Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία: Η Φινλανδία φοβάται και ζητά ένταξη στο ΝΑΤΟ- Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτικά μέτρα

Το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει μια συζήτηση στη Φινλανδία, σχετικά με το εάν η σκανδιναβική χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αψηφώντας τις απαιτήσεις της Μόσχας να περιορίσει η στρατιωτική συμμαχία την επέκτασή της στην Ευρώπη.

Τόσο ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Sauli Niinisto, όσο και η πρωθυπουργός, Sanna Marin, χρησιμοποίησαν ομιλίες για να υπογραμμίσουν ότι η χώρα επιφυλάχθηκε να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ανά πάσα στιγμή. «Ας δηλωθεί για άλλη μια φορά: Το περιθώριο ελιγμών της Φινλανδίας και η ελευθερία επιλογής, περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα στρατιωτικής ευθυγράμμισης και υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν εμείς οι ίδιοι το αποφασίσουμε», είπε ο Niinistο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Sanna Marin πρόσθεσε σε ξεχωριστή ομιλία της, ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη δική της πολιτική ασφαλείας, τονίζοντας:  «Δείξαμε ότι έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν. Δεν θα αφήσουμε χώρο για ελιγμούς».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά!

Είναι γνωστό ότι στις προτεραιότητες της Ρωσίας, είναι ο αποκλεισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων που απειλούν την ασφάλειά της κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Οι σουηδικές αρχές απέρριψαν προηγουμένως την πρωτοβουλία του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι «η απόρριψη οποιασδήποτε μελλοντικής επέκτασης του ΝΑΤΟ, θα μειώσει τις πιθανότητες να γίνουν ανεξάρτητες πολιτικές επιλογές». Η φινλανδική κυβέρνηση επέμεινε επίσης στην ανάγκη για «εθνικό χώρο ελιγμών», συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι επίμονες προσπάθειες του ΝΑΤΟ, «να τραβήξει αυτές τις χώρες σε τροχιά για τα συμφέροντά του και τις οπορτουνιστικές του πολιτικές» δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Ρωσία, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Είναι απολύτως σαφές ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία,  ενταχθούν στο ΝΑΤΟ… θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν επαρκή απάντηση από τη Ρωσία», επεσήμανε.

Να επισημάνουμε ότι η πολιτική της μη σύναψης συμμαχιών, που παραδοσιακά ασκείται από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, θεωρείται από τη Μόσχα ως σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για τη λεγόμενη συνεργασία σε βάθος με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία «μοιράζεται» τις αξίες του μπλοκ και συμβάλλει στις δραστηριότητές του.

Σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία υποσχέθηκε να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς «για την υποστήριξη της κοινής  ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω προετοιμασιών διαχείρισης κρίσεων, ασκήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών και αναλύσεων».

Η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία είναι αμφότερες στρατιωτικά αδέσμευτες, αλλά έχουν μια αυξανόμενη συνεργασία με το ΝΑΤΟ καθώς και ισχυρές διμερείς σχέσεις με μέλη της συμμαχίας, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ότι η Φινλανδία θα υποβάλει επικείμενη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η δραστηριότητα της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία και ο κατάλογος των απαιτήσεών της πριν από τα Χριστούγεννα, έχουν πυροδοτήσει μια εσωτερική συζήτηση στο Ελσίνκι σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Ο Πέτρι Όρπο, αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μακροχρόνιος υποστηρικτής της ένταξης στο ΝΑΤΟ, είπε ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε εάν η Φινλανδία θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση και ότι πιστεύει ότι η ένταξη θα βελτιώσει την ασφάλειά της και της περιοχής.

«Η Ρωσία πρότεινε πρόσφατα ότι η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα την ανάγκαζε να αντεπιτεθεί στρατιωτικά. Μια τέτοια ομιλία είναι κατακριτέα και εν τέλει λέει περισσότερα για τους απώτερους στόχους της Ρωσίας, παρά για τη Φινλανδία ή τη Σουηδία. Η Φινλανδία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία τώρα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», έγραψε ο Orpo  σε ανάρτησή του στον ιστότοπο του κόμματός του.

Κορυφαίοι πολιτικοί στις τρεις χώρες της Βαλτικής πιστεύουν ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, εν μέσω ανησυχιών για την Ουκρανία καθώς και για τη Λευκορωσία και τη χρήση μεταναστών για να δοκιμάσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Για πολλούς η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να κάνει ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη πολύ πιο σταθερή και ασφαλέστερη.

Η Φινλανδία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν μείωσε σημαντικά τη στρατιωτική της ισχύ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς τα 1.340 χιλιόμετρα σύνορά της με τη Ρωσία και οι αναμνήσεις του σκληρού χειμερινού πολέμου 1939-40 κατά της Σοβιετικής Ένωσης, διασφάλισαν ότι τα θέματα ασφαλείας διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, η Φινλανδία έχει διατηρήσει επίσης στενούς διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν ότι ο  πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto, είναι ίσως ο πιο σεβαστός στην Ευρώπη ηγέτης για τον Πούτιν, με τον οποίο έχει τακτικές συνομιλίες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ