Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τρίζει τα δόντια του ΝΑΤΟ στην Ρωσία! Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Φινλανδίας- Σουηδίας στη Νορβηγία

Η Νορβηγία φιλοξενεί τις ασκήσεις του NATO Cold Response 2022, στις οποίες συμμετέχουν οι Στρατοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Στόχος αυτών των εκπαιδεύσεων είναι, να βοηθήσουν τους συμμάχους και τους εταίρους του διεθνούς οργανισμού να εκπαιδεύσουν τα στρατεύματά τους έτσι ώστε, να είναι προετοιμασμένα για ψυχρές καταστάσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ Joint Warfare Center. Περίπου 30.000 στρατιώτες από 27 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν την 1η Απριλίου. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο : ΝΑΤΟϊκή επέλαση στη Σκανδιναβία! Διψήφιος αριθμός πολεμικών πλοίων στη Στοκχόλμη- Πιο κοντά στη Συμμαχία Σουηδία & Φινλανδία, αναφέραμε ότι σαφώς, η βαρβαρότητα του Πούτιν έχει γκρεμίσει τις ψευδαισθήσεις πολλών Ευρωπαίων σχετικά με τη φύση του καθεστώτος στη Μόσχα, την αναγκαιότητα στρατιωτικής ικανότητας και την πεποίθηση ότι η «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» θα μπορούσε να αποφύγει το είδος της άσκοπης αιματοχυσίας που βλέπουμε καθημερινά στο Ουκρανία.

Στη Φινλανδία και τη Σουηδία, έχει επιταχυνθεί η βαρετή, μακροχρόνια συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η συζήτηση προχωρά τώρα με κάπως εκπληκτικούς τρόπους.

Παρά το γεγονός, ότι αυτοί οι ελιγμοί πραγματοποιούνται σε πλήρη ένταση με τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, είχαν ήδη προγραμματιστεί από τότε που ανακοινώθηκαν πριν από περισσότερους από οκτώ μήνες. Τόσο πολύ που είναι συνήθως, μια τακτική άσκηση που διοργανώνει η Νορβηγία κάθε δύο χρόνια και, ως εκ τούτου, δεν θα σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο : Φωτιά στον πάγο! "Πανστρατιά" του ΝΑΤΟ-Κολοσσιαία δύναμη πυρός στη Νορβηγία για την Cold Response 2022, αναφέραμε ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργαζόμενες ένοπλες δυνάμεις θα οδοιπορήσουν στην παγωμένη έρημο, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θα πηδήξουν σε παγωμένες λίμνες, στο πλαίσιο εκπαίδευσης ζωτικών δεξιοτήτων, διασφαλίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή ή κρίση. Η Cold Response 2022 συγκεντρώνει Συμμάχους από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επιδεικνύοντας τον διαρκή διατλαντικό δεσμό στην καρδιά του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, για τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι σημαντικό γεγονός να συμμετάσχουν σε αυτές τις ασκήσεις, όπως έκαναν με 1.600 Σουηδούς στρατιώτες και άλλους 680 Φινλανδούς. Λόγω του παρόμοιου κλίματος που μοιράζονται αυτές οι χώρες με τη Νορβηγία, η συμμετοχή τους στο Cold Response 2022 δεν θα έχει ως στόχο τους ελιγμούς σε δύσκολες συνθήκες, όπως κάνουν άλλες χώρες, αλλά μάλλον θα προωθήσει τη «διαλειτουργικότητά» τους ή την ικανότητά τους να πολεμήσουν μαζί σε έναν πόλεμο με άλλες Δυτικές χώρες.  

Μαζί με αυτό υπάρχει και ο παράγοντας της θέσης της απέναντι στη Ρωσία. «Είναι σαφές ότι με την κατάσταση ασφαλείας που έχουμε τώρα, στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα ότι υπάρχει συνεργασία και προετοιμασία για την υπεράσπιση του εδάφους μας», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson, κατά την επίσκεψη των στρατευμάτων. Ο επικεφαλής σχεδιασμού ασκήσεων του σουηδικού στρατού, αντισυνταγματάρχης Στέφαν Χέντμαρκ, μίλησε επίσης για τις ασκήσεις, λέγοντας ότι «είναι ακόμη πιο σημαντικές φέτος λόγω της Ουκρανίας και της κατάστασης στο μέρος μας στον κόσμο». 

Αν και η σύνδεση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης με την Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι νέα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε αυτά τα έθνη να συνεργαστούν περαιτέρω με το ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τις απειλές της Ρωσίας κατά των δύο χωρών. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, María Zajárova, ανακοίνωσε ότι ήταν «σαφές ότι η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε σοβαρές συνέπειες». 

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν, για πρώτη φορά, την πλειοψηφία των Σουηδών και των Φινλανδών να δηλώνουν ανοιχτά υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία. Αρκετοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τα δύο έθνη επιμένουν, ότι όταν έρθει η ώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είναι έτοιμοι. « Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη στενή συνεργασία σε καθημερινή βάση και η συμμετοχή σε αυτή την άσκηση είναι ένα ισχυρό μήνυμα », δήλωσε ο στρατηγός Jorg Vollmer, ο οποίος είναι επικεφαλής της πτέρυγας του ΝΑΤΟ. 

Εκτός από τη στενότητα των σχέσεων (για παράδειγμα, και τα δύο έθνη συμμετέχουν επί του παρόντος στην Cold Response 2022 του ΝΑΤΟ, μια άσκηση μεγάλης κλίμακας στη Νορβηγία για κρύο καιρό), η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταστούσαν τη συμμαχία ισχυρότερη και θα αφαιρούσαν τυχόν ερωτηματικά που απομένουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της συμμαχίας για το θέατρο της Βαλτικής. 

Νωρίτερα, πριν από την εισβολή, η Φινλανδία και η Σουηδία έλαβαν επιστολές από τη Ρωσία που απαιτούσαν «εγγυήσεις ασφαλείας». Απάντησαν μέσω συλλογικής επιστολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ περιέχει μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, ο μικροσκοπικός ρόλος του οργανισμού στην απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας υπογραμμίζει αυτό που γνωρίζουν ήδη οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί: η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ δεν υποκαθιστά το Άρθρο V του ΝΑΤΟ.

Ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η επίσημη ένταξη στη συμμαχία έχει νόημα και ουσιαστική αποτρεπτική αξία. Το σφαγείο του Πούτιν στην Ουκρανία έχει φαινομενικά πυροδοτήσει την υποστήριξη του κοινού για ένταξη σε αυτά τα δύο έθνη, που πάντα θεωρούνταν ότι ήταν το άλμπατρος που εμποδίζει τη σοβαρή σκέψη.

Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της κυβέρνησης, τόσο στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη όσο και σε κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Φαίνεται πιθανό ότι, θα ενωθούν και θα γίνουν αποδεκτοί από τα μέλη της συμμαχίας. Ωστόσο, οι ανησυχίες σε ορισμένες γωνιές σχετικά με την ένταξη ως «αποσταθεροποιητική» ή «προκλητική» σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναλάβουν την αυτόματη ένταξη.

Ωστόσο, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά σε αυτή τη μακροχρόνια συζήτηση. Η κοινή άμυνα που υποτίθεται παρέχει το ΝΑΤΟ και ο πραγματικός κίνδυνος της ρωσικής επιθετικότητας έχουν επιταχύνει τη μακροχρόνια συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το αν θα οδηγήσει σε νέο αποτέλεσμα ή όχι μένει να φανεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...