Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί να γίνει απόβαση και με ποιο τίμημα; Το δίλημμα της αμφίβιας επιχείρησης της Ρωσίας στη Ουκρανία

Το ενδεχόμενο μιας ρωσικής αμφίβιας επιχείρησης βρίσκεται στο τραπέζι μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις για μελλοντική επιχείρηση απόβασης, όπως η ανάπτυξη πρόσθετων αποβατικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, η διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων βασισμένων σε αμφίβιες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, μια αμφίβια επιχείρηση θα ήταν μια επικίνδυνη απόφαση για τη Ρωσία, η οποία μπορεί να κυριαρχήσει στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς ουκρανική αντίσταση, λόγω της δομής των ουκρανικών ακτών και της γενικής φύσης των αμφίβιων επιχειρήσεων απαιτούν πολλά θύματα.

«Οι περιορισμοί του εδάφους, οι περιορισμοί της αμφίβιας ανύψωσης, η δυσκολία διατήρησης της κυριαρχίας του αέρα και τα υλικοτεχνικά ζητήματα δείχνουν την επικίνδυνη φύση οποιασδήποτε ρωσικής αμφίβιας επιχείρησης στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει μια αμφίβια επιχείρηση εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσες απώλειες μπορεί να ανεχθεί», αναφέρει μια ανάλυση του Naval News. 

Δραστηριότητες Αμφιβίων Ομάδων Εργασίας

Οι αμφίβιες μονάδες της Ρωσίας βρίσκονται στο θέατρο του πολέμου από την αρχή. Μια αμφίβια ομάδα δραστηριοποιείται στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ μια άλλη, η μεγαλύτερη ομάδα διέσχιζε στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού. Η σύνθεση της δύναμης είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποτελεί απειλή για την ακτή, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί οπτικά επαληθευμένες αμφίβιες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.

Σχέδιο Μαριούπολης

Σύμφωνα με την έκθεση του USNI στις 25 Φεβρουαρίου , η ρωσική αμφίβια δύναμη στην Αζοφική Θάλασσα ξεκίνησε επιχειρήσεις απόβασης κοντά στη Μαριούπολη. Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο δεν είχε «τέλεια ορατότητα» σχετικά με την επίθεση και δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, για τον αριθμό των στρατευμάτων που αποβίβασαν οι Ρώσοι μέσω πλοίων αποβίβασης.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, έθιξε  επίσης αυτό το θέμα σε μια ενημέρωση πληροφοριών μέσω Twitter στις 26 Φεβρουαρίου και είπε, ότι η Ρωσία πιθανότατα πραγματοποίησε μια αμφίβια απόβαση στη νότια Ουκρανία μεταξύ Μελιτόπολης και Μαριούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και υπάρχουν αναφορές πληροφοριών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε Ρώσοι ούτε Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν μια επιχείρηση απόβασης στην περιοχή της Μαριούπολης. Επιπλέον, δεν υπάρχει οπτικά επαληθευμένη δραστηριότητα απόβασης, υπάρχουν μόνο πλάνα που δείχνει μερικά τανκς να προχωρούν στο δρόμο.

Τρεις εβδομάδες μετά από αυτούς τους ισχυρισμούς, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Μπερντιάνσκ, μια πόλη-λιμάνι δυτικά της Μαριούπολης, αλλά αυτή η εισβολή δεν ήταν αποτέλεσμα μιας αμφίβιας επιχείρησης. Ρωσικά αποβατικά πλοία πλησίασαν το λιμάνι, αφού η πόλη είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από ξηρά.

Αμφίβια απειλή για την Οδησσό

Η ρωσική αμφίβια ειδική ομάδα, η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την Οδησσό, έχει σταθμεύσει στα δυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας από την αρχή του πολέμου. Η ομάδα συνήθως μένει νότια του κόλπου Donuzlav (πιθανώς για προστασία από τους ανέμους και τα κύματα που έρχονται από το βορρά) και κινείται δυτικά για να είναι ορατή από την ακτή, διασχίζοντας μεταξύ ανατολής και δύσης.

Στις 15 Μαρτίου, υπήρχαν ορισμένα σημάδια προετοιμασίας της Ρωσίας για απόβαση στην Οδησσό. Σύμφωνα με την ανάλυση OSINT του HI Sutton , τρεις ομάδες πλοίων ήταν καθ' οδόν προς την Οδησσό, δύο εκ των οποίων αποτελούνταν από πολεμικά πλοία και ένα από πολλά πλοία αποβίβασης.

«Η ομάδα, που σχηματίζεται σε ανατολική κατεύθυνση, φαίνεται να οδηγείται από ρυμουλκό ή ναρκαλιευτικό. Αυτό το πλοίο φαίνεται να ρυμουλκεί ναρκαλιευτικό. Πίσω του βρίσκονται δύο αποβατικά πλοία κλάσης Ropucha, ένα άλλο ρυμουλκό και το επόμενο Ropucha», αναφέρει ο Sutton.

https://www.youtube.com/watch?v=nKhhX9ssklo

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις φέρεται να πραγματοποίησαν πυραυλικές επιθέσεις, μέσα και γύρω από την παραλιακή πόλη της Οδησσού. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι εκτοξεύτηκαν συνολικά 90 πύραυλοι, αρκετοί από τους οποίους αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας ή προσγειώθηκαν έξω από την πόλη. Αυτό θεωρείτε ως μια φάση προ της απόβασης, που ονομάζεται «προετοιμασία της αμφίβιας περιοχής των επιχειρήσεων» για τις δυνάμεις αποβίβασης, με στόχο να σπάσει την ουκρανική αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις αποβίβασης για τη μείωση των πιθανών απωλειών κατά την απόβαση.

Οι κινήσεις αμφίβιων πλοίων, ο σχηματισμός υποστηρικτικών πλοίων, η χρήση ναρκαλιευτικού για την καθοδήγηση της ομάδας εργασίας από ασφαλή ύδατα, ο σφοδρός βομβαρδισμός της ακτογραμμής ήταν σαφείς ενδείξεις μιας επιχείρησης προσγείωσης. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που δείχνουν τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένων τανκς και πυροβολικού σε αστικές περιοχές έτοιμα να επιτεθούν στην ακτή, και πολλές θέσεις στην ακτή για να αποτρέψουν μια επιχείρηση απόβασης.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η Ρωσία δεν ξεκίνησε μια αμφίβια επιχείρηση στην Οδησσό και την επόμενη ημέρα του βομβαρδισμού, η ομάδα εργασίας των αμφίβιων συνέχισε τις προηγούμενες ενέργειες της.

Επίθεση ή διαδήλωση;

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα σχέδια της Ρωσίας για αμφίβιες επιχειρήσεις. Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τι έχει ο Πούτιν στην ατζέντα του και το πιο σημαντικό σημείο εδώ, είναι πόση απώλεια μπορεί να διακινδυνεύσει. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας μιας τέτοιας επέμβασης και του γεγονότος ότι πρόκειται για επέμβαση με μεγάλες απώλειες, αυτή η επιλογή ήταν εξαρχής δύσκολη.

https://www.youtube.com/watch?v=1CyRXvdjnv8

Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις των ρωσικών δυνάμεων σε επίπεδο διοίκησης και ελέγχου και υλικοτεχνικής υποστήριξης δεν φαινόταν μέχρι στιγμής λαμπρές. Σε αυτό το επίπεδο C2 και υλικοτεχνικής υποστήριξης, το αποτέλεσμα μιας αμφίβιας επιχείρησης μπορεί να είναι καταστροφικό για τις ρωσικές αμφίβιες δυνάμεις. Επιπλέον, τα ρωσικά πλοία αποβίβασης βρίσκονται στη θάλασσα για τέσσερις εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι τα τάγματα πεζικού που υποτίθεται ότι διεξάγουν επιχειρήσεις αποβίβασης δεν είναι σε καλή κατάσταση. Το να είσαι κολλημένος σε ένα μικρό πλοίο προσγείωσης όχι μόνο προκαλεί κόπωση, αλλά επηρεάζει αρνητικά τη θέληση των στρατιωτών για μάχη.

Όταν αυτές οι νέες δυσκολίες προστεθούν στις προηγουμένως υποδεικνυόμενες σκληρότητες για μια αμφίβια λειτουργία, η πιθανότητα μιας τέτοιας λειτουργίας μειώνεται. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ωστόσο, τόσο το κόστος του πολέμου όσο και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις δυτικές χώρες άρχισαν να φέρνουν τον Πούτιν σε δύσκολη θέση. Όταν η εισβολή φτάσει σε αυτό το επίπεδο, φαίνεται δύσκολο για τη Ρωσία να επιστρέψει χωρίς να πάρει αυτό που θέλει. Επομένως, θα πραγματοποιήσει η Ρωσία μια αμφίβια επιχείρηση για να σπάσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας καταλαμβάνοντας την Οδησσό, ακόμη και αν θα προκαλέσει πολλά θύματα; Είναι δύσκολο να πεις «όχι».

Γιατί λοιπόν η Ρωσία εξαντλεί τις αμφίβιες δυνάμεις της κρατώντας τις στη θάλασσα, όταν δεν διεξάγει αμφίβιες επιχειρήσεις; Στη ναυτική ορολογία, αυτό ονομάζεται « Αμφίβια Επίδειξη ».

«Μια αμφίβια επίδειξη είναι  μια επίδειξη δύναμης που σταματά πριν από μια πραγματική απόβαση . Οι διαδηλώσεις διεξάγονται για να εξαπατήσουν τον εχθρό ή, σε καταστάσεις εκτός εχθροπραξιών, για να σηματοδοτήσουν την παρουσία και την πρόθεση», αναφέρει.

Η Ρωσία δημιουργεί την αντίληψη ότι υπάρχει απειλή σε αυτήν την περιοχή, εκτελώντας συνεχώς αμφίβιες επιδείξεις ανοιχτά της Οδησσού, κρατώντας έτσι την Οδησσό σε συνεχή εγρήγορση, γεγονός που την κάνει να κρατά στρατιώτες σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η κατάσταση αποκλείει τα στρατεύματα που περιμένουν να υπερασπιστούν την ακτογραμμή της Οδησσού, από την υποστήριξη των δυνάμεων που πολεμούν σε άλλα μέρη.

Οι επόμενες εβδομάδες, φαίνεται να επιλύουν το δίλημμα της Ρωσίας στις αμφίβιες επιχειρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=DnmAu71f0Ck

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...