Ένοπλες Συρράξεις

Πέντε σενάρια για τον ουκρανικό πόλεμο και η στάση της Άγκυρας

Μετά και τους σημερινούς εορτασμούς και την ομιλία Πούτιν, η απόπειρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ολοκλήρωσε την 72η ημέρα της. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε ένα σίγουρο συμπέρασμα για το πού θα εξελιχθεί ο πόλεμος ή πού θα σταθεί η Ρωσία.

Οι δυτικές πηγές φαίνεται να είναι ακράδαντα πεπεισμένες ότι η Ρωσία απέτυχε στην Ουκρανία και υποθέτουν ότι στην επόμενη φάση του πολέμου η Ουκρανία θα βγει τουλάχιστον αήττητη από τον πόλεμο. Τόσο πολύ που υπάρχει ένα αισιόδοξο κλίμα στις αναλύσεις και γενικά υπάρχει η άποψη ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας αναφέρει ο Τούρκος ειδικός Δρ Murat Yeşiltaş.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η Δύση υποθέτει ότι η Ρωσία θα χάσει;

Είναι δυνατό να μιλήσουμε για μερικούς λόγους πίσω από αυτή την αισιόδοξη διάθεση. Ο πρώτος είναι ότι η Ρωσία δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον πόλεμο όπως πραγματικά θέλει και αναθεωρώντας τα στρατιωτικά της σχέδια, έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους των επιχειρήσεων από το Κίεβο στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την άλλη, οι μεγάλες απώλειες στα εναέρια και θαλάσσια στοιχεία της Ρωσίας, ιδιαίτερα στα χερσαία στοιχεία, προκαλούν τις εκτιμήσεις ότι η Ουκρανία μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσυρθεί ακόμα κι αν δεν κερδίσει τον πόλεμο.

Ο κύριος λόγος που ενισχύει αυτή την προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες παρέχουν όπλα στην Ουκρανία όχι μόνο στο βαθμό που αμύνεται, αλλά και στο βαθμό που θα μειώσει τον επιχειρησιακό ρυθμό στις περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο και θα αναγκάσει τη Ρωσία να αποσυρθεί. Τόσο πολύ που καθώς η Ρωσία χάνει περισσότερη οπλική βοήθεια προς την Ουκρανία, οι προσδοκίες έχουν ενισχυθεί. Η σιωπηρή παραδοχή ότι οι ΗΠΑ «παρείχαν πληροφορίες» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της απώλειας του καταδρομικού της Μόσχας από τη Ρωσία έχει αυξήσει τις προσδοκίες σε αυτό το σημείο.

Εκτός από όλα αυτά, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και σχεδόν το δυτικό μπλοκ ως σύνολο στοχεύουν τη ρωσική οικονομία με βαριές κυρώσεις και η υπόθεση ότι «θα καταστήσει τον πόλεμο μη βιώσιμο» για τη Ρωσία δημιουργεί μια επικρατούσα άποψη ότι η Ουκρανία θα αναδυθεί νικητής από τον πόλεμο. Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες στους δυτικούς παράγοντες, ειδικά στις ΗΠΑ (αν και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες), να επιτύχουν τον στόχο τόσο να νικήσουν τη Ρωσία όσο και να «καταστήσουν τη δύναμή της» συνεχίζοντας να τιμωρούν.

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο

Παρά την αισιοδοξία και τις βαριές απώλειες της Ρωσίας στον πόλεμο, η τρέχουσα εικόνα δείχνει ότι είναι δύσκολο για την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τους στόχους της και είναι πρόθυμη να συνεχίσει τον πόλεμο αναλαμβάνοντας τα έξοδα. Επειδή, όπως δείχνουν οι πρακτικές εφαρμογές του μεταψυχροπολεμικού ρωσικού παρεμβατισμού και του στρατιωτικού δόγματος, οι απώλειες δεν είναι σημαντικές για τη Ρωσία.

Το σημαντικό είναι να σπάσει η «αντίσταση του εχθρού» συνεχίζοντας τον πόλεμο με κάθε κόστος. Οι συχνές δηλώσεις της Μόσχας για τους στρατιωτικούς και πολιτικούς της στόχους δείχνουν ότι η πιθανότητα συνέχισης του πολέμου είναι ισχυρή.

Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  1. Πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη πορεία του πολέμου;
  2. Αν η Ρωσία θα πρέπει να αναθεωρήσει τους γεωπολιτικούς της στόχους

Για να απαντηθούν αυτά τα δύο ερωτήματα, είναι απαραίτητο να μπορούμε να προβλέψουμε ποιο σενάριο σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου μπορεί να συμβεί.

Πέντε σενάρια

Το πρώτο σενάριο είναι ότι η Ρωσία κήρυξε μια λεγόμενη στρατιωτική νίκη στις 9 Μαΐου, τερματίζοντας τον πόλεμο και κηρύσσοντας την τρέχουσα κατάσταση το νέο status quo. Τα υπάρχοντα μέτωπα όπου συνεχιζόταν ο πόλεμος και η αδυναμία της Ρωσίας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των στρατηγικών της στόχων, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς, έδειχναν ήδη ότι αυτή η πιθανότητα ήταν αδύναμη. 

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο μέχρι να πάρει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, στοχεύοντας παράλληλα κρίσιμες περιοχές με στρατηγικές πυραυλικές επιθέσεις, αποδυναμώνοντας την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στον πόλεμο και να ανταποκριθεί στη Ρωσία, και παρέχοντας υλικοτεχνική στρατιωτική υποστήριξη από τα Δυτικά το κάνουν αδύνατο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σενάριο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να προχωρήσει πιο εύκολα στην περιοχή του Ντονμπάς, που έχει ήδη γίνει το κύριο μέτωπο του πολέμου, και θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή του Ντονμπάς περιορίζοντας τις δυνατότητες αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού.

Σε αυτό το σημείο, η Ρωσία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών πληρεξουσίων στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των νοτιοανατολικών περιοχών του Χαρκόβου και ενισχύοντας την παρουσία της εκεί. Εάν η Ρωσία μπορέσει να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους σε αυτή την περιοχή, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η ένωση των Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λούγκανκ με το όνομα «Δημοκρατία του Ντονμπάς» και η απευθείας σύνδεση της με τη Ρωσία ή η διατήρηση αυτής της περιοχής υπό έλεγχο μέσω «αναγνώρισης».

Όταν η πόλη της Μαριούπολης, η οποία θεωρείται μέρος της περιοχής του Ντονμπάς, καταληφθεί πλήρως, θα είναι δυνατό για τη Ρωσία να ελέγχει ολόκληρη τη γραμμή κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας. Λαμβάνοντας υπόψη το κύριο μοτίβο των ρωσικών αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί εύκολα να φανεί ότι η Ρωσία ακολουθεί μια στρατηγική για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Ως εκ τούτου, τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί να θεωρηθεί ως μια ισχυρότερη πιθανότητα από το πρώτο σενάριο ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς.

Οι γεωπολιτικοί στόχοι της Ρωσίας

Το τρίτο σενάριο είναι ότι αφού η περιοχή του Ντονμπάς τεθεί υπό έλεγχο, η Ρωσία θα περάσει σε ένα νέο στάδιο και θα αλλάξειτο επίκεντρο του πολέμου για να καταλάβει και την Οδησσό. Αυτό το σημείο, το οποίο η Ρωσία βλέπει ως μια μεγάλη αναμέτρηση, θα πρέπει να θεωρηθεί ως στοιχείο που δείχνει τη σοβαρότητα του σεναρίου. Έτσι, μετατρέποντας την Ουκρανία σε ένα «κλειστό κράτος» χωρίς έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία όχι μόνο θα επιτύχει τον στόχο της στρατιωτικά, αλλά θα αποκτήσει και ένα γεωπολιτικό κέρδος.

Οι σημερινές θέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές όπως η Χερσώνα, το Νικολάεφ και η Ζαπορίζια δεν είναι ακόμη ικανές να στοχοποιήσουν την Οδησσό. Από την άλλη, δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μια στρατιωτική κινητοποίηση που θα αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, ένα αποτέλεσμα που θα συζητηθεί στην περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η Ρωσία μπορεί να περάσει σε ένα νέο στάδιο που θα πάρει την Οδησσό εντός της εμβέλειάς της. Η υλοποίηση του εν λόγω σεναρίου είναι δυνατή μόνο για τη Ρωσία τον επόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρτάται από το πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος, αν θα επιτευχθεί επιτυχία στο Ντονμπάς και σε ποια κλίμακα θα επεκταθεί η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν στην αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης της Δύσης, το σπάσιμο της αντίστασης του ουκρανικού στρατού με ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις και μια «νίκη» που θα επιτευχθεί στο Ντονμπάς θα επιτρέψουν στη Ρωσία να κατευθυνθεί πιο εύκολα προς αυτόν τον στόχο.

Το τέταρτο και ίσως το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι ότι η Ρωσία στοχεύει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στις στρατηγικές της επιθέσεις ή ότι οι πληρεξούσιοι στοχοποιούνται απευθείας εντός της Ουκρανίας. Η δήλωση του Κρεμλίνου ότι θα στοχεύσει στοιχεία που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει τον πόλεμο να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο σημείο. Από την άλλη, σε ένα περιβάλλον όπου ο πόλεμος εξελίσσεται σε υβριδικό χαρακτήρα και η Ρωσία συνεχίζει να υφίσταται μεγάλες απώλειες, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται πιθανό να συμβεί. Το γεγονός ότι η Ρωσία στόχευσε την κρίσιμη στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ουκρανίας σε 18 διαφορετικές επιθέσεις με πυραύλους στις 3 Μαΐου δείχνει ότι αυτή η πιθανότητα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Αγγλία όχι μόνο παρέχουν όπλα αλλά παρέχουν και ισχυρή υποστήριξη πληροφοριών.

Προσδοκίες

Το τελευταίο σενάριο είναι η οχύρωση της ισχύος της Ουκρανίας για να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στη Ρωσία και τις επιθέσεις της σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Εάν υπάρξει εντατικοποίηση της οπλικής βοήθειας προς την Ουκρανία και δεν υπάρχει πρόβλημα στην παράδοση αυτών των όπλων, μπορεί να είναι δυνατό για την Ουκρανία να δώσει μια τέτοια απάντηση.

Αυτό που κάνει μια τέτοια πιθανότητα ισχυρότερη είναι ότι οι ΗΠΑ και η Αγγλία έδωσαν την εμφάνιση ότι θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος για λίγο. Έτσι, μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση όπου η Ρωσία θα περάσει από την επίθεση στην άμυνα στην Ουκρανία, όπως είναι επιθυμητό, ​​και τόσο η ένταση όσο και το εύρος του πολέμου μπορεί να επεκταθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένονται και οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να ειπωθεί ότι η πιθανότητα πραγματοποίησης του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου είναι ισχυρότερη από τα άλλα.

Η διακεκομμένη υλοποίηση και των δύο αυτών σεναρίων σημαίνει ότι παρά τις βαριές απώλειες της, η Ρωσία παίρνει αυτό που θέλει στον πόλεμο της Ουκρανίας και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια νέα γεωπολιτική αναμέτρηση μεσοπρόθεσμα.

Ειδικά η υλοποίηση του τρίτου σεναρίου μπορεί να απαιτήσει από την Τουρκία να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στον πόλεμο, καταλήγει ο Τούρκος ειδικός Δρ Murat Yeşiltaş.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...