Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στον πάγο! "Πανστρατιά" του ΝΑΤΟ-Κολοσσιαία δύναμη πυρός στη Νορβηγία για την Cold Response 2022 (Βίντεο)

Από τον χειμώνα του 2022 και εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τους φόβους κλιμάκωσής της σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Γηραιά Ήπειρο, στρατιώτες από το ΝΑΤΟ και τα κράτη-εταίρους μεταβαίνουν στη Νορβηγία για να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση Cold Response 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις επόμενες εβδομάδες, οι συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργαζόμενες ένοπλες δυνάμεις θα οδοιπορήσουν στην παγωμένη έρημο, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θα πηδήξουν σε παγωμένες λίμνες, στο πλαίσιο εκπαίδευσης ζωτικών δεξιοτήτων, διασφαλίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή ή κρίση. Η Cold Response 2022 συγκεντρώνει Συμμάχους από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επιδεικνύοντας τον διαρκή διατλαντικό δεσμό στην καρδιά του ΝΑΤΟ.

Η Cold Response είναι μια στρατιωτική άσκηση υπό τη Νορβηγία που διεξάγεται στη βόρεια Νορβηγία κάθε δεύτερο χρόνο. Η επόμενη άσκηση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 και θα διευθύνεται από το Κοινό Στρατηγείο της Νορβηγίας. Τα πρώτα συμμαχικά στρατεύματα φτάνουν στη Νορβηγία ήδη το φθινόπωρο και το χειμώνα 2021–22 για να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν για την άσκηση.

Η στρατιωτική δραστηριότητα θα λάβει χώρα κυρίως στη νοτιοανατολική Νορβηγία, την κεντρική Νορβηγία και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Η Cold Response 2022 θα δοκιμάσει στοιχεία αέρα, θάλασσας και ξηράς και η Νορβηγία προσφέρει εξαιρετικές αρένες για ρεαλιστική εκπαίδευση σε όλους αυτούς τους τομείς.

Εκτός από μονάδες από όλους τους κλάδους των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρόκειται να συμμετάσχουν μια σειρά από πολιτικές διευθύνσεις, μονάδες και οργανώσεις.

Από τον Μάρτιο του 2022, συνολικά 27 έθνη και περίπου 30.000 στρατιώτες έχουν εγγραφεί για την άσκηση. Από αυτούς, οι 14.000 είναι στρατιώτες πεζικού και χερσαίων δυνάμεων, οι 8.000 είναι ναυτικοί και στρατιώτες του ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι 8.000 συμμετέχοντες είναι στρατιώτες της πολεμικής αεροπορίας και επιτελείς που εδρεύουν σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις στη Νορβηγία.

Αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανό να αλλάξουν καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης. Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, η άσκηση επίσημα δεν συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία το ΝΑΤΟ απαντά με προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά μέτρα, ωστόσο, η διεξαγωγή της κοντά σε κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στην Αρκτική, αποτελεί σίγουρα ένα μήνυμα προς τη Μόσχα.

Οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να επιχειρήσουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η εκπαίδευση στη Νορβηγία επιτρέπει στους Συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους λειτουργώντας σε ακραία και τραχιά περιβάλλοντα, από παγωμένα φιόρδ έως ταραγμένες θάλασσες και βουνά με πάγο.

Αλλά πολλοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ φιλοξενούν ασκήσεις και βοηθούν στην ανάπτυξη αυτής της τεχνογνωσίας, από την τυφλά ψυχρή Βαλτική έως τις απομακρυσμένες ηφαιστειακές παραλίες της Ισλανδίας μέχρι την Καναδική Υψηλή Αρκτική.

Η Νορβηγία φιλοξενεί ασκήσεις με Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Από την Anchor Express έως τη Northern Express, την Atlas Express στη Winter Express, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών η Νορβηγία έχει βοηθήσει τους Συμμάχους και τους εταίρους να μάθουν πώς να λειτουργούν μαζί στο ανώμαλο βόρειο έδαφος της. Η ίδια η Cold Response πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006. 

Οι τακτικές ασκήσεις επιτρέπουν στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους να εκπαιδεύονται μαζί, προσδιορίζοντας τι λειτουργεί και τι χρειάζεται βελτίωση. Οι ασκήσεις είναι αμυντικές, αναλογικές και ανακοινώνονται μήνες νωρίτερα. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται τις υποχρεώσεις διαφάνειας που απορρέουν από το Έγγραφο της Βιέννης του ΟΑΣΕ, το οποίο διέπει τους κανόνες για στρατιωτικές ασκήσεις στον ευρωατλαντικό χώρο.

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις διαφάνειας του Εγγράφου της Βιέννης, η Νορβηγία κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να στείλουν παρατηρητές στην άσκηση. Ο Αρχηγός του Μικτού Αρχηγείου της Νορβηγίας ενημέρωσε επίσης τον Διοικητή του Ρωσικού Βόρειου Στόλου για την Cold Response 2022 σε βιντεοκλήση τον Ιανουάριο του 2022.

Υπό το πρίσμα του ουκρανικού πολέμου ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε να στείλει παρατηρητές σε επερχόμενους στρατιωτικούς ελιγμούς στους οποίους θα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ αργότερα αυτόν τον μήνα στη Νορβηγία, δήλωσε ο νορβηγικός στρατός.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση υπό τη Νορβηγία που διεξάγεται στη Νορβηγία από τη δεκαετία του 1980», λέει ο εκπρόσωπος του Νορβηγικού Κοινού Επιχειρησιακού Αρχηγείου Πρέμπεν Άουρσαντ. Οι περισσότερες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Νορβηγία.

«Η πλειονότητα των ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Νορβηγία. Οι δραστηριότητες στο νότο θα είναι κυρίως εκπαίδευση πριν από τη μετακίνηση δυνάμεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης, δηλαδή την παραλαβή συμμαχικών δυνάμεων και προσωπικού», λέει ο Άουρσαντ στο High North News.

Στα βόρεια τμήματα της χώρας, θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις μεταξύ Bodø και Porsangermoen, κυρίως μεταξύ Nordkjosbotn και Narvik, τόσο κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Ε6 της ενδοχώρας όσο και στην ακτή. «Όλες οι δραστηριότητες ανατολικά του Tromsø θα πραγματοποιούνται με μικρότερες μονάδες», λέει.

Η συμμετοχή στο Cold Response ισοδυναμεί με το μέγεθος των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία της Νορβηγίας που χρονολογούνται 40 χρόνια πίσω. Είναι επίσης περισσότερο από διπλάσιο από το Cold Response 2020, με 16.000 στρατιώτες από δέκα χώρες, ωστόσο διακόπηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Επισημαίνει πώς ο συντονισμός είναι πιο αποδοτικός από πλευράς κόστους όταν πρόκειται για λειτουργικά αποτελέσματα. Και όσο περισσότεροι συμμετέχοντες, τόσο καλύτερη η συνεκπαίδευση εντός της συμμαχίας. Η Cold Response είναι, με συγκεκριμένους όρους, μια άσκηση-ομπρέλα για την άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, την Very High Readiness Joint Task Force.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις διευκολύνουν ήδη την εκπαίδευση και την πιστοποίηση συμμαχικού προσωπικού για τη διαχείριση του κλίματος εδώ στον βορρά», λέει ο Άουρσαντ και συνεχίζει: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί μέρος της ιδέας της Ολικής Άμυνας της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της υποδοχής των συμμαχικών δυνάμεων εάν και όποτε επρόκειτο να εμφανιστεί μια κρίση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Cold Response 2022 είναι ότι στοχεύει ιδιαίτερα στην εξάσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων. Αυτές οι ασκήσεις συνδυάζουν θαλάσσιες, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. «Σε αυτή την άσκηση, υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στη θαλάσσια και την αεροπορική άμυνα από ό,τι στο παρελθόν. Κάτω από τη συμμαχική ενίσχυση της Νορβηγίας, η θαλάσσιοι και οι αεροπορικοί διάδρομοι είναι το κλειδί για τις αποβατικές δυνάμεις. Η διαχείριση των μεταβάσεων μεταξύ των περιοχών της θάλασσας, του αέρα και της ξηράς είναι ζωτικής σημασίας», περιγράφει.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει συνολικά 14.000 χερσαίες δυνάμεις, 13.000 θαλάσσιες δυνάμεις σε σκάφη, καθώς και 8.000 αεροπορικές δυνάμεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Νορβηγία ενημέρωσε για τη μεγάλης κλίμακας άσκηση και προσκάλεσε παρατηρητές από όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSSE), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...