Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πολεμικοί βίοι παράλληλοι! Θα την μπουμπουνίσει η Μόσχα στα δυτικά όπλα όπως το Ισραήλ στα ιρανικά;

Είναι γνωστό ότι συχνά ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ένα φορτίο όπλων στη Συρία, όπλα που προορίζονται για τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο καθώς οι  Ισραηλινοί το βλέπουν ως ένα είδος αυτοάμυνας. Τα όπλα είναι συχνά ιρανικά.

Η Μόσχα δεν σκέφτεται  και τόσο διαφορετικά. Είναι σαφές ότι, το Κρεμλίνο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται όλο και περισσότερο από τη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες. Είναι μια βοήθεια, που τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε χαρακτήρα.

Σε απάντηση στις επίμονες προσπάθειες της Δύσης να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η Μόσχα υπενθύμισε ότι τα φορτία του ΝΑΤΟ θα θεωρούνταν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ως στόχοι για χτυπήματα.

Το γεγονός ότι, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε φορτία με όπλα που προμηθεύονται από δυτικές χώρες στο έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Βόρειας Αμερικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Κοσέλεφ.

Στην αρχή, η Ουκρανία έλαβε κυρίως αντιαρματικά όπλα, φορητά αντιαεροπορικά  όπλα, κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλα λιγότερο βαριά όπλα.

Λίγοι πίστευαν ότι η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, σε περισσότερες από μερικές εβδομάδες. Όμως οι Ουκρανοί, εξέπληξαν έναν ολόκληρο κόσμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ζητάει στρατιωτική βοήθεια και βαρύτερα όπλα σχεδόν καθημερινά.

Όμως, οι αρχικές αποτυχίες της Ρωσίας και η μεγάλη επίθεση που πρόκειται τώρα να ξεκινήσει στην ανατολική Ουκρανία, έχουν κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες να το ξανασκεφτούν.

Η Ουκρανία τώρα λαμβάνει επιτέλους επίσης βοήθεια με βαρύτερα όπλα, όπλα που θα δώσουν στην Ουκρανία την ευκαιρία να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση. Βαρύ πυροβολικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προηγμένα θωρακισμένα οχήματα από την Αυστραλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε μέρα, δώδεκα αεροπλάνα μεταφοράς προσγειώνονται σε βάσεις, κυρίως στην Πολωνία και τη Ρουμανία, επαναφορτώνονται σε φορτηγά ή σιδηρόδρομο και μεταφέρονται ανατολικά στην Ουκρανία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων και αποφάσισε, για ένα νέο παρόμοιο πακέτο αυτή την εβδομάδα. Αυτά περιλαμβάνουν 72 οβίδες των 155 χιλιοστών και 144.000 βλήματα πυροβολικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, εκπαιδεύουν τώρα γρήγορα περίπου 50 Ουκρανούς στα αμερικανικά οβιδοβόλα. Στη συνέχεια αυτοί με την σειρά τους, θα διδάξουν τους συμπατριώτες τους.

Για τη Ρωσία, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα  πώς οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον πόλεμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, τα αντιαρματικά όπλα βοήθησαν να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου στην αρχή του πολέμου, τα νέα βαρύτερα όπλα θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο στην ανατολική Ουκρανία.

Το ρωσικό  καταδρομικό «Μόσχα» βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα, προφανώς από πυραύλους μάχης του ουκρανικού ναυτικού, (ουκρανικής κατασκευής)  Ποσειδώνας.

Υπάρχει μεγάλη οργή στο Κρεμλίνο γι' αυτό, αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν αποδειχθεί ότι, το ΝΑΤΟ  είναι αυτό που βύθισε το πλοίο και στοίχισε τη ζωή σε Ρώσους στρατιώτες (ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι σκοτώθηκαν).

Η Ρωσία έχει επισήμως προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν «απρόβλεπτες συνέπειες» εάν συνεχιστούν.

Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία δοκίμασε το τελευταίο της πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να εξοπλιστεί με δέκα πυρηνικές κεφαλές. Ο ίδιος ο Πούτιν παρακολούθησε τα πυρά μέσω βίντεο και χαρακτήρισε τη δοκιμή,«στοχαστή» για «αυτούς που απειλούν τη χώρα μας».

Σύμφωνα με τους New York Times, οι φόβοι αυξάνονται και στον Λευκό Οίκο ότι, η Ρωσία είναι πλέον τόσο απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, που ο Πούτιν βλέπει ελάχιστα μειονεκτήματα με τις προκλητικές ενέργειες.

Οπότε ναι, υπάρχει ο κίνδυνος ο Πούτιν να διατάξει επιθέσεις σε αποστολές όπλων, ίσως ακόμη και σε μια βάση στη Ρουμανία ή την Πολωνία, όπου μεταφέρεται ο εξοπλισμός.

Σύμφωνα με το topcor ru, το Κίεβο ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ, το κόστος της οποίας θα μπορούσε να είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 200 μαχητικά αεροσκάφη, 363 συστήματα αεράμυνας, μεγάλο αριθμό πυροβολικού, πυραυλικών συστημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η μεταφορά πυραυλικών συστημάτων και εξαρτημάτων για αεροσκάφη, έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα μερικές δεκάδες μαχητικά των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενδέχεται να επιστρέψουν στην υπηρεσία. Έτσι, στο εγγύς μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να καταστρέψουν δυτικά στρατιωτικά φορτία που σπεύδουν να βοηθήσουν το καθεστώς του Κιέβου.

Αλλά τα όπλα αναμφίβολα, θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί. Και υπάρχει κίνδυνος, εντελώς διαφορετικού είδους εάν η Ρωσία κερδίσει τελικά μια σημαντική νίκη στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο μπορεί τότε να βρεθεί ξανά σε κίνδυνο.

«Έχουμε τρομοκρατηθεί από έναν υπερβολικό φόβο, για το τι μπορεί να συμβεί», είπε στους New York Times, ο στρατηγός Φρέντερικ Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη .

 «Εξακολουθούμε να μην σκεφτόμαστε αρκετά καλά. Δεν σκεφτόμαστε τη νίκη της Ουκρανίας», είπε.

Αυτή είναι σίγουρα μια σκέψη που δεν έχει ούτε ο Πούτιν. Ειδικά όχι την εβδομάδα, που τελικά φαίνεται να έχει καταλάβει την πόλη της Μαριούπολης.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ