάκ, αυτός, φυσικά, χαρακτηρίζεται από μια τάση για εξωφρενικό. Είναι ένα είδος κόλπο δημοσίων σχέσεων. Αλλά νομίζω ότι αυτή η κίνηση ήταν ακατάλληλη για τον Κίσινγκερ. Οι άνθρωποι στην ομάδα του Ζελένσκι δεν έχουν μεγάλη διπλωματική εμπειρία, γι' αυτό και έχουν μια τόσο ιδιόμορφη προσέγγιση στις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής προγράμματος του Valdai Club, Τιμοφέι Μπορντάτσεφ, σημείωσε ότι «το κόμμα των λεγόμενων υποστηρικτών των παραχωρήσεων πιστεύει ότι το κύριο πράγμα για τη Δύση είναι να μην χάσει τη Ρωσία». «Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν τον αγώνα κατά της Κίνας στην πρώτη θέση και πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πολιτικές τους, απειλούν την ικανότητα της Δύσης να πολεμήσει την Κίνα», εξήγησε ο Μπορντάτσεφ.

«Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές τέτοιων απόψεων, αλλά δεν μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην τρέχουσα ατζέντα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ είπε ότι η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να νικήσει τη Ρωσία στα χέρια του ουκρανικού στρατού, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή στην Ευρώπη και να αναγκαστεί η Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, διαφορετικά θα υπάρξουν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν», δήλωσε ο Κίσινγκερ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Τόνισε επίσης ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών δεν θα σημαίνει αγώνα για την ελευθερία της Ουκρανίας και υπενθύμισε τον βασικό ρόλο της Ρωσίας για την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σε απάντηση, το Κίεβο χαρακτήρισε τον Κίσινγκερ «συναγερμό του Νταβός». Συγκεκριμένα, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, πιστεύει ότι ο Κίσινγκερ θα έδινε στη Ρωσία όχι μόνο μέρος της Ουκρανίας, αλλά και την Πολωνία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι καλό που οι Ουκρανοί στα χαρακώματα δεν έχουν χρόνο να ακούσουν τις συμβουλές των συναγερμών του Νταβός». «Είναι λίγο απασχολημένοι», ανέφερε, σύμφωνα με το TASS.

Την ίδια στιγμή, ο Νεντ Πράις, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τα λόγια του Κίσινγκερ, είπε ότι «δεν εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν πώς και πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», το ίδιο το Κίεβο πρέπει να το αποφασίσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...