Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικό "Όχι" στην ανάπτυξη του «Iron Dome» στην Ουκρανία - Εξετάζονται και άλλα συστήματα αεράμυνας

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε τις αποστολές όπλων και εκπαίδευσης της Ουάσιγκτον στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμού και πακέτων υποστήριξης αξίας 275 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ορισμένοι στο Κογκρέσο προσπαθούσαν να κάνουν περισσότερα και είχαν συμπεριλάβει μια τροπολογία, που επισυνάφθηκε στο αμυντικό νομοσχέδιο του 2022 που θα πίεζε την κυβέρνηση Μπάιντεν να πουλήσει ή να μεταφέρει νέα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποστολής μιας μπαταρίας Iron Dome που λειτουργούσε  από τον αμερικανικό στρατό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην έκδοση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής για το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική του 2022, συμπεριλήφθη μια τροπολογία που απαιτούσε από το Πεντάγωνο να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο, που να περιγράφει επιλογές για πιθανή πώληση ή μεταφορά «υφιστάμενων συστημάτων» στην Ουκρανία που πιθανότατα δεν  θα επρόκειτο να αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της Δύσης κατά της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά αποτελεσματικές.

Από στρατιωτική πλευρά, τα οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται και παρέχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην άμβλυνση της προόδου της Ρωσίας. Το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin, για παράδειγμα, είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής αμερικανικής κατασκευής που επιτρέπει σε έναν ή δύο Ουκρανούς στρατιώτες πεζικού, να βγάλουν ένα ρωσικό τανκ εκτός μάχης .

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τις δυσκολίες  που προκύπτουν, για την ανάπτυξη του «Iron Dome» στην Ουκρανία. Εξετάζονται όμως όπως ανέφεραν  άλλα συστήματα αεράμυνας.

Η ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας Iron Dome στην Ουκρανία είναι δύσκολη, επομένως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης άλλων συστημάτων αεράμυνας.

Αυτό δήλωσε, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, σε ακροάσεις της Γερουσίας για την Ουκρανία.

Η δυσκολία εφαρμογής έγκειται στην ανάγκη προετοιμασίας συστημάτων και στην ικανότητα εργασίας με αυτά τα συστήματα αεράμυνας.

Από τότε που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ το 2011, το σύστημα, που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael σε συνεργασία με τη Raytheon, έχει αποδειχτεί ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς δολοφόνους πυραύλων μικρού βεληνεκούς στον κόσμο. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το Iron Dome, έχει καταρρίψει περίπου το 90 τοις εκατό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Γενικά, η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα είναι μάλλον αμφίβολη στις τρέχουσες στρατιωτικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στις αρχές Φεβρουαρίου , ο υπουργός Άμυνας Reznikov είπε ότι στο Ισραήλ «το Iron Dome παρέχει προστασία από πυραύλους χαμηλής ταχύτητας και μικρής εμβέλειας όχι εναντίον βαλλιστικών πυραύλων, που τώρα χτυπούν τις πόλεις της Ουκρανίας». 

Ως έχουν, οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά με τον τρόπο της περίσσειας μπαταριών αέρα και πυραυλικής άμυνας έτοιμες να μεταφερθούν. Αλλά ο στρατός προσπαθούσε να βρει πώς να λειτουργήσει δύο συστήματα Iron Dome που  το Κογκρέσο διέταξε να αγοράσει το 2019, ως ανακοπή για τις καθυστερημένες προσπάθειες της υπηρεσίας να θέσει σε λειτουργία τα δικά της νέα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Όμως να αναφέρουμε, ότι ο Στρατός δυσκολεύτηκε να ενσωματώσει την αντιπυραυλική άμυνα: Το Iron Dome δεν σχεδιάστηκε για να λειτουργεί εντός του νέου συστήματος διοίκησης και ελέγχου του Στρατού, ένα πρόβλημα που περιορίζει τη χρησιμότητά τους εάν αναπτυχθούν στο εξωτερικό.

Μετά την ανακοίνωση του  περασμένου Μαΐου, ότι η Ουκρανία θα αρχίσει να αυξάνει τους ετήσιους αμυντικούς της προϋπολογισμούς, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Andriy Taran είπε ότι θα ήθελε να δαπανήσει μέρος από αυτά, σε νέα συστήματα αεράμυνας, επισημαίνοντας το Iron Dome ως πιθανότητα.

Αυτά τα μηνύματα ακούστηκαν στην Ουάσιγκτον και τα μέλη του Κογκρέσου το έλαβαν υπόψη. Υπάρχουν όμως ερωτήματα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός περιορισμένου συστήματος Iron Dome στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ