Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρίχνει όλα τα όπλα του στη μάχη ο Πούτιν στην Ουκρανία- Μέχρι και τα μαχητικά stealth 5ης γενιάς SU-57 εμπλέκουν οι Ρώσοι

"Πρώτη  ανάπτυξη μάχης; Τα μαχητικά Su-57 Stealth συμμετείχαν ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας σύμφωνα με  Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 να πετά πάνω από τη βόρεια Ουκρανία. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί παρέμειναν μη επαληθευμένοι καθώς δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από τη Μόσχα.

Τα μαχητικά stealth Su-57 πιστεύεται τώρα ότι έκαναν το μαχητικό τους ντεμπούτο στην Ουκρανία περισσότερο από τρεις μήνες μετά τον πόλεμο, εν μέσω αμφιβολιών για την απροθυμία της Ρωσίας να αναπτύξει τα «καλύτερα» μαχητικά αεροσκάφη της.

Το Sukhoi Su-57 Felon, το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) και το μοναδικό stealth μαχητικό στο οπλοστάσιό τhw , αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στο κρατικό μέσο TASS. .

Η πηγή που μίλησε στο TASS υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι το αεροσκάφος ήταν δυνητικά ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα από τους EurAsian Times.

«Η χρήση των αεροσκαφών Su-57 στην Ουκρανία ξεκίνησε δύο με τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Το αεροσκάφος επιχείρησε εκτός της ζώνης ενεργού καταστροφής από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, χρησιμοποιώντας πυραυλικά όπλα», είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Δύο εβδομάδες μετά τον πόλεμο, λίγο πριν η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "φλέγονταν" από φήμες, ότι η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας είχε αναπτύξει το αεροσκάφος στην Ουκρανία.

Επιπλέον, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα μαχητικό παρόμοιο με το Su-57 είχε εντοπιστεί στην περιοχή Zhytomyr της Ουκρανίας λίγες ώρες πριν από την προσγείωση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία, όπως σημείωσε προηγουμένως οι EurAsian Times.

Ανάπτυξη μάχης για το  Su-57

Εάν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώσει την αναφορά για την ανάπτυξη του Su-57, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό μαχητικό stealth θα  έχει χρησιμοποιηθεί σε μια αποστολή μάχης. Ένα πρωτότυπο αυτού του αεροσκάφους στάλθηκε στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας το 2018 και το 2019. Το Su-57 εκτόξευσε έναν πύραυλο κρουζ, πιθανώς έναν Kh-59MK2, σε μία από τις εξόδους του.

Το 2018, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth της χώρας να πραγματοποιούν εξόδους στη Συρία.

Πιστεύεται ευρέως ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή ως πεδίο δοκιμής για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-57 stealth. Το βίντεο συνοδευόταν από μια δήλωση που έγραφε ότι το μαχητικό είχε πραγματοποιήσει περίπου 10 εξόδους στη Συρία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

https://youtu.be/IJTCewLTCLE

Το υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει τότε ότι «οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν για να επιβεβαιωθούν οι αναφερόμενες δυνατότητες του νεότερου αεροπλάνου σε πραγματικό περιβάλλον μάχης». Το μαχητικό φέρεται να βομβάρδισε Σύριους αντάρτες και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να υποστηρίξει την εκστρατεία του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-στρατιωτικό Άσαντ.

Λίγο μετά την ανάπτυξη του 2018, το Κρεμλίνο σταμάτησε την παραγωγή Su-57 μετά το 28ο αντίγραφο

Στα μέσα του 2019, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια πρόταση για την αγορά επιπλέον 48 μαχητικών, επαναφέροντας το πρόγραμμα στη ζωή, σύμφωνα με το The National Interest.

Το Κρεμλίνο παρήγγειλε τις πρώτες ντουζίνες Su-57 τον Αύγουστο του 2018, με στόχο να σχηματίσει την πρώτη τακτική μοίρα το 2019. Η δεύτερη ανάπτυξη μάχης ήρθε το 2019 και πάλι στη Συρία.

Με το αεροσκάφος που πιστεύεται τώρα ότι πραγματοποιεί εξόδους στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αναμένεται να συγκεντρώσει πολύτιμη εμπειρία μάχης ενάντια σε ένα διαφορετικό τοπίο από αυτό της Συρίας.

Sukhoi Su-57 Felon

Το Su-57 είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε από τη Sukhoi. Έχει σχεδιαστεί για χερσαία και θαλάσσια χτυπήματα καθώς και εναέριες μάχες. Θα αντικαταστήσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 και Su-27.

Η περιοχή διατομής ραντάρ (RCS) του Su-57 αναμένεται να είναι τριάντα φορές μικρότερη από αυτή του Su-27. Σε αντίθεση με τα αμερικανικά σχέδια stealth όπως το F-22 Raptors ή το F-35, τα χαρακτηριστικά χαμηλώματος RCS είναι πιο ορατά στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, πιθανότατα λόγω της μείωσης του κόστους.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στο ρωσικό δόγμα των ιπτάμενων αεροσκαφών που ενεργούν υπό την προστασία φιλικά ολοκληρωμένων συστημάτων αεράμυνας.

Το Su-57 είναι κατασκευασμένο για μεγάλη αντοχή και ευελιξία. Διαθέτει εξαιρετικά ενσωματωμένα σύγχρονα συστήματα αισθητήρων που του επιτρέπουν να παρακολουθεί έως και 60 αντικείμενα-στόχους  ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας έξι ραντάρ.

Το μαχητικό μπορεί να μεταφέρει δύο πυραύλους K-74M2 υπέρυθρου μικρού βεληνεκούς καθώς και τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος K-77M μεσαίου βεληνεκούς με αναζήτηση AESA για πόλεμο πέρα ​​από το ορατό βεληνεκές (BVR).

Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με μια ποικιλία από κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας, πυραύλους αέρος-εδάφους, πυραύλους κατά πλοίου, πυραύλους κατά ραντάρ και πυραύλους κρουζ.

Ένα αυτόματο πυροβόλο 30 χλστ. με 150 φυσίγγια είναι τοποθετημένο στο μαχητικό αεροσκάφος, με αποτελεσματική εμβέλεια 800 μέτρων κατά εναέριων στόχων και 1800 μέτρων κατά επιφανειακών στόχων.

Οι αναλυτές έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής σκεπτικισμό για την ανάπτυξη του Su-57 στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα θα έστελνε αυτά τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δεδομένης της έλλειψης επιχειρησιακής ετοιμότητας για σύγκρουση υψηλής ή μέσης έντασης.

Ωστόσο, μόνο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να σταματήσει όλες τις εικασίες με επίσημη δήλωση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται  ότι ο Πούτιν ρίχνει στη μάχη "ότι έχει και δεν έχει", αφού οι επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία χαρακτηρίζονται πλέον από μικρής σε έκταση προχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, γεγονός που παραπέμπει σε μεγάλη χρονική επιμήκυνση των επιχειρήσεων.

Κατόπιν αυτού θεωρείται πάρα πολύ πιθανό η Ρωσία να έχει ενεργοποιήσει ακόμη και τα μαχητικά SU-57, από απόσταση όμως τέτοια που να βρίσκονται εκτός βεληνεκούς των αντιαεροπορικών όπλων της Ουκρανίας, αφού αφενός τα εν λόγω μαχητικά έχουν τη δυνατότητα stand-off πληγμάτων, αφετέρου δεν θα διακινδύνευαν με τίποτε οι Ρώσοι τυχόν κατάρριψη τους από τους Ουκρανούς,

Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε κυριολεκτικά με καταστροφή του Ρωσικού γοήτρου, ιδίως μετά την βύθιση του Moskva, αλλά και με περιορισμό των  εξαγωγωγών του μεταγενέστερα προς τρίτες χώρες.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ