Ένοπλες Συρράξεις

Το Ουκρανικό μέτωπο ξύπνησε έναν ‘‘κοιμισμένο’’ γίγαντα: Τι ακολουθεί στην Γερμανική πολιτική ασφαλείας;

«Αν αλλάξει ο κόσμος, η πολιτική μας πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, τρεις ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Και έτσι το Βερολίνο άλλαξε την πολιτική του, ανακοινώνοντας αμυντικές επενδύσεις που υπόσχονται να τερματίσουν δεκαετίες της Γερμανίας που υστερεί, σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι σύμμαχοι.

Μια επανάσταση στη γερμανική πολιτική ασφαλείας

Μετά από τρεις ημέρες έντονης κριτικής από τους συμμάχους, σχετικά με τη Γερμανία που καθυστερούσε τις κυρώσεις και διπλασίαζε το μακροχρόνιο γερμανικό ταμπού κατά της αποστολής όπλων σε ζώνες συγκρούσεων, η κυβέρνηση  άναψε πράσινο φώς για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία. 

Σε μια πρωτόγνωρη  προσφώνηση στη γερμανική Bundestag στις 27 Φεβρουαρίου, ο καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε επίσης, πρόσθετες αποστολές γερμανικών στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς και τη δημιουργία ειδικού εφάπαξ ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (109 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Bundeswehr και τη δέσμευση να δαπανήσει , από τώρα και στο εξής, περισσότερο από το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα κάθε χρόνο. Δεδομένου ότι η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, αυτή η αύξηση των δαπανών θα είναι σημαντική σε απόλυτες τιμές.

Η τελευταία μεγάλη γερμανική συζήτηση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ξεκίνησε το 2014 με μια  ομιλία  του τότε προέδρου Joachim Gauck, που κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στον κόσμο. Όμως η συζήτηση στα χρόνια που ακολούθησαν παρέμεινε αφηρημένη. Οι αλλαγές που εκτυλίσσονται είναι διαφορετικές. Ο Scholz πήρε θέση και η κυβέρνησή του θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την εφαρμογή.

Μια άβολη συναίνεση 

Δεν είναι μια φυσική εφαρμογή. Αυτή η σημαντική αλλαγή στη γερμανική άμυνα, αποφασίστηκε από μια κυβέρνηση με επικεφαλής έναν καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο παραδοσιακά υποστήριζε φιλικές προς τη Ρωσία πολιτικές, με έναν υπουργό Εξωτερικών από το κόμμα των Πρασίνων, που έχει ρίζες στο ειρηνιστικό κίνημα , και ένα οικονομικό Υπουργό του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αφοσιωμένος εδώ και καιρό σε περιορισμένους προϋπολογισμούς.

 Πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές είχαν ανησυχήσει για το τι θα γινόταν με την αμυντική πολιτική της Γερμανίας, μετά την αποχώρηση του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο εδώ και καιρό αυτοχαρακτηρίζεται ως θεματοφύλακας του γερμανικού στρατού.

Για πολλούς Γερμανούς, η εισβολή στην Ουκρανία ( μια δίωρη διαδρομή με αεροπλάνο από το Βερολίνο), ανέτρεψε επίσης την ψευδαίσθηση ότι η στρατιωτική ισχύς δεν ήταν πλέον εργαλείο επιρροής στην Ευρώπη.

Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν υποστηρίχθηκαν μόνο από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και σε μεγάλο βαθμό από τη συντηρητική αντιπολίτευση. Η σκληρή δουλειά, ωστόσο, είναι ακόμη μπροστά.

Ποιο είναι το επόμενο

Το απόλυτο σοκ που προκάλεσε η επιθετικότητα του Πούτιν σε πολλούς Γερμανούς, θα βοηθήσει πολύ στη διασφάλιση της δημόσιας υποστήριξης για τη νέα πολιτική του Βερολίνου. Τις μέρες μετά την ομιλία του Σολτς,  εθνικές δημοσκοπήσεις έδειξαν μεγάλες πλειοψηφίες υπέρ τόσο των εξαγωγών όπλων στην Ουκρανία όσο και της νέας αμυντικής χρηματοδότησης,  μια πλήρης ανατροπή από τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, θα πρέπει να διευκρινίσει ότι οι λειτουργικές και καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια μακροπρόθεσμη, ενεργή γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας  και ωστόσο όχι επαρκής.

Έχουν την ευκαιρία να σπάσουν  τα κλισέ που κυριαρχούν στη συζήτηση για την πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας για δεκαετίες, στα οποία οι επενδύσεις στη Bundeswehr («στρατιωτικοποίηση») έχουν αντιπαρατεθεί σε επενδύσεις, σε αναπτυξιακή βοήθεια και πολιτικά μέτρα («ειρήνη») στο κόστος της συζήτησης, τι ακριβώς πρέπει να γίνει με τα χρήματα. 

Για πιο ουσιαστικές συζητήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει ότι οι επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συμβαδίσουν με ισχυρότερη διπλωματία, προσπάθειες ελέγχου των όπλων και ενίσχυση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσπαθειών των πολιτών για την αντιμετώπιση συγκρούσεων και κρίσεων.

Στρατηγικές για μια νέα εποχή

Η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας μπορεί να προωθήσει τέτοιες συζητήσεις. Σε μια απίστευτη τροπή των γεγονότων, η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί λίγο μετά την εκλογή της, το περασμένο φθινόπωρο, να γράψει την πρώτη τέτοια στρατηγική της Γερμανίας φέτος.

 Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συμβάλουν στη χάραξη στρατηγικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχεδιάζει να συμφωνήσει σε μια Στρατηγική Πυξίδα την άνοιξη του 2022, καθώς και στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ , που αναμένεται το καλοκαίρι.

Ο πόλεμος αναζωογονεί επίσης τις συζητήσεις για την αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, τα μειονεκτήματα της σχεδόν ολοκληρωτικής εξάρτησης της Ευρώπης από την αποτροπή, τις ικανότητες και την ευφυΐα των ΗΠΑ, μια εξάρτηση που γίνεται πιο επικίνδυνη όσο πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ. 

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά από τα κράτη μέλη της, παραδίδουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ έχει σαφώς αναλάβει το προβάδισμα στη στρατιωτική απάντηση της Ευρώπης στη Ρωσία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Βερολίνο και αλλού, φοβούνται να σκεφτούν πώς θα έμοιαζε αυτή η απάντηση με έναν διαφορετικό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ένας μεγάλος υπέρμαχος της ευρωπαϊκής «στρατηγικής αυτονομίας», η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία της ΕΕ, καλεί για άλλη μια φορά το μπλοκ να γίνει πιο ανεξάρτητος αμυντικός παράγοντας. Όμως, παρόλο που η σημερινή γερμανική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως κεντρικό πλαίσιο για τις τεχνολογικές, οικονομικές και ενεργειακές πολιτικές της, μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμη να ενστερνιστεί την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ με στρατιωτικούς όρους.

Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των συμμάχων του για χρόνια. Κανένα από αυτά τα γεγονότα, δεν προκάλεσε σοβαρή επανεκτίμηση στο Βερολίνο της ενεργειακής του εξάρτησης από τη Ρωσία, παρά τις απεγνωσμένες προειδοποιήσεις από τους συμμάχους του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η διδαχή από αυτή την εμπειρία θα σήμαινε για το Βερολίνο, να εγκαταλείψει την ιδέα ότι έχει καλύτερη κατανόηση των συμφερόντων ασφάλειας και των επιπέδων απειλών των συμμάχων του από ότι αυτοί, και αντ 'αυτού να ακούσει τις ανάγκες των εταίρων του. Αυτό ισχύει για τους γείτονες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Σκανδιναβών, καθώς και για τους συμμάχους της Γερμανίας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Μεταρρύθμιση της γραφειοκρατίας

Το Βερολίνο θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ερώτημα πώς να εξισορροπήσει τις επενδύσεις, για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Γερμανίας για αποτροπή του ΝΑΤΟ και κυρίως τώρα, αμυντική πολιτική και επενδύσεις σε καινοτόμες αμυντικές δραστηριότητες τεχνολογίας.

Οι γερμανικές διαδικασίες προμηθειών στον τομέα της άμυνας, χρειάζονται μεγαλύτερη ιεράρχηση, προβλεψιμότητα και πολιτική εποπτεία.

 Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών υποτίθεται ότι θα βοηθήσει να ηγηθεί ο νέος ρόλος της Γερμανίας και να γίνει καλύτερος στην ανάλυση και τη δημιουργία στρατηγικών, χρειάζεται μια  κουλτούρα ηγεσίας που ενθαρρύνει τη στρατηγική σκέψη, περισσότερες ευκαιρίες για τους διπλωμάτες να ειδικεύονται, περισσότερο πολιτικό προσωπικό στις πρεσβείες και σημαντικές επενδύσεις στη διαχείριση γνώσης και τις επικοινωνίες.

 

Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

 

Πέρα από τις βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα, η στρατηγική εθνικής ασφάλειας φέτος στο πλαίσιο του  Zeitenwende  (σημείο καμπής), που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα θα είναι επίσης, μια άλλη ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές του γερμανικού ρόλου διεθνώς, την αυξημένη πολυπλοκότητα της πολιτικής ασφαλείας και τους αναρίθμητους παράγοντες που χρειάζονται για τη χάραξη συνεκτικής στρατηγικής σήμερα, το Βερολίνο ουσιαστικά εξακολουθεί να βασίζεται  στην ίδια αρχιτεκτονική ασφαλείας με την οποία εργαζόταν για δεκαετίες.

Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει τώρα η Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, θα πρέπει να ξανανοίξει αυτή τη συζήτηση και τελικά να δημιουργήσει τις δομές που θα μετατρέψουν την πολιτική βούληση σε πρακτική πολιτική. 

Η τρέχουσα κρίση έδειξε ξανά, γιατί χρειάζεται μια τέτοια δομή για βραχυπρόθεσμη αντίδραση στην κρίση και στρατηγική επικοινωνία. Τις πρώτες ημέρες μετά τις 24 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών και ο καγκελάριος, προέβαλαν  τουλάχιστον τρία διαφορετικά, εν μέρει αντιφατικά, επιχειρήματα κατά των κυρώσεων SWIFT προτού αποφασίσουν τελικά να τα υποστηρίξουν.

Το τεράστιο μέγεθος του έργου

Είναι ακόμα δύσκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος των αλλαγών, στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που συνέβησαν σε λίγες μέρες, και θα απομείνει να φανεί εάν οι βουλευτές και ο κυβερνητικός συνασπισμός, μπορούν να μεταφράσουν τις αρχικές ανακοινώσεις σε μια συνεχή προσπάθεια και ένα νέο ρόλο του Βερολίνου στον κόσμο.

Το τι θα ακολουθήσει είναι αβέβαιο. Η εφαρμογή των μέτρων του Scholz θα είναι πρόκληση και μπορεί να περιμένει αντίσταση από βαθιά εδραιωμένες γερμανικές ομάδες συμφερόντων. Η διόρθωση της υποχρηματοδοτούμενης γερμανικής Bundeswehr δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα δύσκολο έργο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές