Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Ισραήλ υπογράφει συμφωνία για υποβρύχια με τη γερμανική Thyssenkrupp ενώ εισαγγελείς ερευνούν για «μίζες»

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράψαμε ότι Ισραηλινή και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία , πραγματοποίησαν κάτω από άκρα μυστικότητα κοινές εντατικές αεροπορικές ασκήσεις πάνω από την έρημο Negev.

Τονίζαμε μάλιστα, πως οι ισραηλινές δυνάμεις του Ισραήλ και η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, πραγματοποίησαν κοινή εναέρια άσκηση πάνω από το νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, προσομοιώνοντας αεροπορικές επιδρομές και αερομαχίες στον αέρα με στόχο το Ιράν.

Είναι γνωστό, πως αιχμή του δόρατος και καμάρι των πανίσχυρων ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είναι η πολεμική αεροπορία. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών ανά την υφήλιο και του σκιώδους πολέμου με το Ιράν, ολοένα πιο καίριο ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων του διαδραματίζει ο υποβρύχιος στόλος της χώρας. 

Τον Νοέμβριο, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε σε μια μεγάλη ναυτική άσκηση της CENTCOM υπό την ηγεσία του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Λόγω της στρατηγικής αναβάθμισης του ρόλου που διαδραματίζουν τα υποβρύχια του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα επιτελεία των άλλων δύο όπλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, επιδιώκουν ολοένα περισσότερο τη διεξαγωγή κοινών αποστολών και για τον λόγο αυτό κατά τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προστεθούν ακόμη τρία σκάφη στον υποβρύχιο στόλο του Ισραήλ. 

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ,  αναφέραμε  μια συμφωνία για την αγορά τριών υποβρυχίων από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί αντικείμενο πιθανής κρατικής εξεταστικής επιτροπής, θα μπορούσε να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η jpost, έρχεται να μας επιβεβαιώσει καθώς αναφέρει πως το υπουργείο Άμυνας και η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems, υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη και παραγωγή τριών προηγμένων υποβρυχίων για το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη του υπουργείου Άμυνας.

«Το Ισραήλ συμφώνησε με τη γερμανική Thyssenkrupp Marine Systems να αναπτύξει και να παράγει τρία προηγμένα υποβρύχια για το ισραηλινό ναυτικό σε συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια)», αναφέρει η jpost.

Η τιμή των τριών ηλεκτρικών υποβρυχίων ντίζελ κατηγορίας Dakar, θα κοστίσει περισσότερο από το διπλάσιο του αρχικού κόστους για ένα σύνολο περίπου 3 δισ. ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το ένα τρίτο του κόστους, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των χωρών το 2017.

Το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί εντός 9 ετών. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εκπαιδευτικού προσομοιωτή στο Ισραήλ καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών. 

«Η προμήθεια τριών προηγμένων, επιχειρησιακών υποβρυχίων εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που λάβαμε το περασμένο έτος στη διαδικασία για τον εξοπλισμό και την ενίσχυση και των IDF», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz.

Η ανακοίνωση, έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πρόκειται να συζητήσει τη συγκρότηση μιας ερευνητικής επιτροπής, που θα εξετάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, από το 2009 έως το 2016, πίσω από προηγούμενες αγορές υποβρυχίων και πυραυλικών σκαφών από τη Γερμανία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ισραηλινοί εισαγγελείς πέρυσι, απήγγειλαν κατηγορίες σε πολλούς Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένου ενός επιχειρηματία, ενός πρώην αξιωματικού ναυτικού και ενός πρώην υπουργού, για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και φορολογική εισβολή σε σχέση με αυτές τις εξαγορές.

Η Thyssenkrupp είπε ότι μια εσωτερική έρευνα δεν εντόπισε στοιχεία διαφθοράς στον χειρισμό των πωλήσεων και οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν λάβει μέτρα κατά του Ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέγραψαν την Πέμπτη επίσης μια συμφωνία βιομηχανικής στρατηγικής συνεργασίας, που ανέρχεται σε περισσότερα από 850 εκατομμύρια ευρώ, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε ισραηλινές βιομηχανίες, όπως αμυντικές εταιρείες. 

Το υπουργείο Άμυνας, είπε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία υπογράφηκε με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, «θα οδηγήσει στο άνοιγμα νέων αγορών, επαγγελματική κατάρτιση, τεχνολογική ανάπτυξη, ευκαιρίες απασχόλησης και θετική εισροή τόσο για την ισραηλινή οικονομία όσο και το κατεστημένο της άμυνας».

Ενώ οι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον υποβρύχιο στόλο του Ισραήλ είναι υπό αυστηρή φύλαξη και σπάνια δημοσιοποιούνται, τα εν λόγω υποβρύχια με προορισμό το Ισραήλ, λέγεται ότι διαθέτουν 16 σωλήνες τορπιλών πολλαπλών χρήσεων που μπορούν να εκτοξεύουν τορπίλες και ακόμη και συστήματα παράδοσης ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ξένες αναφορές, αυτά τα υποβρύχια παρέχουν στο Ισραήλ δυνατότητες πυρηνικής δεύτερης επίθεσης, μεταφέροντας πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ