Ρωσία

Ο πλουσιότερος ολιγάρχης της Ρωσίας! Γιατί εξαιρείται από τις κυρώσεις; Το μυστικό του Βλαντιμίρ Ποτάνιν

Ήταν εύλογο περιέργειας ότι ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους ολιγάρχες, καμία κατά του Βλαντιμίρ Ποτάνιν. Γιατί ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, γνωστός για την εγγύτητά του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιρείται από τις κυρώσεις; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ασυλία του Βλαντιμίρ Ποτάνιν; Η απάντηση στα περίεργα ερωτήματα κρύβεται στην ιστορία της ζωής του.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Βλαντιμίρ Ποτάνιν είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, είναι γνωστός για την εγγύτητά του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Γιατί, λοιπόν, το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση;

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έγιναν στόχος βαρέων οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν εξαιρέθηκε από αυτές τις κυρώσεις, ωστόσο, έχασε περίπου το ένα τέταρτο της περιουσίας του κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και τα τρέχοντα περιουσιακά του στοιχεία μειώθηκαν στα 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Ρώσος ολιγάρχης; Ποια είναι η πηγή του πλούτου του; Γιατί η Δύση και οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν κυρώσεις στον Ποτάνιν; Εδώ είναι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις…

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΟΛΙΓΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Βλαντιμίρ Ποτάνιν, 61 ετών, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ο πλειοψηφικός μέτοχος της Nornickel, του μεγαλύτερου παραγωγού εξευγενισμένου νικελίου στον κόσμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο Ποτάνιν κατέχει το 34,6% των μετοχών της Nornickel. Η Nornickel παράγει το 22% του νικελίου υψηλής ποιότητας στον κόσμο και το 40% του παλλαδίου. Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2021 είναι 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά η Nornickel δεν είναι η πρώτη εταιρεία του Ποτάνιν. Ο Ρώσος επιχειρηματίας ίδρυσε την Interros, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς εξόρυξης, ενέργειας και ακινήτων, το 1990. Η Open Investments, η οποία ιδρύθηκε το 2002, ήταν επίσης μια εταιρεία ακινήτων εντός της Interros. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας κορυφώθηκε στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Open Investments. Ο Ποτάνιν εκχώρησε τις μετοχές της Interros το 2010. Από την άλλη πλευρά, η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία Petrovax βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ποτάνιν. Η εταιρεία ήρθε στο προσκήνιο με το φάρμακο που ονομάζεται Polyoxidonium, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΤΑΝΙΝ;

Γεννημένος στη Μόσχα το 1961, ο Ποτάνιν είναι γιος διπλωμάτη και γιατρού. Έχοντας σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, ο Ποτάνιν εργάστηκε στο Σοβιετικό Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου για οκτώ χρόνια μετά το πανεπιστήμιο.

Έγιναν επιχειρηματικοί εταίροι με τον Mikhail Prokhorov, τον οποίο γνώρισε σε ηλικία 30 ετών. Το δίδυμο ίδρυσε αρχικά την International Finance and Investment Company και στη συνέχεια την Oneksim Bank, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας εκείνη την εποχή. Το 1992, σε ηλικία 31 ετών, ο Ποτάνιν έγινε γενικός διευθυντής της τράπεζας.

Το 1996, λίγο αφότου ο Μπόρις Γέλτσιν εξελέγη για δεύτερη φορά υπουργός Επικρατείας της Ρωσίας, ο Ποτάνιν ανέβηκε στην πολιτική σκηνή ως ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνος για την ενέργεια και την οικονομία. Σύμφωνα με πηγές εκείνων των χρόνων, ο Ποτάνιν ήταν μέρος της αποκαλούμενης ομάδας ολιγαρχών "Big Seven", η οποία βοήθησε τον Γιέλτσιν να κερδίσει τις εκλογές για δεύτερη φορά. Ο Ποτάνιν διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός από τον Αύγουστο του 1996 έως τον Μάρτιο του 1997.

ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ

Αν και το όνομά του δεν ακούγεται τόσο πολύ όσο άλλων Ρώσων ολιγαρχών, μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς διάσημους και πολύ πλούσιους ολιγάρχες οφείλουν την ύπαρξή τους στον Ποτάνιν. Διότι, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, ο Ποτάνιν ήταν ο πατέρας του προγράμματος «δάνειο για μετοχή».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, που σημάδεψε τη δεκαετία του 1990, οι πλούσιοι επιχειρηματίες και οι τράπεζες της Ρωσίας δάνειζαν χρήματα στην κυβέρνηση της Μόσχας και σε αντάλλαγμα αγόραζαν μετοχές από εταιρείες που ήταν υπεύθυνες για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας. Η κυβέρνηση συχνά δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της εγκαίρως, με αποτέλεσμα οι κρατικές εταιρείες να γίνονταν ιδιοκτησία πλούσιων ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι ο Ποτάνιν απέκτησε τον έλεγχο της Nornickel και έτσι έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία. Ο διάσημος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια, έγινε ένας ακόμη εταίρος της Nornickel με τις μετοχές που απέκτησε μέσω του προγράμματος «δάνειο για μετοχή».

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, ο Αμπράμοβιτς κατέχει περίπου το 2% των μετοχών της Nornickel. Η εταιρεία αλουμινίου Rusal, που ανήκει στον Oleg Deripaska, έχει επίσης μερίδιο άνω του 26% στη Nornickel. Ενώ ο Αμπράμοβιτς και ο Ντεριπάσκα υπέφεραν και οι δύο από τις κυρώσεις της Δύσης, μια τέτοια κατάσταση δεν έχει συμβεί στον Ποτάνιν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ποτάνιν είναι λιγότερο σημαντικός για τον Πούτιν και τη ρωσική οικονομία από άλλους ολιγάρχες.

ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Η γνωριμία του Πούτιν και του Ποτάνιν πάει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Κοιτάζοντας τα φωτογραφικά αρχεία, είναι δυνατόν να δούμε το δίδυμο να φωτογραφίζεται δίπλα-δίπλα σε διάφορες εκδηλώσεις από το 2000.

Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες στα αρχεία του Ποτάνιν με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ρωσίας μεταξύ 2008 και 2012, υποστήριξε τις εκστρατείες για την επανεκλογή του Πούτιν μετά από αυτόν. Ο Μεντβέντεφ διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2020.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΤ

Σε αντίθεση με πολλούς Ρώσους ολιγάρχες, ο Ποτάνιν δεν είναι πολύ όνομα στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά έχει επίσης ένα κοινό με άλλους ολιγάρχες: την αγάπη του για τα γιοτ.

Αγόρασε τη θαλαμηγό Anastasia μήκους 75 μέτρων το 2008. Το 2012 ο Ποτάνιν έβγαλε προς πώληση την Anastasia για 125 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση έγινε τελικά το 2018 έναντι 75 εκατ. ευρώ. Το 2012, ο Ποτάνιν αγόρασε ένα άλλο γιοτ με το όνομα Nirvana.

Το Αναστασία και το Νιρβάνα ήταν δύο από τα τρία αδέρφια που είχε παραγγείλει ο Πούτιν στην ολλανδική ναυτιλιακή εταιρεία Oceanco. Το τρίτο αδερφάκι, η Barbara, κατασκευάστηκε επίσης το 2017. Η χρηματιστηριακή αξία της Barbara, μήκους 88 μέτρων, προσδιορίστηκε στα 165 εκατ. ευρώ.

Περίπου στο ίδιο μήκος με το Barbara, το Nirvana είναι ένα από τα πιο πολυτελή γιοτ ολιγαρχών. Με πισίνα βάθους 3 μέτρων και ελικοδρόμιο, τα 6 καταστρώματα του γιοτ συνδέονται με σκάλα και γυάλινο ανελκυστήρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marine Traffic, το Nirvana, το οποίο βρισκόταν στις Μαλδίβες στις αρχές Μαρτίου, είναι πλέον αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο-Ενημέρωση Αμερικανών Γερουσιαστών από τον κ. Ιωάννη Σιτιλίδη για τα τουρκικά τερτίπια στο Αιγαίο

Αναφέρθηκε το ζήτημα της ΑΟΖ , το FIR Αθηνών και οι τομείς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο-Είμαστε πολύ κοντά σε...