Ένοπλες Συρράξεις

Μυστικά αποθέματα! Οι Αμερικανοί στέλνουν σοβιετικά συστήματα στην Ουκρανία

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ένα μυστικό «ξεφάντωμα» αγορών για να συλλέξουν «ένα μικρό αριθμό σοβιετικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ώστε να μπορούν να εξεταστούν από ειδικούς των πληροφοριών των ΗΠΑ και να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων», αναφέρει η Wall Street Journal. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα, οι ΗΠΑ στέλνουν μερικά από αυτά τα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους. Οι Ουκρανοί στρατιώτες, γνωρίζουν ήδη πώς να χειρίζονται παλιά σοβιετικά οπλικά συστήματα.

Ο αμερικανικός στρατός ήταν πολύ δραστήριος στην παράδοση και τη διευκόλυνση με άλλο τρόπο της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της . Αυτό περιλαμβάνει διάφορα συστήματα αεράμυνας, ειδικά διαφορετικούς τύπους πυραύλων εδάφους-αέρος που εκτοξεύονται με ώμο , γνωστά και ως φορητά συστήματα αεράμυνας από τον άνθρωπο (MANPADS). 

Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι δίνεται μεγάλη έμφαση, στην αποστολή όπλων και εξοπλισμού που οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ήδη εξοικειωμένες.

Πέρα από όλα αυτά, είναι ακόμα ασαφές ποια συγκεκριμένα συστήματα μπορούν τελικά να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Το SA-8 Gecko είναι το μόνο συγκεκριμένο σύστημα που σύμφωνα με The War Zone,  αναφέρει ως μεταξύ των προγραμματισμένων παραδόσεων στις ουκρανικές δυνάμεις. Το SA-8, γνωστό και με τη ρωσική ονοματολογία 9K33 Osa, είναι ένα τροχοφόρο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς.

Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ποιες άλλες επιλογές μπορεί να υπάρχουν στο απόθεμα του αμερικανικού στρατού, όταν πρόκειται για συστήματα αεράμυνας σοβιετικής ή/και ρωσικής κατασκευής με τα οποία ο ουκρανικός στρατός έχει υπάρχουσα εμπειρία. Πολλά σχετικά με το σύστημα FME του στρατού των ΗΠΑ, το οποίο είναι ένα συστατικό ενός ευρύτερου συστήματος εντός της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ταξινομημένο λόγω των συχνά κρυφών ή λαθραίων μεθόδων με τις οποίες αποκτώνται ξένα στρατιωτικά συστήματα.

Ωστόσο, φαίνεται εύλογο, αν όχι πιθανό, ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να ψάξει στα αποθέματά της (FME) για να βοηθήσει την Ουκρανία,  θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς σχετικών συστημάτων από ολόκληρο το απόθεμά της και όχι μόνο από το DIA ή τον Στρατό. 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από μόνη της είναι γνωστό ότι διαθέτει πρόσθετα  SA-8 , καθώς και άλλους τύπους που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στην Ουκρανία, όπως το SA-13 και το SA-15 Gauntlet . Τα δύο τελευταία συστήματα, γνωστά και με τη ρωσική ονοματολογία 9K35 Strela-10 και 9K332 Tor-M2E, είναι αμφότερα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας παρακολούθησης.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα της ευρείας σειράς κινητών συστημάτων αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής ή/και της ρωσικής κατασκευής, που είναι γνωστό ότι διαθέτουν τα προγράμματα FME των ΗΠΑ. Υπάρχουν και άλλα, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στις ουκρανικές δυνάμεις, όπως παραλλαγές της σειράς Buk.

Σύμφωνα με το The War Zone, σχετικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας στον αέρα και την αντιπυραυλική άμυνα, υπάρχουν σίγουρα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργικότητα αυτών των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εάν υπάρχουν αποθέματα πραγματικών πυραύλων για να τα συνοδεύσουν και τη γενική χρησιμότητα της αποστολής στην Ουκρανία. 

Ακόμα κι αν ο αμερικανικός στρατός δεν έχει πυραύλους να στείλει μαζί με μερικά ή όλα αυτά τα συστήματα, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους αποθέματα πυραύλων για να τα καταστήσουν λειτουργικά ή απλώς, να τα χρησιμοποιήσουν ως πηγές ανταλλακτικών για να βοηθήσουν στη διατήρηση άλλων παρόμοιων οπλικών συστημάτων.

Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τα αποθέματα FME παρουσιάζουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια της Αμερικής, να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται ενεργά με άλλους συμμάχους και εταίρους, για να προσπαθήσουν να βρουν περισσότερα αποθέματα συστημάτων αεράμυνας σοβιετικής εποχής και ρωσικής κατασκευής, μεταξύ άλλων , που θα μπορούσαν να πάνε στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, αυτές οι τρίτες χώρες ήταν συχνά επιφυλακτικές για τέτοιες συμφωνίες για πολιτικούς λόγους ή είχαν δικές τους προϋποθέσεις, που θα μπορούσε να είναι πολύπλοκο να τηρηθούν.

Όταν πρόκειται για τις απαιτήσεις του αμερικανικού στρατού για συστήματα απειλών πραγματικού κόσμου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν πλέον να αναδημιουργήσουν αποτελεσματικά πολλά από αυτά, ειδικά παλαιότερους τύπους, μέσω ενός συνδυασμού προσομοιωτών και υποκατάστατων. 

Επιπλέον, οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν τελικά να αποτελέσουν μια πολύ πραγματική ευκαιρία για την επιχείρηση FME του αμερικανικού στρατού, να βάλει στα χέρια της πολύ νεότερα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, καθώς και άλλα όπλα και υλικό ενδιαφέροντος , εάν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κανονίσει ήδη τέτοιου είδους μεταφορές εκτός χώρας.

Καθώς τουλάχιστον ορισμένες μεταφορές συστημάτων αεράμυνας σοβιετικής εποχής και ρωσικής κατασκευής, από τα προγράμματα FME του αμερικανικού στρατού φέρεται να βρίσκονται ήδη σε διαδικασία δώρου στον ουκρανικό στρατό, μπορεί να μην αργήσουμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για το τι παρέχεται και πώς χρησιμοποιείται. Ανεξάρτητα από το τι, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να έχουν απεγνωσμένη ανάγκη πρόσθετης ικανότητας αεράμυνας, για να κρατήσουν τους ουρανούς ασφαλείς πάνω από την  χώρα.

Όπως αναφέραμε μεταξύ των όπλων που έλαβαν οι ΗΠΑ  είναι το SA-8, το οποίο μπορεί εύκολα να μετακινηθεί με επίγειες δυνάμεις και να παρέχει κάλυψη από αεροσκάφη και ελικόπτερα.  

Επίσης στο απόθεμα των ΗΠΑ, βρίσκεται το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300. Το σύστημα προορίζεται για την προστασία μεγαλύτερων περιοχών, και ήδη ανήκει και λειτουργεί από τους Ουκρανούς. Αυτό το όπλο, ωστόσο, δεν θα σταλεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Η διοίκηση είναι εξουσιοδοτημένη να μεταφέρει τέτοιο εξοπλισμό βάσει του νέου ετήσιου λογαριασμού κρατικών δαπανών, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο την περασμένη εβδομάδα. Η νομοθεσία εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα διατεθούν στο Πεντάγωνο για την πλήρωση εξοπλισμού που θα σταλεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. 

Επίσης, βάσει του νόμου, οι ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν «θανατηφόρα» βοήθεια σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό ή σε υπάρχοντα αποθέματα.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιδιώξει να ζητήσουν από τη Σλοβακία να παράσχει τους S-300 στην Ουκρανία, αλλά ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ θέλει μια εγγύηση ότι θα λάβει μια «κατάλληλη αντικατάσταση» και σύντομα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.  

Ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει τώρα στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, για μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τρόπους βοήθειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους βασικούς μας εταίρους για να αυξήσουμε τη νέα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστημάτων σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης και των απαραίτητων πυρομαχικών για να τα χρησιμοποιήσουμε, καθημερινά στην Ουκρανία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα Journal.  

Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ έχει παραταχθεί σταθερά πίσω από την προσπάθεια σε μια επίδειξη ταχείας, συλλογικής δράσης που παρατηρήθηκε σε μερικές άλλες στιγμές στην ιστορία της συμμαχίας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...