Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανία: Τι εξάγει η Ρωσία και που καταλήγουν όλα αυτά τα προϊόντα

Σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το αργό πετρέλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εξαγωγών, αντιπροσωπεύοντας 123 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων της από τις εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Στη συνέχεια, στη λίστα βρίσκεται το διυλισμένο πετρέλαιο -όπως η βενζίνη και το ντίζελ- με 66,2 δισεκατομμύρια δολάρια, το φυσικό αέριο με 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο άνθρακας στα 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το epixeiro.gr.

Αλλά η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αποκομίζοντας 8,14 δισ. δολάρια από τις συγκεκριμένες πωλήσεις το 2019. Είναι, επίσης, μεγάλος εξαγωγέας ημικατεργασμένου σιδήρου –που περιλαμβάνει ράβδους σιδήρου και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων σιδήρου– με πωλήσεις που έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, μεγάλος προμηθευτής νικελίου (4,03 δισ. δολάρια) και λιπασμάτων με βάση το άζωτο (3,05 δισ. δολάρια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα, εξαιρούνται στην πραγματικότητα από την απαγόρευση εξαγωγών, αν και το Bloomberg ανέφερε ότι η Μόσχα ότι ανέστειλε τις εξαγωγές ξυλείας «σε κράτη που αναλαμβάνουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας». Η απαγόρευση καλύπτει, επίσης, και τον εξοπλισμό για τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, τις μεταφορές, τη γεωργία αλλά και οτιδήποτε σχετίζεται με τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Όσον αφορά στις πρώτες ύλες, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας κοβαλτίου, ένα από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Όπως διαβάζουμε στην Wikipedia, «ειδικά κράματα κοβαλτίου-χρωμίου-μολυβδενίου χρησιμοποιούνται για κάποια προσθετικά μέρη όπως οι αντικαταστάσεις γοφών και γονάτων. Τα κράματα κοβαλτίου χρησιμοποιούνται επίσης σε προσθετικές στα δόντια, όπου είναι χρήσιμα για την αποφυγή αλλεργιών στο νικέλιο».

Παράλληλα, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής βαναδίου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας και στη χαλυβουργία. Επιπρόσθετα, η χώρα είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χρυσού, αντιπροσωπεύοντας το 4,4% της παγκόσμιας προσφοράς, αλλά και ο 10ος μεγαλύτερος προμηθευτής μολύβδου.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προμήθειας νικελίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα και μπαταριών οχημάτων, οι ρωσικές εξαγωγές πλατίνας αντιπροσωπεύουν το 12,3% της παγκόσμιας προσφοράς και η χώρα είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας βολφραμίου. Προμηθεύει, επίσης, ποσότητες μαγγανίου (το οποίο χρησιμοποιείται στην υαλουργία και ως χρωστική ουσία) και ψευδάργυρου (για την κατασκευή αμαξωμάτων αυτοκινήτων). Καλύπτει, τέλος, το 3,5% της ζήτησης για χαλκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία εξάγει επίσης σημαντικές ποσότητες σιτηρών και έχει ανακόψει τις αποστολές τους προς τους γείτονές της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, με στόχο να «διατηρηθεί η σταθερότητα στη ρωσική αγορά». Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

Όσον αφορά στο που καταλήγουν οι εξαγωγές της χώρας, η Κίνα φαίνεται πως είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές της, λαμβάνοντας το 14,9% του συνόλου σε αξία το 2020. Ακολουθεί η Ολλανδία, της οποίας το ποσοστό, που φτάνει στο 7,4%, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Άλλες σημαντικές αγορές για τη Ρωσία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο το 2020 πήρε το 6,9% σε αξία (23 δισ. δολάρια), η Γερμανία (5,5%) και η Λευκορωσία (4,7%).

Οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικών εξαγωγών σιταριού είναι η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, και η Τουρκία. Ωστόσο, με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κλειστά λόγω της σύγκρουσης, και οι δύο χώρες είναι πιθανό να εισάγουν λιγότερο από τη Ρωσία το 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...