Ένοπλες Συρράξεις

«Πεσκέσι» του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία: Νέα παρτίδα τουρκικών "Bayraktars"

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας πολεμικών ασκήσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ Sea Breeze του περασμένου έτους στη Μαύρη Θάλασσα, επομένως, κανείς στη Ρωσία δεν πρέπει να εκπλαγεί από την εξέλιξη, όσο κι αν προσποιείται ότι είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιβεβαίωσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τουρκικό μαχητικό drone Bayraktar στην περιοχή Donbass. Ο Διοικητής της Ουκρανικής Κοινής Δύναμης, Αντιστράτηγος Σεργκέι Νάγιεφ, υποστήριξε ότι τα drones κρούσης  Bayraktar πάντα πήγαιναν στον ουρανό με φορτίο πυρομαχικών για την απασχόλησή τους «όπου απαιτείται ενίσχυση».

Σύμφωνα με το strana, η Ουκρανία εξέφρασε την πρόθεσή της να αγοράσει μια νέα παρτίδα τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών  Bayraktar .

Αυτό ανακοίνωσε, ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Τουρκικής Προεδρικής Διοίκησης Φαχρετίν Αλτούν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

«Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας αυξήθηκε πέρυσι κατά 59%, φτάνοντας τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις. Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει αγοράσει 12 τουρκικά drones και έχει επίσης εξέφρασε την πρόθεσή της να αγοράσει νέες συσκευές», δήλωσε ο Fakhrettin Altun.

Νωρίτερα , ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει μια παρτίδα επιθετικών drone Bayraktar για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στο Πενταπόσταγμα, επισημαίναμε σε προηγούμενο άρθρο για την Μόνιμη απειλή! Στην Ουκρανία φιλοδοξούν να ξεκινήσουν πλήρη παραγωγή Bayraktar και ο  Andriy Yermak, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky, έρχεται να μας επιβεβαιώσει καθώς ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά Bayraktar TB2 SİHA, έχουν αρχίσει να παράγονται στη χώρα του.

Μέχρι σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι οπλισμένες με 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, σχεδιάζουν να αγοράσουν άλλα 12. Γενικά, το Κίεβο σκοπεύει να αγοράσει 36 τουρκικής κατασκευής drones.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Antonov με έδρα το Κίεβο, ασχολείται με την ανάπτυξη ενός αναλόγου των τουρκικών επιθετικών drones Bayraktar.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο . Κίεβο και Άγκυρα, αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα έχει επίσης τετ α τετ συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Ερντογάν την Πέμπτη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσφοράς της Τουρκίας να παίξει  «ρόλο μεσολαβητή» στη συνεχιζόμενη κρίση.

Η διπλωματία στο επίκεντρο

Στο Κίεβο, ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι θα  παραστούν στη 10η συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των χωρών τους.

Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και θα συζητήσουν δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την "παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας", και ως θαλάσσιος γείτονας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανησυχεί για την έκβαση ενός πιθανού πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι  η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και με τις δύο χώρες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και κοινωνικών.

Ως εκ τούτου οι τρέχουσες και οι μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, δεν στοχεύουν τη Ρωσία και δεν σχετίζονται με την κρίση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Σύμφωνα με το tass, ο διευθυντής επικοινωνίας σημείωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, δεν περιορίζονται στην προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και οι δεσμοί με την Ουκρανία δεν περιορίζονται στην πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2. 

Σύμφωνα με τον Altun, «η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και με τις δύο χώρες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και κοινωνικών. "Δεν υπογράφουμε συμφωνίες συνεργασίας με στόχο μια άλλη χώρα. Η Ρωσία είναι από τα πρώτα κράτη που το γνωρίζουν. Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει και αυτές που θα κλείσουμε με την Ουκρανία, δεν συνδέονται άμεσα με την τρέχουσα κρίση",  τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας.

Τα προβλήματα για την Τουρκία

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εισαγάγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές δυναμικές σε ήδη περίπλοκες περιοχές, έχουν  δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με σημαντικές δυνάμεις όπως η Αλγερία και η Ρωσία και έχουν δημιουργήσει περιπλοκές για τις πολυμερείς πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, ότι  η Άγκυρα δεν μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα drones της από τις χώρες που τα αγοράζουν. Έτσι, η πολιτική εξαγωγής drones της Τουρκίας χωρίς αμφιβολίες, θα μπορούσε να βλάψει τη διεθνή της φήμη  καθώς η χώρα στη χειρότερη επιρρίπτει την ευθύνη ή στην καλύτερη περίπτωση δημιουργεί κακή οπτική, για τη διανομή όπλων που τόσο εύκολα προσφέρεται για εγκλήματα πολέμου. 

 

 

           

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ