Ένοπλες Συρράξεις

H Τουρκία εντείνει τα στρατιωτικά μέτρα με τα μάτια στραμμένα στην Ουκρανική κρίση

Λίγο αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισμένων επαρχιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις 21 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση.

Δηλώνοντας ότι η αναγνώριση αποτελεί «σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», το υπουργείο πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απαράδεκτη και την απορρίπτουμε».

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας, η Τουρκία αυξάνει τα στρατιωτικά της μέτρα.

Επίσημες  τουρκικές πηγές τονίζουν ιδιαίτερα ότι δεν πρόκειται για «κατάσταση εθνικής επαγρύπνησης» και ότι τα μέτρα αυξήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Αναφέρεται ότι η απόφαση για αύξηση των μέτρων σχετίζεται με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ερώτηση εάν το Ιντσιρλίκ και άλλες βάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ανοίξουν για χρήση του ΝΑΤΟ, οι αρχές απαντούν, «δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 22 Φεβρουαρίου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό μέλημα της Τουρκίας είναι να μην κλιμακώσει την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα και να τη μετατρέψει σε πόλεμο.

Καταβάλαμε ειλικρινή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των εντάσεων σε αυτή την κρίση και στείλαμε το ξεκάθαρο μήνυμά μας για τη λύση του ζητήματος», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο που παρακολούθησαν την περιοδεία του στις αφρικανικές χώρες.

Λειτουργούν η καταδίκη και οι κυρώσεις;

Η κίνηση του Πούτιν καταδικάστηκε από τους περισσότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Ισραήλ μέχρι την Ιαπωνία, όπως και τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αυτές οι καταδίκες και οι  απειλές κυρώσεων, που αγνοούν ότι η δράση είναι προετοιμασία εισβολής και προσάρτησης, θα κάνουν τη Ρωσία να αποσυρθεί από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ;", αναρωτιούνται επίσημοι Τούρκοι αξιωματούχοι

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εμπόδισαν τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και τις περιοχές της Γεωργίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας το 2008 με την ίδια μέθοδο; Όχι απαντούν οι ίδιες πηγές

Το ίδιο θα είναι και αυτή τη φορά. Δεν χρειάζεται να εμπλακεί ο Πούτιν σε μια πλήρη επιχείρηση  εισβολής στην Ουκρανία, την οποία "σαλαμοποιεί" και κάθε φορά  προσθέτει  ένα μέρος της εν λόγω χώρας στην  Ρωσική επικράτεια όπως δεν πολέμησε για τη Συρία το 2013.

Σε τι στοχεύει ο Πούτιν;-Θέλει να αναβιώσει την «ιστορική Ρωσία», την τσαρική Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε τα πάντα στη μεγάλη ομιλία του, ενώ ανακοίνωσε την απόφασή του, καθώς χρησιμοποιούσε παρόμοιες λέξεις όταν προσάρτησε de facto τα εδάφη της Γεωργίας το 2008.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22 Φεβρουαρίου ότι επιχειρεί να  «αναβιώσει τη Σοβιετική Αυτοκρατορία».

Στην ομιλία του, ο Πούτιν κατηγορεί τον ιδρυτή ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Λένιν, ότι έκανε δημοκρατία τις περιοχές που είναι «ιστορικά μέρος της Ρωσίας», όπως η Ουκρανία.

Εάν ο μακροπρόθεσμος στόχος του Πούτιν είναι να αναβιώσει την «Ιστορική Ρωσία», ο βραχυπρόθεσμος στόχος του θα είναι να αλλάξει την κυβέρνηση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν θέλει να δει κάποιον κοντά στη Μόσχα αντί για τον φιλοδυτικό Volodymyr Zelenksy στο Κίεβο.

Στην Αρμενία, ο Νικόλ Πασινιάν πήρε το μάθημά του άσχημα όταν ακολούθησε μια γραμμή υπέρ των ΗΠΑ.

Η Ρωσία δεν παρενέβη στην προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν, με σημαντική τουρκική υποστήριξη, να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία.

Ο Πασινιάν άλλαξε πλευρά για να προστατεύσει την χώρα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου, μέσα σε αυτή την αναταραχή και θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας.

Το Δόγμα Μπρέζνιεφ 

Ίσως ο Πούτιν να θέλει να γίνει δεύτερος ο Μέγας Πέτρος, αλλά η μέθοδος που ακολουθεί μοιάζει με μια νέα εκδοχή του Δόγματος Μπρέζνιεφ. Ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ διακήρυξε αυτό το Δόγμα το 1968, αφού κατέστειλε την εξέγερση στην Τσεχοσλοβακία με τανκς.

Ήταν μια απάντηση στο Δόγμα Αϊζενχάουερ του 1957 του Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Ο Αϊζενχάουερ οραματίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μέσων, σε οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια από οποιοδήποτε κράτος απειλείται από τον «διεθνές κομμουνισμό».

Από την άλλη πλευρά, ο Μπρέζνιεφ οραματίστηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για βοήθεια από μια σοσιαλιστική διοίκηση που ένιωθε ότι απειλείται.

Το Δόγμα Αϊζενχάουερ αποτέλεσε τη βάση σχεδόν όλων των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και της χρήσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων στις μουσουλμανικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την «καταπολέμηση του κομμουνισμού».

Η πρώτη εφαρμογή του Δόγματος Μπρέζνιεφ ήταν στο Αφγανιστάν. Η Μόσχα έστειλε επίσης στρατιώτες όταν η λεγόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση-μαριονέτα, η οποία ανέβηκε στην εξουσία στο Αφγανιστάν με πραξικόπημα, ζήτησε βοήθεια.

Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.

Η  δεύτερη εκδοχή του δόγματος Μπρέζνιεφ , εμφανίστηκε στη Γεωργία καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία ανέκαμψε οικονομικά μετά την επίσημη διάλυση των Σοβιετικών το 1992. Η δικαιολόγησή του ήταν το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση. Οι Οσσετοί και οι Αμπχάζιοι ζήτησαν βοήθεια από τη Ρωσία.

Στην Ουκρανία, από το 2014, κυκλοφορεί  η τρίτη έκδοση του Δόγματος Μπρέζνιεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνοτικοί και πολιτιστικοί λόγοι προβάλλονται τώρα με βάση τη «ρωσικότητα», η οποία έχει «ιστορικούς δεσμούς» με τη Ρωσία. Μαριονέτα τοπική αυτοδιοίκηση, χειραγωγημένο δημοψήφισμα, αίτημα για αναγνώριση, κατοχή και προσάρτηση με το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης.

Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ, τι θα κάνει η Τουρκία;

Η άμεση αντίδραση από τις ΗΠΑ ήταν ότι εάν η Ρωσία συνέχιζε την παραβίασή της ή επιχειρούσε ολοκληρωτική εισβολή, η συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Πούτιν που είχε κανονίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα πραγματοποιούνταν και οικονομικές κυρώσεις θα επιβάλλονταν  στη Ρωσία.

 Το Κρεμλίνο πρέπει να σκέφτηκε  σοβαρά το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Τηω ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ήδη διχασμένοι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ενώ κάποιοι μιλάνε για «άμεσες κυρώσεις» μαζί με τους Δημοκρατικούς, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ λένε, «δεν είναι δική μας δουλειά, ας μην εμπλακούμε».

Οι κυρώσεις, που θεωρούνται μέτρα του δέκατου ένατου αιώνα, δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές όσο παλιά.

Αυτό δεν μπορούν να δουν και δεν θέλουν να δουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Γιατί αν το δουν, δεν θα έχουν ένα παιχνίδι στα χέρια τους που να μπορούν να δείξουν στους ψηφοφόρους τους, λέγοντας «Να τι κάναμε».

Θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία η Γερμανία, η οποία εισάγει το 60% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και εξάγει αγαθά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;

Η Τουρκία θα ενεργήσει μαζί με το ΝΑΤΟ.

Το είπε ανοιχτά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι αν έρθουν στην εξουσία, η Τουρκία θα παραμείνει πιστή στο ΝΑΤΟ. Αλλά είναι πολύ απίθανο το ΝΑΤΟ να αποφασίσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πραγματικά διατεθειμένες να κάνουν.

Πώς θα επηρεάσει την Τουρκία η Ουκρανική κρίση;

Η Τουρκία θα ενεργήσει μαζί με το ΝΑΤΟ στην εξωτερική της πολιτική, αλλά έχει επίσης μια πολύ ισχυρή παρακαταθήκη  που άλλες χώρες δεν έχουν. Αυτά είναι τα δικαιώματά της στα Στενά και στη Μαύρη Θάλασσα με τη Συμφωνία του Μοντρέ του 1936.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι μέλος του ΝΑΤΟ με στρατηγικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία, όπως η συμφωνία S-400 και ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu.

Φυσικά, αυτό το θέμα έχει και συριακή διάσταση. Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία βρισκόταν σε μια ισορροπία  με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πολλά για το τάβλι, αλλά παίζουν καλά σκάκι. Έτσι, οι σχέσεις με τη Ρωσία, αν  θα επιδεινωθούν βορειότερα, μπορεί να έχουν αντίκτυπο  στο νότο.

Επιπλέον, η αυξημένη υποστήριξη του Πούτιν για το PYD/PKK στη Συρία και τα νέα κύματα μετανάστευσης μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση του Ερντογάν πριν από τις εκλογές του 2023.

Αλλά η κύρια ανησυχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι αν θα υπάρξουν τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία,  για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης 

Θα ήταν πολύ περιπετειώδες, ειδικά αν τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι έρχονταν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.

Επίλογος

Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μια επιλογή υπέρ της Ρωσίας ή της Ουκρανίας και είναι υπέρ της επίλυσης της κατάστασης  με ειρηνικό τρόπο ,χωρίς να εγκαταλείψει τις σχέσεις  της με τα δύο κράτη

Αυτό είναι το ευκταίο αλλά όχι το εφικτό στην πραγματικότητα για την Τουρκία

Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει για την Τουρκία, αφού πραγματικά βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση. Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός μας, "μπρος βαθύ και πίσω ρέμα"

Η Τουρκία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και απολαμβάνοντας την ασφάλεια που αυτό του παρέχει έναντι τρίτης χώρας μη μέλους της Συμμαχίας, προσέγγισε τη Ρωσία και "έκανε δουλίτσες μαζί της" σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, εγκαινιάζοντας τη "λυκοφιλία" Πούτιν- Ερντογάν.

Προσέγγισε  φιλικά επίσης  με το Σύμφωνο της Αστάνα εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν , ενώ πήρε και τους Ρωσικούς S-400 την ώρα που μετείχε στο πρόγραμμα των  αμερικανικών μαχητικών F-35.

Παράλληλα προσέγγισε την Ουκρανία και σύναψε μαζί της στρατιωτική συνεργασία, δίνοντας της drone και ζητώντας ως αντάλλαγμα ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, ενώ αγόρασε και το σύστημα αυτοπροστασίας αρμάτων Pullat , με το οποίο "ντύνει" τα άρματα της 1ης Στρατιάς της στην Ανατολική Θράκη, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.

Τώρα ήρθε η ώρα να "γίνει ταμείο" στις φιλοδοξίες και τους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι αν δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν την "έχει για πρόγευμα"

Από την άλλη αν στηρίξει όπως οφείλει ενεργά το ΝΑΤΟ ενάντια στο φίλο της τον Πούτιν θα αντιμετωπίσει το Ρωσικό μένος στη συνέχεια, που δεν είναι ανάγκη να εκδηλωθεί με απευθείας πόλεμο μεταξύ τους στην Μαύρη θάλασσα, όπως τρέμει σε αυτό το ενδεχόμενο ο Τούρκος αρθρογράφος.

Υπάρχει η Συρία και η Λιβύη όπου η Ρωσία θα  επιχειρήσει να σβήσει από το χάρτη την Τουρκία.

Ο κύβος ερρίφθει  και σε λίγες ημέρες  θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ