Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί έχει σημασία η απόφαση του Βερολίνου για τα F-35 και οι διαδοχικές επιπτώσεις της στη γερμανική άμυνα

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), έχει σχεδιάσει να αναπτύξει μόνιμα τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 Lightning II stealth στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική δυναμική της Ρωσίας. Στη νέα εξέλιξη, το πρώτο μαχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα εδρεύει μόνιμα στην Ευρώπη έφτασε πριν από λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια ομάδα τεσσάρων F-35A να προσγειώνονται στη νέα βάση τους στο RAF Lakenheath στη νοτιοανατολική Αγγλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα έχουμε αναφέρει: Η Ουκρανία φέρνει μπίζνες! Η Γερμανία πιο κοντά στην απόκτηση αμερικανικών F-35 καθώς η Γερμανία θα αγοράσει 35 μαχητικά F-35 για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη της Tornado, τα οποία είναι τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, που είναι αποθηκευμένα στο GER. Είναι ένα πλήγμα στο σχέδιο ανάπτυξης ενός κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους που θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το Tornado είναι το μοναδικό γερμανικό αεροσκάφος ικανό να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στη Γερμανία, σε περίπτωση σύρραξης. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία το χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το αποσύρει από την υπηρεσία, μεταξύ του 2025 και του 2030.

Δεν είναι σαφές, πόσα F-35 θα μπορούσε να αποπειραθεί να αγοράσει η Γερμανία. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ σχεδίαζε την αγορά 45 αεροσκαφών F-18, όμως αυτά προορίζονταν για να αντικαταστήσουν τόσο τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικό πόλεμο. Τώρα το Reuters αναφέρει ότι η Γερμανία θα αγοράσει 35 μαχητικά F-35.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, ότι η παγκόσμια επιχείρηση F-35 είναι στην πραγματικότητα η εκ νέου ρύθμιση των πολεμικών αεροσκαφών για την άμυνα  του 21ου  αιώνα.

Σε ένα Διεθνές Συνέδριο Μαχητικών στο Βερολίνο το 2018, υπήρξε μια ζωηρή συζήτηση για την επιλογή F-35 τώρα έναντι της αναμονής και της απόκτησης ενός αεροσκάφους αντικατάστασης του 2040, μέσω του μελλοντικού συστήματος αέρα μάχης που θα διαμορφωθεί από τη Γαλλία και την Ισπανία μαζί με τη Γερμανία.

Πρέπει να αναφερθεί ότι, οι Ρώσοι φαινόταν να έχουν μετατοπίσει το χρονοδιάγραμμα για ένα απαραίτητο νέο μαχητικό στην άμεση περίοδο, αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν σαφές ότι η Luftwaffe ήθελε το F-35 στο άμεσο μέλλον.

Έτσι το έθεσαν δύο πρώην Αρχηγοί της Luftwaffe, ένας από τους οποίους μάλιστα απολύθηκε επειδή εξέφρασε την κοινή γνώμη του, σχετικά με τη σημασία για τη Γερμανία απόκτησης του F-35:

«Με την απόφαση να μην προμηθευτούμε ( Γερμανία ) τα F-35, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία όχι μόνο εδραιώνουν τον ηγετικό τους ρόλο στον τομέα των ευρωπαϊκών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αποκτούν επίσης πολύτιμη τεχνολογική τεχνογνωσία και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας. Παρεμπιπτόντως, και οι δύο χώρες εμπλέκονται επίσης στο Eurofighter, το οποίο, παρά τις επιδιωκόμενες περαιτέρω εξελίξεις, προσφέρει πολύ λιγότερες δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια από το F-35», ανέφερε.

Το ότι το F-35 δύσκολα θα μπορούσε να νικηθεί σε έναν δίκαιο ανταγωνισμό, αποδεικνύεται από αυτούς που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Το F-35 κέρδισε σαφώς, σε όλες τις σχετικές κατηγορίες έναντι όλων των Ευρωπαίων και Αμερικανών ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένου του Eurofighter.

Η απόδοση του F-35 είναι αδιαμφισβήτητη, το λειτουργικό κόστος είναι σε συγκρίσιμο επίπεδο, ειδικά στο υλικοτεχνικό δίκτυο με τις χώρες εταίρους, και το αρχικό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό ενός Eurofighter.

«Μαζί με τα μελλοντικά ευρωπαϊκά κράτη F-35 Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία, αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν τότε τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου, τα οποία, με τις μοναδικές δυνατότητές του, θα ανοίξουν εντελώς νέες πόρτες στην ευρωπαϊκή και διατλαντική στρατιωτική συνεργασία σε επιχειρήσεις και επιχειρήσεις . Έθνη όπως η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία, θα βρίσκονται μόνο στη δεύτερη ή στην τρίτη σειρά» ανέφερε ο Γερμανός Αρχηγός.

Ως το πιο παραγωγικό μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-35 έχει νόημα από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και μακροζωίας. Το F-35 παραμένει στην παραγωγή για το άμεσο μέλλον. Ορισμένοι γείτονες και σύμμαχοι της Γερμανίας πετούν ή θα πετάξουν σύντομα το τζετ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας , της Δανίας και της Πολωνίας. Αυτό είναι ένα όφελος για τη διαλειτουργικότητα.

Από άποψη δυνατοτήτων, το F-35 είναι επίσης μακράν η πιο βιώσιμη πλατφόρμα που θα μπορούσε να αποκτήσει σήμερα η Γερμανία. Και λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του ΝΑΤΟ για αποτροπή , αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την αγορά στο αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών stealth.

Αλλά ο ερχομός του F-35 στις γερμανικές δυνάμεις, μπορεί να έχει πολύ ευρύτερο αντίκτυπο από την απλή «αντικατάσταση» του Tornado ή ακόμα και τις σημαντικές συνέπειες του συνασπισμού.

Το «ιπτάμενο σύστημα μάχης» που είναι το F-35, πυροδοτεί περαιτέρω αλλαγές στις δυνάμεις αέρος-εδάφους-ναυτικού που έχει και θα αναπτύξει η Γερμανία.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ